Friday Pieday: Dromerige Chocolade Kokos Taart

IMG_90471-e1452955549794
Kokos en chocola vind ik een super combinatie, niet voor niks ben ik dol op Bounty. Marike maakte met deze fijne ingrediënten een dromerig glutenvrij taartje.

Wie Marike is lees je hier. Deze glutenvrije dame heeft haar eigen website ohmypie.nl, een feestje om te bezoeken voor iedereen met (of zonder) coeliakie en die van lekkere gezonde taarten en heerlijke glutenvrije recepten houdt. Op Miss Glutenvrij deelt Marike regelmatig haar recepten. 

“Ik heb zo gek gedroomd vannacht, alleen weet ik niet meer precies waarover”, vertelde Sanne tijdens de les. De altijd zo vrolijke meid met prachtige blonde lokken, een stoer leren jasje, nieuwe spijkerbroek en sportschoenen die helemaal in zijn op het moment, was even de kluts kwijt door haar constatering.

“Zo gek, vanmorgen wist ik het nog. Mevrouw, wat zijn dromen eigenlijk?”, vroeg Sanne, terwijl ze mij aankeek in de hoop dat ik haar duidelijkheid kon verschaffen.

“Dromen, we doen het allemaal. Een droom is de verzameling van beelden, geluiden, gedachten en gevoelens die je ervaart, als je slaapt”, legde ik uit op de rustige toon. “Oh echt? Dat is cool!”, Sanne hing aan mijn lippen. Dit onderwerp lag haar wel.

“Maar waarom dromen we dan?”, wilde Lucas weten. Hij vond het toch wel erg interessant waardoor hij naast Sanne was gaan zitten.

Oef, dat is een lastige. Waarom we precies dromen is niet bekend, wel zijn er mensen die zeggen dat je ‘s nachts gebeurtenissen verwerkt en dat je ‘s nachts ideeën kunt opdoen, die je overdag nooit zou bedenken”, vertelde ik de leerlingen enthousiast.

Wauw, dat is eigenlijk best wel handig. Misschien bedenk ik ‘s nachts ineens een geweldige nieuwe smaak chocolade, dat zou waanzinnig zijn!“, wist Sanne enthousiast uit te brengen. Met pretoogjes zag zij in haar fantasie de chocoladerepen al rondvliegen.

Nee, die chocolade moet je in een taart doen, dan krijg je een chocolade droom taart. Dat zou gaaf zijn!“, bedacht Lucas zich ineens. “Ja, en dan eten we die met de klas op en wie weet worden we dan wel ontdekt door Heel Holland Bakt en komen we op tv.” reageerde Sanne.

De twee waren goed op dreef waarbij de creativiteit geen grenzen meer kende.

Wauw, wat een leuke ideeën. Maar als je het nu al bedenkt, dan is het geen droom meer hé?”, gaf ik aan als kritische noot. “Nee, dat is waar, maar we mogen dromen hebben toch mevrouw, dat zegt u altijd”, kwamen Sanne en Lucas vastberaden uit een onverwachtse hoek.

Natuurlijk lieve schatten, dat mag dat is juist heel goed! Houd de dromen vooral voor ogen en geniet.“, gaf ik de leerlingen mee.  Met een dosis aan creatieve energie gingen de dame en heer enthousiast aan het werk.

Terwijl de leerlingen hun dromen deelden, hadden ze de taartentovenares onbewust geïnspireerd om een gezonde glutenvrije parel op tafel te toveren. Met een grote glimlach, mooie pure producten en een zonnige gloed ging zij enthousiast aan het werk in de keuken. Het lukte haar op basis van een aantal verrassende ingrediënten een heerlijke taart te maken.

Deze Chocolade & Kokos Droom is en smaakmaker van het moment! De basis van amandelmeel en havermout geeft een volle maar ook sticky bite in combinatie met noten, chocolade en de rozijnen natuurlijk. De banaan en de courgette zijn degene die zorgen voor volume en een smeuïge basis die in het geheel een belangrijk fundament vormen. Een verrassende combinatie met een verantwoord karakter. Hier kun je iedereen blij mee maken.

Zowel de leerlingen als een kritisch testpanel waande zich in een Droomwereld bij het proeven van deze smaakvolle kanjer!

Gluten- en lactosevrij genieten zonder geraffineerde suikers!

IMG_89171

Ingrediënten:

 • 4 eieren
 • 3 el honing, agave siroop of kokosbloesemsuiker
 • 100 gr. glutenvrije havermout of havermeel
 • 75 gr. amandelmeel
 • 1 courgette (geraspt)
 • 1 banaan
 • 1,5 el (plantaardige) melk
 • 1,5 el kokosolie
 • 2 tl. bakpoeder
 • 50 gr. cacaopoeder
 • 50 gr. pure chocolade (minstens 70% cacao)
 • Handje hazelnoten of paranoten
 • 50 gr. gemalen kokos
 • Handje rozijnen

Garnering optioneel:

 • Handje noten (ik heb pecannoten gebruikt)
 • Gemalen kokos
 • Om er echt een feestje van te maken: chocolade hazelnoten!

Ik heb voor dit recept een ronde springvorm gebruikt van 16 cm. Je kunt er ook voor kiezen om een cakevorm te gebruiken. 

Aan de slag!

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 2. Doe de eieren en de honing, agave siroop of kokosbloesemsuiker in een beslagkom en mix dit mengsel zo’n 5 à 10 minuten op een hoge snelheid zodat er een lobbige massa ontstaat. Hoe luchtiger, hoe beter.
 3. Pureer ondertussen de banaan en de courgette met een staafmixer. Roer hier vervolgens de kokosolie/roomboter doorheen.
 4. Voeg hier de amandelmeel, havermout, cacaopoeder en de bakpoeder aan toe.
 5. Spatel hier vervolgens voorzichtig het eimengsel doorheen samen met de melk.
 6. Snijd vervolgens de noten grof en de chocolade in stukjes. Voeg deze samen met de rozijnen toe aan het beslag. Roer alles even goed door elkaar.
 7. Proef even of het beslag op smaak is. Vind je het niet zoet genoeg? Voeg dan wat extra zoetmiddel toe.
 8. Giet de helft van het beslag in de vorm, bedek het mengsel met wat gemalen kokos (bewaar wat voor de bovenkant). Giet vervolgens de rest van het beslag in de vorm.
 9. Garneer de taart met wat noten, chocolade en kokos voor een flitsende verschijning.
 10. Zet de taart 40 à 45 minuten in de oven. Blijf het taartje wel in de gaten houden, het kan ineens heel hard gaan. Je kunt de bovenkant eventueel afdekken met bakpapier of aluminiumfolie. Als je er met een satéprikker in prikt en deze er schoon uitkomt, is de taart klaar.

Geniet ervan!’

Taart op maat
Marike maakt taarten op bestelling, geheel naar wens. Het leuke aan deze taarten is volgens haar dat ze ze helemaal ‘op maat’ kan maken, waarbij ze naast glutenvrij rekening houdt met eventuele andere intoleranties/ allergieën. De taarten zijn op te halen in Rijnsburg (nabij Leiden Zuid-Holland). Eventueel bezorgt Marike als je in de buurt woont. De taarten kun je ook thuis invriezen. Interesse in Marike’s taarten? info@ohmypie.nl

Volg Marike
ohmypie.nl
instagram.com/oh.my.pie
www.facebook.com/ohhmypie

Een van de Marikes creaties gemaakt? Zij vindt het leuk als je ze deelt op haar social media kanalen. Gebruik dan de hashtag #ohmypie.

Ook leuk om te lezen

2 Comments

 1. Even een vraagje; Bedoelt u inderdaad 1,5 eetlepel plantaardige melk, of 1,5 liter?
  Groetjes, Ayla

Comments are closed.