Glutenvrije appeltaart

Ik maakte een heerlijke glutenvrije appeltaart. Het recept is niet moeilijk, maar o zo lekker. 

Appeltaart is toch wel één van mijn favoriete taarten dus daarom in deze Friday Pieday een ode aan dit heerlijke baksel. Op mijn site staat al een heerlijk glutenvrij recept van een roomboter appeltaart, maar het leek me leuk een variant te maken die net even anders smaakt. Deze appeltaart maakte ik met amandelmeel.

Ingrediënten deeg

  • 160 gram glutenvrije bloem (ik gebruikte Mehl van Schär )
  • 80 gram amandelmeel
  • 180 gram roomboter
  • 120 gram suiker
  • 1 ei
  • snufje zout

Ingrediënten vulling

  • 6 Elstar appels
  • 35 gram rozijnen
  • 50 gram suiker
  • 20 gram glutenvrije bloem (ik gebruikte Mehl van Schär )
  • 1 flinke theelepel kaneel

Werkwijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden (boven en onder).
  2. Doe de bloem, amandelmeel, suiker, zout en in stukjes gesneden boter in een kom. Voeg op 1 eetlepel na het ei toe. Kneed met je handen het geheel tot een deegbal en leg dit een half uur in de koelkast om op te stijven.
  3. Wel de rozijnen in warm water en laat ze uitlekken.
  4. Schil de appels, snijd ze in vieren en daarin in dunne plakjes.
  5. Meng suiker, bloem en kaneel door elkaar.
  6. Breek ongeveer 1/6 deel van het deeg af en houd dit apart.
  7. Bekleed een bakvorm (24cm) met bakpapier en smeer de rand in met roomboter.
  8. Bekleed de vorm met het deeg en zorg voor een mooi opstaand randje.
  9. Vul de met deeg beklede vorm met laagjes appelstukjes en strooi over iedere laag wat rozijnen en een gedeelte van het bloem, suiker, kaneel mengsel. Vul de vorm goed en laat het vulsel in het midden iets oplopen.
  10. Rol van het achtergehouden deeg een dunne lap. Snijd hieruit repen van zo´n 1 cm breed en leg die in wijzervorm over de taart.
  11. Bestrijk met een bakkwastje het deeg met het overgebleven ei.
  12. Bak de taart in zo´n 70 à 75 minuten. Dek ongeveer halverwege de taart af met aluminiumfolie zodat de bovenkant niet verbrand.

appeltaart glutenvrij

Ook leuk om te lezen

9 Comments

  1. Hai Harmke, Ik wil voor vrijdag graag een appeltaart maken, en zie op jouw website twee recepten staan. Naar welke taart gaat jouw voorkeur uit? (is ook voor niet glutenvrije mensen)

    • Miss Glutenvrij

      Beiden zijn erg lekker! Ik raad je die met amandelmeel aan, maar als je dat niet kan vinden is die andere ook super lekker.

  2. Bedankt voor het heerlijke recept.
    Ik wilde een appeltaart bakken maar er was iemand bij die glutenvrij moet eten.
    Ik was heel septisch over de smaak maar ben helemaal om. Glutenvrij is ook gewoon lekker. Heb er inmiddels al drie gebakken en heel veel mensen laten proeven van lekker glutenvrij.
    Bedankt voor het recept, heel knap dat je deze recepten zo kunt samenstellen.

  3. Ik heb een nieuwe baan en ga hem van het weekend bakken. Een beetje voor mijn vriend en mij en een beetje voor op het werk.

    Ik ben erg blij dat deze website er is! Ik haal hier vaak recepten vanaf, want mijn vriend heeft culiaki.

    Superhandige site dus! Thnx

    • Miss Glutenvrij

      Gefeliciteerd! Ik hoop dat ie lekker is. En dank je wel.

  4. Connie Nieuwersteeg

    Hoi,Harmke jou amandel appeltaart is ontzettend lekker ik heb meerdere recepten van jou uit geprobeerd omdat ik glutenvrij moet gaan eten.Gr Connie N

  5. Pingback: Theeduif voor theeleuten - YAMglutenvrij

Comments are closed.