Glutenvrije gezonde Liga Evergreens

Ik maakte een glutenvrije variant op de welbekende Liga Evergreen. Een ideaal tussendoortje voor onderweg, mee naar het werk of als schoolkoek. 

Ik doe mee met de ‘Glutenvrije Foodblogswap’. Zo’n swap houdt in dat ik een website krijg toegewezen van een andere blogger, daar een recept van uitkies, deze iets aanpas en hier een artikel over schrijf. Ik kreeg de website glutenvrijemama.nl. Net als ik houdt Annemiek van gezonde glutenvrije tussendoortjes. Ik koos voor haar glutenvrije versie van Liga Evergreen.

In plaats van suiker gebruikte ik agavesiroop, net iets gezonder naar mijn mening en ik voegde gedroogde pruimen toe. Ook had ik geen xanthaangom in huis dus verving ik dit voor fiberhusk.

Ingrediënten (9 stuks)

  • 50 gram havermout (Semper)
  • 75 gram Mehl (Schär)
  • 25 gram rozijnen
  • 25 gram gedroogde pruimen
  • 2 el agavesiroop
  • 1 ei
  • 25 ml zonnebloemolie
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl fiberhusk

Werkwijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (boven en onder).
  2. Vermaal de havermout in de keukemachine tot meel.
  3. Mix het havermeel met het gewone meel, bakpoeder, fiberhusk en de agave siroop.
  4. Hak de rozijnen en pruimen klein en doe deze bij het meelmengsel.
  5. Kluts het ei en roer dit met de olie door het meelmengsel.
  6. Kneed het mengsel tot een deegbal en leg dit tussen twee vellen bakpapier.
  7. Rol de deegbal met een deegroller uit tot een plak van zo’n 0,5 cm. Snij hier negen vierkantjes uit en leg deze op een vel bakpapier op een ovenplaat.
  8. Bak de koeken in zo’n 20 minuten gaar.

De koeken zijn erg goed gelukt! Ze zijn stevig, vallen niet uit elkaar en erg lekker van smaak. Niet te zoet, daar houd ik van en ze vullen ook prima. Top recept Annemiek, dank je wel!

Foto 10-03-16 07 47 58

Ook leuk om te lezen

12 Comments

  1. Oeh, wat lekker! Vroeger vond ik die ook altijd zo lekker. Ben benieuwd naar de glutenvrij versie!

  2. Evelyn Kramer

    Hoi
    Zijn ze ook echt knapperig?
    Lijkt me fijn om te maken. Een gezond(er) tussendoortje erbij!
    Dank je wel
    Evelyn

    • Miss Glutenvrij

      Ze zijn knapperig maar ook wat bros, vallen niet snel uit elkaar

  3. Waar zou je het meel van schar door kunnen vervangen? Das het enige wat ik nu niet in huis heb!?
    En je raad het al, ik wil ze NU maken…☺️

  4. Sieneke de Vries

    kun je de pruimen er ook uitlaten en alleen rozijnen en of granberreis gebruiken

  5. Hoi ik heb geen agavesiroop en zonnebloemolie in huis kan ik ook bv honing en boter gebruiken? Groetjes Melanie

Comments are closed.