‘Maak een goede glutenvrije maaltijd of doe het niet’

Ik merk dat mijn geduld op raakt met horecagelegenheden die doen alsof ze een hele lekkere glutenvrije maaltijd kunnen bereiden, maar mij afschepen met een te kleine taaie hap en daar nog extra geld voor durven vragen ook. Graag leg ik uit waarom ik hier zo klaar mee ben en ben ik benieuwd hoe jullie hier over denken.

Laatst was ik bij een niet nader te noemen zaak die is gespecialiseerd in lunches, high tea’s en koffie. Op Instagram had ik een foto voorbij zien komen van een door hen gemaakt glutenvrij broodje. Dat zag er goed uit! Ik was meteen razend enthousiast en appte mijn vriendin die in de stad woont waar deze zaak zich bevindt dat ik dáár met haar naartoe wilde. ‘Ja, super leuk zaakje’, appte ze terug. ‘Maar eigenlijk moeten we daar een high tea doen, die zijn helemaal lekker.’ Een high tea, daar had ik wel weer eens zin in. Mijn vriendin informeerde of een glutenvrije high tea mogelijk is. Hun antwoord: ‘Ja hoor, geen probleem dat kan altijd.’ Reserveren was zelfs niet nodig.

Dus stapten vriendin en ik op een vrijdagmiddag binnen om onszelf eens goed vol te (vr)eten. Ik had bewust geluncht met twee mandarijnen, ruimte genoeg voor die enorme berg zoete en hartige lekkernijen. ‘Willen jullie een kleine of een grote high tea?’, vroeg de jonge serveerster. ‘Een grote graag’, zeiden we in koor. ‘Voor mij graag glutenvrij’, zei ik. ‘Voor mij vegetarisch, zei mijn vriendin.’ We bespraken met elkaar dat het zo heerlijk is dat we allebei zonder problemen bij deze zaak konden eten.

IMG_8220
Taaie pistolet

We kregen een grote pot met heet water en verse thee en daar kwamen onze hapjes. Op mijn bord lag een in drie stukken gesneden pistolet. Een deel met eiersalade, een met komkommer met mayonaise en een met zalm en sla. Daarnaast lag een muffin en een dot slagroom. Helaas was de pistolet taai, het beleg was wel lekker. Ik at de muffin op en vroeg of ik de rest van mijn hapjes kon krijgen.

‘Sorry mevrouw, dit is wat u krijgt’, zei de serveerster. ‘Sorry’, zei ik. ‘Mijn vriendin, krijgt twee keer zoveel, dit is toch geen high tea.’ De serveerster ging het nogmaals navragen, maar dit was echt wat ik kreeg. Haar woorden: ‘Glutenvrij is duurder en dus krijgt u minder.’

Ik wéét dat glutenvrije producten duurder zijn dan glutenvolle. Natuurlijk weet ik dat. Ik word er dag in dag uit mee geconfronteerd omdat ik coeliakie heb. Ik moet glutenvrij eten omdat ik ziek word van gluten. Ik word ontzettend blij van restaurants, lunchrooms, high-tea zaakjes etc. die glutenvrije gerechten serveren. Na jaren dit aan mij voorbij hebben moeten laten gaan, kan ik nu gezellig ‘high tea-en’ met mijn vriendin.

Ik merkte dat ik geïrriteerd raakte. Vroeger, toen men nog dacht dat coeliakie gelijk stond aan gerecht nummer 73 bij de afhaalchinees, was ik blij geweest met bovenstaande maaltijd. Godzijdank ik kon überhaupt ergens wat eten. En dankbaar slikte ik met een groot glas water de droge glutenvrije maaltijden weg. Maar nu voelde ik me belazerd. Ik had me de hele dag al verheugd op die berg met eten en nu werd ik afgescheept met een taaie pistolet en een muffin. Ze lieten me er ook nog zonder blikken of blozen €13,25 voor betalen. Dit was voor mij de eerste en de laatste keer dat ik bij deze zaak at. Stelletje afzetters.

Voorbeeld

Het excuus dat glutenvrij te moeilijk, te duur of weet ik veel wat is en men zich er daarom makkelijk vanaf maakt, stoort mij. Er zijn gelukkig heel veel restaurants die wél weten hoe ze een goede glutenvrije maaltijd moeten bereiden en daar geen cent extra voor vragen. ‘Mevrouw het is al lastig genoeg voor u dat u glutenvrij moet eten, natuurlijk gaan wij daar dan ook niet nog extra geld voor vragen. Wij willen dat u net als iedereen kunt genieten van een heerlijke maaltijd.’ Dat zijn uitspraken waar ik blij van word en waar andere horeca-eigenaren een voorbeeld aan mogen nemen.

We leven anno 2016, ik ken bijna meer mensen mét voedselbeperking dan zonder. Het is tijd dat horecagelegenheden dit serieus gaan nemen, ik wil me niet meer laten afschepen met een taaie pistolet, dan eet ik nog liever thuis. En vind je als horeca-eigenaar glutenvrij te moeilijk of te duur, bied het dan niet aan, wees daar eerlijk over, scheelt een grote teleurstelling!

Hoe denken jullie hierover?

Deze blog verscheen ook op blog.schaer.com

Ook leuk om te lezen

32 Comments

 1. Natuurlijk vind ik het altijd behoorlijk vervelend als je wordt afgescheept met ‘het is glutenvrij dus het is duurder’. Maar aan de andere kant besef ik me juist door mijn coeliakie hoe gelukkig ik in dit land kan zijn. In heel veel landen zouden mensen namelijk een moord doen voor zo’n eenvoudige maaltijd en werken ze urenlang voor eigenlijk niks. Veel kinderen dromen misschien zelfs wel van zo’n taai broodje. En natuurlijk is het rot om deze beperking qua eten te hebben. Maar ik leef in vrijheid, ik kan als meisje studeren en ben gelukkig. Dat is voor mij het allerbelangrijkste en daar kan geen glutenvrije pistolet tegenop.

 2. Nou, ik vind dat je terecht daar boos om word! In 2016 moeten ze niet meer zo moeilijk doen, het word gelukkig steeds makkelijker dus zeker voor restaurants moet dit dan geen moeite zijn. Bied het anders ook niet aan dan om teleurstelling te voorkomen, hopelijk volgende keer ergens anders beter!

 3. joke vos

  Een paar weken geleden ging ik met vriendinnen uit eten. Op de kaart van het restaurant stond dat ze glutenvrij konden serveren en rekening hielden met kruisbestuiving! Prima, dacht ik. Ik had hetzelfde besteld als een van de anderen en er lag beduidend minder op mijn bord. Ik zei dat ik dat de kunst van het grote weglaten noem en dat ik vind dat een restaurant dat zo duidelijk op de kaart aangeeft dat ze het begrijpen en kunnen leveren daar behoorlijk mee in de fout gaat. Toen ik de rekening kreeg heb ik voorgesteld dat ze de kunst van het grote weglaten nog een keer toe zouden passen en toen kreeg ik het dessert gratis. Dat was dan wel weer leuk.

 4. dit is erg jammer heb ik ook al een paar keer moeten ondervinden
  in mij vaste tearoom willen ze nu geen moeite meer doen om glutenvrij en melkvrije pannekoeken te bakken
  dus ik kan bijna nergens meer gaan genieten met mij beperking ik versta die fustratie ik zou dit persoonlijk ook heel erg kwaad voor zijn
  en ik vind niet dat wij moeten gestrafd worden en meer betalen
  ze kunnen altijd wel iets klaar maken al was het maar rijst met verse groentjes en een stukje vlees of vis
  en een verse coup fruitsalade

 5. Ga naar residenten de Eese is Steenwijk, Daar krijg je een fantastische glutenvrij high tea.
  even contact leggen met de kok.

 6. Het is nog maar de vraag of glutenvrij duurder moet zijn… Het is maar hoeveel kennis je ervan hebt, en hoeveel creativiteit de kok heeft daarmee…. Terecht dat je er boos over bent!

 7. Of altijd deze: ‘voor u hebben we een salade’. :-| werkelijk… Verrassend… Of inderdaad glutenvrij brood dat NIET te eten is. Maar dan moet je ‘blij’ zijn dat er een alternatief is, terwijl je schoenzool op dat moment beter smaakt. Of je krijgt de maaltijd zoals een uitsmijter zonder brood, en dan rekenen ze gewoon de volle mep. Terwijl je de helft van de maaltijd (het brood) niet krijgt. De Mac Donalds heeft zelfs glutenvrij en rekenen niets extra’s. Ik word er zo enorm chagrijnig van.

 8. Heel herkenbaar dit helaas. Misschien moet je toch naam en adres van deze locatie vermelden? Al is het alleen maar om te voorkomen dat andere coeliaken (rotwoord) er hetzelfde moeten meemaken.

 9. Jeetje, dat vind ik ook echt niet kunnen hoor! Heel slordig! Toevallig was ik afgelopen weekend in Frankfurt en daar stond overal op de kaart keurig aangegeven welke allergenen er in de gerechten zat, maar dan hadden ze vervolgens geen één gerecht zonder gluten of lactose. Ook zoiets bizars!

  • Miss Glutenvrij

   Hahaha ja zo kan ik het ook. Sommige restaurants snappen t echt niet.

  • Marguerite

   De Duitse restaurants voldoen met die aanduidingen aan de wet. Wat iemand met voedingsintoleranties dan moet eten interesseert ze niet.
   Frankfurt is inderdaad doffe elende, ben er al vaak geweest.

 10. Ik snap je frustratie heel goed, ik heb gelukkig geen coeliakie, maar wel Fibromyalgie en eet daarom zoveel mogelijk tarwevrij. Mijn frustratie zit hem ook in restaurants die voor een salade het dubbele vragen van een broodje. Staat een broodje carpaccio op het menu bijvoorbeeld, daar zit ongeveer net zoveel op als op de salade en dan krijg je bij de salade carpaccio ook nog eens alleen een klein dotje sla erbij…sla is m.i. niet zo extreem duur!!! Dat verschilt ontiegelijk van restaurant tot restaurant heb ik gemerkt. Bij sommige doen ze het wel goed, daar krijg je gewoon een goede berg sla zodat je voldaan van tafel kunt.

 11. Dat ze zeggen dat ze glutenvrij kunnen serveren dan moeten ze dat natuurlijk waarmaken.

  Zelf ga ik dus nooit een hightea of een pannenkoek doen. Alle producten op zo’n schaal voor een hightea zijn normaal vergeven van gluten: sandwiches, scones, muffins etc etc. Voor alle producten moeten ze dan een vervanger maken.

  Liever zoek ik het niet op :)

 12. Ontzettend herkenbaar allemaal, helaas!
  Ik was laatst uit eten en we zouden tapas/borrelhapjes en wat drankjes krijgen. Heerlijk! Zin aan.
  De tapas en warme borrelhapjes voor de “gewone” mensen waren top. Glutenvrije tapas? Geen probleem zeiden ze nog. Een stuk gebakken zalm (kaal op een bord)
  En na vragen om wat extra eten: wat tomaat met mozzarella en champignons.
  Zo met jullie eens!! Doe het goed of begin er niet aan. Dat scheelt een stuk frustratie!

  Gelukkig zijn er wel restaurants die wel snappen hoe het moet en die wel alle moeite willen doen!
  Dan daar maar wat vaker naar toe.

 13. Glutenvrij hoeft niet perse duurder te zijn. Ik ben gek op koken en bakken en heb ontdekt dat je voor weinig geld toch zeer lekker gluten-, lactose- en suikervrij kunt eten.
  Wat ik vervelend vind is dat je uit eten gaat, vooraf gebeld heb met de melding van je allergie je dan daar aankomt en vervolgens maar 1 of 2 gerechtjes van de kaart kunt eten. Komt nog eens bij dat ik die gerechtjes misschien wel helemaal niet lekker vind. Restaurants gaan te vrij om met “u kunt bij ons terecht met uw allergie”.

 14. Ik kan er ook zo moe van worden. Laatst nog een voorvalletje. Salade besteld wat ik overigens bijna altijd doe als ik uit eten ga, zonder brood. Vraag ik Ipv brood frietjes erbij. Prima maar bleek achteraf de frietjes me extra €3′- te kosten. Daar kan ik niet zo goed tegen. Moeten voor mij gevoel al zoveel inleveren. Jammer vraag voortaan eerst goed na of er extra kosten bijkomen.

 15. Hoi Harmke,

  Ik kom heel af en toe bij de gelegenheid waar jij het over hebt in dit verhaal. Ik was enigzins verbaasd over je blog. Inmiddels heb ik begrepen dat zij een fout hebben gemaakt en dat ook hebben toegegeven aan jouw. Vind het dan ook niet helemaal terecht dat je ze nu zo neerzet. Heb begrepen dat ze het hebben willen oplossen. Ik moet toegeven dat wij daar nog nooit een hightea hebben gehad. Wij gaan daar wel eens heen om wat te drinken met wat lekkers erbij. Dit is altijd nog goed geweest. Anderen zijn wel heel enthousiast over deze horeca gelegenheid. Gelukkig blijven ze ondanks jouw negatieve blog toch glutenvrij serveren.

  • Miss Glutenvrij

   Ze hebben niks toegegeven aan mij, heb niks van ze gehoord. Geen mail, reactie belletje oid dat is dus niet waar.

 16. Inderdaad, uit eten gaan is vaak een beproeving. Sinds o.a. de horeca moet weten uit welke ingrediënten hun producten bestaan, met eventuele bijbehorende allergie, denken ze vaak weg te komen door het enkel vermelden hiervan.
  Laatst ook weer. Buiten stond vermeld: Heeft u een allergie, laat het ons weten en wij houden daar rekening mee.
  Enthousiast naar binnen, de eigenaar verzekerde ons nogmaals dat het geen enkel probleem was en nam onze bestelling op.
  Uiteindelijk had ik de keuze uit één voorgerecht, waarvan de dressing ook nog weg gelaten werd en toen mijn glutenvrij hoofdgerecht kwam, stak deze wel heel erg schril af tegenover die van mijn mede eters. Waar hun gerecht rijkelijk versierd was met groeten, sauzen e.d., kreeg ik een kaal stuk vlees met een paar slablaadjes (alweer zonder dressing) en “speciaal voor mij gebakken aardappeltjes”. Nu zag ik deze “speciaal voor mij gebakken aardappeltjes” op meerdere borden langskomen. Toen de eigenaar kwam vragen of alles naar wens was en ik zei dat ik dit niet was antwoordde hij dat ik niet moest klagen; Het was toch immers glutenvrij!
  Nee, daar terug komen doe ik zeker niet.
  Gelukkig zijn er ook goede restaurants, daar waar de kok uit de keuken komt met apart bereidde sausjes en groenten.

 17. Pingback: Miss Glutenvrij | Klomp Creatie's

 18. Rianne (32) en Leandro (10)

  Het gaat inderdaad heel wisselend. In sommige gelegenheden doen ze onwijs hun best en komt er iets heel lekkers, de andere keer valt het vies tegen. Wij checken altijd van te voren en houden rekening met kaal en weinig (ook al zeggen ze anders). In de meeste gevallen valt het reuze mee en genieten we enorm, die andere paar keer nemen we voor lief, dat verwachtte we immers.

  Het standaard salade, kale friet met naturel biefstuk of zalm en fruitsalade na is inderdaad wel erg achterhaald. Zelf een high tea is glutenvrij enorm uitgebreid, lekker en betaalbaar te maken (ligt er gewoon maar net aan wat je neer zet ;-) )

 19. Wat mij betreft is het een schandaal hoe horeca gelegenheden soms omgaan met mensen met coeliakie. Zeker als ze het zoals in dit voorbeeld aangeven dat het kan. Zorg dan dat het goed is.

  Wat ik jammer vind is dat je de naam en plaats van deze gelegenheid achterwege laat. Daardoor zou het je lezers morgen ook kunnen gebeuren bij deze club. Als iets goed is noemen we naam en toenaam, dan mag dat ook als het helaas niet deugt.

  Als ze willen hebben ze daarna zelf ook voldoende mogelijkheid zich te revancheren.

 20. Ik ben nog geen jaar glutenvrij en merk dat ik toch best gauw tevreden ben. Wanneer ik uit eten ga, ben ik eigenlijk al heel snel blij dat ze überhaupt iets voor mij hebben… Ik denk ook wel dat dit verandert wanneer je vaker uit eten gaat. In het begin was ik nóg eerder tevreden, maar nu ik weet dat er ook restaurants zijn die wél alles uit de kast halen, weet je dat het ook anders kan en ga je dat denk ik op een gegeven moment vanzelf verlangen.

 21. Heel herkenbaar, ik heb nog wel wat meer dieetvoorschriften vanwege gezondheidsredenen dan glutenvrij. Die voorschriften zijn er niet voor mijn lol of omdat het hip is of zoiets. Ik eet niet veel meer buiten de deur en als ik buiten de deur eet, dan stuur ik eerst een mail met mijn dieetvoorschriften waarin ik de kok uitdaag om een lekkere maaltijd voor me te maken. Als het niet kan, jammer dan, dan ga ik wel ergens anders heen. Meestal als de kok de uitdaging aandurft, krijg ik een heerlijke maaltijd en vaak voor eenzelfde prijs als zonder dieetvoorschrift.

 22. Inderdaad heel herkenbaar. Of men heeft b.v. brood waarmee je iemand kunt verwonden als je het zou gooien. Ik heb tegenwoordig als ik weg ga (of onderweg ben voor mijn werk) altijd Schar afbakbroodjes bij me. Dan bekijk ik de kaart en vraag desnoods wat voor glutenvrije dingen ze kunnen serveren. Omdat ik heel veel andere dingen ook niet (goed) kan verteren en ook geen salade kan eten bijvoorbeeld, komt het er vaak op neer dat ik vraag of ze mijn broodje willen afbakken in de oven en dan los gerookte zalm en/of avocado erbij willen serveren. Meestal wordt het bij Vd Valk opgelost door een lager bedrag te rekenen. Erg netjes. Het is i.d.d. soms erg teleurstellend dat ik voor een heel uitgeklede maaltijd (ja…mijn schuld want ik heb eetbeperkingen) het volledige bedrag moet betalen en dat voelt toch niet eerlijk. Laten we hopen dat de horecabedrijven nu we met steeds meer mensen zijn ons eerlijker gaan behandelen en het als een uitdaging gaan zien om ook ons te kunnen verwennen. Mijn volgende missie is: benzinepompen zover krijgen dat ze glutenvrije (voorverpakte) kale broodjes en/of koeken/muffins gaan serveren. Hoe meer mensen er naar vragen, hoe beter. DUS…helpen jullie ook mee door regelmatig bij benzinepompen te vragen naar glutenvrije dingen? (liefst bij de managers) :-). Keep up the good work! Fijn dat jij er voor ons bent miss glutenvrij :-)

  • Oh….ik vergat nog te zeggen dat Mac Donalds ook een grote speler is. Laat hun ook eens hun best doen voor ons met glutenvrije (voorverpakte) koekjes en muffins. Dat zou mooi zijn :-)

 23. Ik weet ook nog maar kort dat ik zonder gluten en lactose moet. Ik heb wat moeilijkheden gehad bij Fontana, maar nu komt de kok overleggen aan tafel ,ook in de brasserie, en krijg ik ook heerlijk eten.Hun afbakbroodjes zijn om de vingers bij op te eten, zo lekker….. Bij het tank station Koop Doorten in Pesse kun je wel glutenvrije frites eten. Wel vragen voor de zekerheid, het lukt niet altijd.Soms word je verrast, bij de Poolshoogte in Exloo kreeg ik ineens lekkere dingetjes bij de thee!
  Laten we de goede adresjes flink delen, Dan worden ze van zelf beloond met meer gasten. Ik heb ook een heerlijk diner bij de Pompstee in Roden gegeten. Zag er prachtig uit! En ook bijzonder, de Oude Brandweer in Groningen tegen over de Pathé bioscoop. Ondanks dat we weinig tijd hadden, een fantastisch diner gegeten. Lust voor oog en maag! Ik blijk enorm gevoelig te zijn ,minder Dan 5 ppm gaan nog mis, dus Ben héél voorzichtig met uit eten gaan.

 24. Sterretje

  Had een high tea bon gewonnen. Samen met mijn moeder een stuk of 10 adressen geselecteerd die ons iets leken en vervolgens heb ik alle benaderd of er glutenvrij en veggie high tea geleverd konden worden. Viel tegen hoeveel high tea locaties er problemen mee hadden en vaak moest je zeker week van te voren reserveren. Dat laatste is niet erg, maar je moet het van te voren weten en dus ook plannen. Uiteindelijk wel bijna perfecte high tea gehad in Rockanje. Bijna want kreeg ondanks al het contact ervoor toch eerst ook broodje met zalm terwijl ik naast glutenvrij veggie ben. Dat werd snel omgeruild voor iets anders. Had zoveel glutenvrije veggie hapjes dat mijn moeder zelfs ook nog van mijn deel heeft meegegeten. Ja, sommige waren glutenvrije dingen waren vrij droog, maar er was genoeg afwisseling dat het niet erg was en ze hadden zo overduidelijk wel hun best gedaan.

  Of je nu een speciaal dieet hebt of niet vind ik niet een reden om plots meer te rekenen of minder te geven. Een slimme kok kan overal een mouw aanpassen. Je hoeft niet moeilijk te doen. Wel neem ik voor de zekerheid altijd iets glutenvrij veggie mee om gewoon zeker te zijn. Al vind ik het persoonlijk wel altijd minder dat het nodig is en blijft.

 25. Ja ik vind het ook altijd zeer moeizaam. Wat ik het allerlastigste vind is het idee dat ik ouder word en wellicht in een verzorgingshuis zou komen. Lees: Ik eet geen varkensvlees, kip, en zeer weinig rund. Ik eet wel wat lamsvlees. Ik eet zoveel mogelijk biologische groente, fruit en zuivel. Ik drink biologisch thee; lekker veel groene thee varianten. Als mensen zoals ik later daar terecht komen word echt een drama. Daar is het allemaal vrij standaard. Als je met een groep moet mee-eten dan wordt dat lastig. En al helemaal als het kant en klare zijn. Lekker vol met E-nummers en weet ik wat er in gaat om het houdbaar te houden. De eetgewoontes in NL vind ik van een laag peil. Zolang er in de winkels de schappen met ongezonde producten voornamelijk in de meerderheid zijn, zie ik het somber in.

 26. Ik was bij restaurant Gewoon lekker in Hoorn,, daar serveerde ze ook gluten vrij?
  Ja inderdaad je raad het al, ook de kunst van het grote weglaten, ik kreeg een kaal stukje kip, daarna een kaal stukje vis, slappe patat gewoon geen garnituur, en een toetje die hadden ze helaas niet voor mij, ik voelde me daarna heel verdrietig dat je behandelt word als een outcast.
  het verhaal is nog veel langer maar dit is de korte versie

  Gewoon lekker doet zijn naam geen eer aan, na dit ervaren te hebben heb ik het restaurant
  nog gebeld en ingesproken? nooit meer een reactie gekregen..
  kwalijk dat ze beweren gluten vrij te serveren dat klopt wel alleen heeft het geen enkele smaak en aandacht .

Geef een reactie