Glutenvrije bokkenpootjestaart

bokkenpootjestaart
Mijn moeder maakte voor haar verjaardag een glutenvrije bokkenpootjestaart, in dit artikel lees je hoe zij dat deed. Ik kan het recept van harte aanraden, want wat was ie heerlijk!

Mijn moeder was laatste jarig. Op Instagram poste ik deze foto van de glutenvrije bokkenpootjestaart die zij voor mij had gemaakt.

Glutenvrije bokkepootjes taart met advocaat. Gemaakt door mijn mama omdat ze jarig is ?.

Een foto die is geplaatst door HARMKE SCHIPPERS (@missglutenvrij) op

Jullie vroegen massaal om het recept. Nu is mijn moeder altijd heel creatief met eten; ‘oh heb ik dit niet in huis dan doen we gewoon dat’ en ‘hier een beetje meer van’ en ‘daar heb ik geen zin in dus doe ik dit’. Ze kookt en bakt vrijwel nooit strikt volgens het recept. Ik vind dat prachtig om te zien, maar het was wel even flink graven voor haar hoe ze de taart ook alweer maakte. Het is goedgekomen want dit is het recept.

Cakebodem

  • 100 glutenvrije bloem
  • 100 gram suiker
  • 100 gram eieren
  • 100 gram roomboter

Overige ingrediënten bodem

  • 200 gram verse advocaat
  • 500 ml kant-en-klaar geslagen verse slagroom
  • 1 borrelglaasje aardbeien-/kersenlikeur

Werkwijze

  1. Mix alle ingrediënten en doe dit in een ronde cakevorm doen. Bak de bodem in ongeveer 20 minuten gaar.
  2. Laat afkoelen en leg bodem in een springvorm maak eventueel op maat.
  3. Besprenkel de cakebodem eventueel met wat aardbeien/kersenlikeur.
  4. Verdeel de advocaat over de cakebodem. Leg hierop de bokkenpootjes (zie recept hieronder), doe hierover de slagroom en garneer met bokkenpootjes. (Het klopt dat je bokkenpootjes overhoudt.)

Of gebruik een gewone cake, dan snij je de cake in plakjes en vorm je een bodem in de springvorm.

Mijn moeder had bedacht een bokkenpootjestaart te maken, maar nérgens vond ze de koeken glutenvrij. Dus besloot ze ze zelf te maken. Het recept voor de bokkenpootjes haalde ze van de site van Heel Holland Bakt.

Bokkenpootjes zonde ganache

  • 200 gram eiwitten
  • 375 gram suiker
  • 40 gram glutenvrije bloem (Basic Flour van Consenza gebruikte mijn moeder)
  • 125 gram amandelmeel
  • 250 gram amandelschaafsel
  • 300 gram pure chocola

Werkwijze

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden.
  2. Bedek twee bakplaten met bakpapier.
  3. Klop de eiwitten luchtig in de keukenmachine.
  4. Voeg 225 gram suiker toe en klop tot de eiwitten stijf zijn.
  5. Meng in een schone kom amandelmeel met het overige suiker. Meng vervolgens het bloem erdoor.
  6. Voeg toe aan de eiwitten en klop dit met de hand tot een mooi beslag. Doe in een spuitzak.
  7. Spuit op de bakplaten gelijke stroken beslag.
  8. Maak het amandelschaafsel fijn met de hand en strooi over de beslagstroken.
  9. Bak in ongeveer 20 minuten af in de oven. Let op dat de koekjes gelijk kleuren.
  10. Haal het bakpapier met de koekjes direct van de bakplaat. Laat afkoelen.
  11. Smelt de chocola au bain marie en dompel de uiteinden van de bokkenpootjes in de gesmolten chocola, laat hard worden.

IMG_8841 IMG_8790

Ik hoop dat jullie blij zijn met het recept. Zoals ik al schreef, is ie echt heel erg lekker.

 

Ook leuk om te lezen

7 Comments

  1. Trude Westphal

    Hallo Harmke,

    Wil je je moeder bedanken voor het recept! Ik ga de taart zeker maken, ik denk voor mijn verjaardag, bovendien heb ik nu ook een recept voor bokkepootjes, daar was ik gek op voor ik glutenvrij moest gaan eten.

    Groetjes, en een fijne Pasen,

    Trude

  2. marion goossen

    Helemaal geweldig. Ik ga het snel een keer proberen.
    Op hoeveel graden moet de oven voor de bodem?

  3. Omdat ik een ook amandel allergie heb, kan ik dit vervangen voor iets anders?

    Mvg

    • Miss Glutenvrij

      Dan zou ik een andere taart maken. Bokkenpootjes horen met amandelen.

  4. Bedankt.
    Maar om toch bokjepootjes te maken kan ik dit met andere meel doen dan amandelmeel, zoals de glutenvrij bakmeel. Gaat ook om t idee, met chocolade lijkt t heel erg op bokjepootjes.
    Mvg Wieke

Geef een reactie