Glutenvrij eten in Parijs

Waar kan je lekker glutenvrij eten in Parijs? Je leest het in dit verslag. Lezeres Sarah was begin dit jaar in de hoofdstad van Frankrijk en deelt haar glutenvrije adressen.

Sarah stuurde me de volgende mail: ‘Ik vroeg me af of je het leuk vindt als ik je wat adressen doorstuur voor fijn glutenvrij eten in Parijs? We waren er begin dit jaar een week, hebben er anderhalf jaar gewoond en gaan graag terug, nog steeds zo vertrouwd! Met Lucy, onze jongste dochter, haar coeliakie is het wel wat meer uitzoeken geblazen maar we hebben van tevoren een lijstje gemaakt op basis van Franse blogs en in ieder geval twee hele leuke, veilige plekken gevonden om te eten. Heerlijk brood, heerlijke taartjes, pizza etc, heel fijn! Er is ook een Frans tijdschrift over glutenvrij (zie foto hieronder) en zelfs zo’n boek voor Dummies over glutenvrij. De Fransen beginnen er dus wel wat beter in te worden.’

IMG_5817
Glutenvrij tijdschrift

In 2013 schreef ik een vrij droevig verslag over mijn glutenvrije ervaringen in Parijs. Wat had ik een baalmomenten gehad en wat voelde ik me onbegrepen door de Fransen. Dit verslag van Sarah is dan ook een verademing. Ik krijg direct weer zin terug te gaan naar deze prachtige stad.

‘Een paar weken geleden waren mijn man Ernst en ik met onze dochters Pien (5) en Lucy (3) een winterse week in Parijs. We logeerden in een fijn appartement met krakende houten vloeren, uitzicht op het tinnen dak van de Bon Marché en een piepklein liftje om op onze vierde verdieping te komen. Het appartement deed ons denken aan het oude huisje,  waar we anderhalf jaar in Parijs woonden. Weer terug zijn in de stad voelt zo vertrouwd, we weten blind de weg in onze buurt en kennen de fijnste supermarkt, het leukste terras en de bakker die de beste croissantjes bakt. Het voelt vertrouwd, maar toch is alles anders. Want we hebben nu twee kleine meisjes bij ons en daarvan heeft de jongste coeliakie. We moeten Parijs dus opnieuw ontdekken: op zoek naar de dichtstbijzijnde glijbaan en dierentuin én op zoek naar lekker glutenvrij eten voor Lucy.

Natuurlijk vullen we van tevoren een tas met glutenvrije croissantjes, pains au chocolat, pasta, brood, pannenkoekmeel en koekjes om mee te nemen. Zo weten we zeker dat Lucy ook gewoon lekker kan eten op vakantie als we het op z’n Frans niet vinden. Daarnaast zoeken we online naar glutenvrije Franse producten en leuke adressen waar we zorgeloos kunnen lunchen. Via Pinterest en een aantal Franse blogs verzamelen we zo een heel lijstje en we kunnen vertrekken!

IMG_5818 IMG_5883

Verse quiche, pasta, soep en salade
Na een koude ochtend in de oude dierentuin in Jardin des Plantes nemen we de bus naar het 6e om te lunchen bij Gaté sans gluten. Dit is een volledig glutenvrije plek voor ontbijt, lunch en thee. Het is knus en druk en in de etalage zien we al de mooiste taartjes liggen. Op het menu verse quiche, pasta, soep en salade. De vrouw van de eigenaar heeft coeliakie en alles dat je kunt bestellen is glutenvrij. We lunchen zorgeloos, met heerlijke quiche en taartjes. Het brood is zelfs zo lekker dat we een extra brood mee naar huis nemen. Super vers, met smaak en een harde korst. Gaté is absoluut een aanrader! EDIT 2017: Helaas is Gaté san gluten definitief gesloten.

Als we later die week bij de Eiffeltoren en de draaimolen zijn geweest, gaan we op zoek naar een ander adres op de lijst, café Biosphere. Zo’n plekje waar je anders gewoon voorbij zou lopen, maar waar je binnen de lekkerste pizza’s en quiches en – weer – fantastische taartjes kan eten. Alles is glutenvrij en heerlijk. Niet zo mooi ingericht als Gaté, maar minstens net zo lekker en betaalbaar. De meisjes smullen er van hun pizza!

IMG_5880 (1) IMG_5879 IMG_5823

Supermarkt
Op beide plekken zien we culinaire tijdschriften liggen van NIEPI, een supermooi Frans tijdschrift met glutenvrije recepten en artikelen over glutenvrij leven. Het lijkt erop dat de Fransen langzaam met een inhaalslag beginnen en er dus wat meer ruimte en waardering komt voor serieus glutenvrij leven. En op z’n Frans, dus mooi gestijld en met de lekkerste ingredienten! In de meeste supermarkten is er een glutenvrij assortiment, voorverpakt stokbrood, gewoon brood, pasta en de lekkerste glutenvrije madeleines (cakejes) van Gerblé. De meeste glutenvrije producten vind je in het schap ‘diétetique’ maar het voorverpakte brood vind je ook vaak bij het gewone brood. Bij de supermarket van het chique warenhuis Le Bon Marché vinden we mooi verpakte doosjes glutenvrije koekjes gewoon in het gewone koekschap. Die zijn wel duur, maar dat is alles in deze winkel. …

IMG_5818 IMG_5880
Fijne én betaalbare adressen
‘s Avonds eten we in het appartement, de supermarkt is om de hoek en we hebben vakantie dus alle tijd om te koken. Met kleine kinderen vind ik dat sowieso fijner, om overdag ergens te lunchen of picknicken of gewoon broodjes mee, maar ‘s avonds lekker ‘thuis’ te eten. We zijn blij met de nieuwe fijne én betaalbare adressen in de stad waar we zo lekker en zorgeloos kunnen lunchen met Lucy. Ja, we moeten er een paar extra straten voor lopen of een metro uit de richting nemen. Maar dat is het wel waard. Ik heb nog meer adressen verzameld, maar we zijn er niet aan toe gekomen om ze allemaal uit te proberen. Er is dus veel meer dan alleen het bekende (en dure) Noglu en de taartjes winkel van Helmut Newcake. (zie mijn vorige verslag.)

Parijs draait langzaam bij en het wordt in de toekomst denk ik alleen maar makkelijker om daar lekker en onbezorgd glutenvrij te eten. Misschien nog niet bij de gemiddelde boulangerie, maar als je goed van tevoren uitzoekt waar je glutenvrij kan eten, is het zelfs leuk om van de gebaande paden af te gaan en zo nieuwe straatjes en plekken te ontdekken! Wie weet wat je onderweg nog meer voor moois tegenkomt. Lucy vroeg gisteren nog wanneer we weer ‘dat brood met die harde korst’ gaan kopen, dat we aten bij Gaté. Het is haar favoriete brood. Gauw maar weer naar Parijs ;).

Glutenvrije adressen Parijs:

Biosphere Café
Organisch en glutenvrije creperie/ pastry/ caterer  en ze hebben pizza!
47 rue de Laborde
8e arrondissement
biospherecafe.fr

Agapae
Brood, patisserie en salades
10 Place Henri Bergson
8e arrondissement
agapae.fr/wordpress

Maison Bon
Organisch, vers en glutenvrij
11 rue des Petites Ecuries
10e arrondissement
www.maisonbon.com

Thank you my deer
Glutenvrij café restaurant
112 rue Saint Maur
11e arrondissement
thankyoumydeer.com

www.niepi.fr – Franse glutenvrije organisatie met zes wekelijks tijdschrift.

Top 15 beste plekken voor glutenvrij eten in Parijs
Ook stuurde Sarah me nog onderstaande link van Foursquare. In het artikel worden 15 plekken in Parijs genoemd waar je glutenvrij kunt eten. (De tekst is in het Engels.)
foursquare.com/top-places/paris/best-places-glutenfree-food

Dank je wel Sarah voor dit positieve verslag en de adressen.

Oproep: Heb jij ook een stedentrip/ reis gemaakt en fijne glutenvrije adressen ontdekt en vind je het leuk hier een verslag over te schrijven? Ik deel het graag. Je mag me altijd mailen info@missglutenvrij.nl.

Mocht je aanvullingen hebben, laat het weten bij de comments, hoe meer adressen hoe fijner reizen!

Ook leuk om te lezen

7 Comments

 1. Helene huggers

  Erg leuk om te lezen, onze Parijse ervaringen waren niet zo positief, maar dit biedt perspectief voor onze dochter. De stad blijft geweldig, maar met coeliakie werd t toch iets minder. Deze adressen gaan we zeker bewaren. Ideale blogs of verhalen vooral over stedentrips.

 2. Pingback: Glutenvrije tips voor (Nederlandse) steden | Ik ben glutenvrij

 3. Pingback: De 5 beste blogs van april 2016 | Ik ben glutenvrij

 4. Margreet Korver

  Net terug uit Parijs, februari 2017. Twee glutenvrije adressen bezocht van je site, helaas bestaan deze niet meer. We kwamen voor een gesloten deur, failliet. Dus voor de mensen welke nog naar Parijs gaan Yummy & Guilt free en Gaté sans Gluten zijn dicht. Ik heb eerst nog hun website bezocht, deze was nog aanwezig, daar kun je dus ook niet vanuit gaan. Parijs is moeilijk als je glutenvrij bent. In ons hotel, welke ik ook nog extra gemaild had, zeiden ze gewoon we hebben yoghurt en eieren, eet ze. Triest. volgende keer toch maar naar een appartement. Jammer hoor.

 5. Ik heb nog een aanvulling! Op rue caron 5 zit ‘eat gluten free’, toen ik daar was, was deze tent gesloten, maar daar kun je gv pizza eten. We knden toen terecht op rue caron 4, bij een restaurantje/winkeltje van dezelfde italiaanse familie. Je kon daar gv tagliatelle, ravioli en pasta krijgen! Pizza kan normaal ook, als het zaakje aan de overkant open is (lees; niet op vakantie).
  Verder ben ik ook bij ‘raw cakes ‘ geweest. Niet mijn smaak, maar alles is wel glutenvrij!
  Handige tip: sla alle locaties van tevoren op in google maps, zo zie je precies waar je dichtbij bent!

  • Miss Glutenvrij

   Dank je voor de aanvulling en die tip van Google Maps is een goede!

 6. Tine Van Damme

  Loulou, dichtbij de Notre Dame is een heel gezellig restaurant! Meer dan de helft van hun kaart is glutenvrij! En Fricotin, dicht bij Arc de triomphe, is ook zeker een aanrader. Zij serveren enkel glutenvrije pannenkoeken, op verschillende manieren. Zeker de moeite waard om eens te bezoeken. Zeer vriendelijk personeel in beide restaurants.

Geef een reactie