Rianne heeft glutensensitiviteit

Rianne heeft geen coeliakie, maar eet toch glutenvrij omdat zij zich net als ik hondsberoerd voelt als zij gluten eet. Ze heeft glutensensitiviteit. In dit artikel vertelt zij wat dit inhoudt.

De term glutensensitiviteit (non-celiac gluten sensitivity (NCGS) bestaat nog niet heel lang. Het is de benaming voor de aandoening van iemand die geen coeliakie heeft maar wel heel ziek wordt van gluten. Rianne heeft glutensensitiviteit en legt uit wat dit met haar doet.

‘Na jaren ben ik eindelijk van mijn buikklachten af’

‘Het lijkt wel alsof er steeds meer mensen zijn die glutenvrij eten. De glutenvrije hype is hier voor een gedeelte verantwoordelijk voor, want er zijn aardig wat ‘foodies’ die het wel interessant vinden om glutenvrij te eten.
Maar de populariteit van het glutenvrije dieet komt toch vooral doordat er steeds meer mensen zijn, die erachter komen dat gluten de boosdoener zijn van hun klachten. Zij hebben coeliakie of glutensensitiviteit. Vooral glutensensitiviteit komt steeds vaker voor. Wat is het precies en wat is het verschil met coeliakie?

Na jarenlange buikklachten is bij mij in 2015 glutensensitiviteit vastgesteld. Een enorme opluchting om na al die jaren eindelijk te weten waar mijn buikpijn vandaan kwam. Van artsen hoorde ik eigenlijk altijd dat het een prikkelbare darm was en dat ik ‘daar maar mee moest leren leven’.

Maar wanneer je elke dag buikpijn hebt, gaat dat natuurlijk niet. Ik ging verder op onderzoek uit en kwam bij een mesologe terecht. Zij kwam met een andere bevinding: ik zou niet goed reageren op gluten en melk. Na diverse onderzoeken werd glutensensitiviteit vastgesteld. Voordat ik mijn diagnose kreeg, had ik hier nog nooit van gehoord. Maar toen het voor mij dé oplossing was voor mijn jarenlange buikklachten ben ik mij er meer in gaan verdiepen.

Wat is glutensensitiviteit?

Glutensensitiviteit is de benaming voor de aandoening waarbij mensen geen coeliakie hebben, maar wel reageren op gluten. Wanneer zij gluten binnenkrijgen, ontstaan er allerlei klachten. De meest voorkomende klachten zijn: buikpijn, een opgeblazen buik, misselijkheid, maagpijn, diarree, obstipatie, winderigheid, hoofdpijn en vermoeidheid.

Verschil coeliakie vs glutensensitiviteit

Op het eerste gezicht lijkt glutensensitiviteit veel op coeliakie. Er is echter een groot verschil: bij mensen met coeliakie beschadigt de darm wanneer zij gluten binnenkrijgen. Bij mensen met glutensensitiviteit is dat niet het geval. Er ontstaat geen ontstekingsreactie en de darmvlokken blijven gewoon intact. Dat betekent echter niet dat de klachten van mensen met glutensensitiviteit verwaarloosbaar zijn; ondanks dat er geen ontstekingen in de darmen ontstaan, kunnen zij zich net zo ziek voelen wanneer zij gluten binnen krijgen.

Doordat de darmen bij glutensensitiviteit gewoon ‘heel’ blijven, is er aan de darmen ook niets te zien. Waar bij coeliakie een gastroscopie duidelijkheid geeft, is dit bij glutensensitiviteit niet het geval. Ook een bloedtest geeft geen uitsluitsel.

Hoe stel je de diagnose?

De enige manier om glutensensitiviteit vast te stellen is allereerst het uitsluiten van andere darmaandoeningen, zoals niet alleen coeliakie, maar ook de ziekte van Cröhn. Wanneer daar geen sprake van is, volg je onder begeleiding minimaal zes weken een glutenvrij dieet. Na die zes weken mag je weer gluten eten en vervolgens worden beide periodes met elkaar vergeleken. Wanneer je de eerste weken geen klachten had en de tweede periode wel, kan er sprake zijn van glutensensitiviteit. Sommige artsen werken ook nog met een dubbel blinde test, waarbij je zelf niet weet of je wel of geen gluten binnenkrijgt.

Klachten verdwijnen

Net als dat de boosdoener bij coeliakie en glutensensitiviteit hetzelfde is, is ook de remedie gelijk. Wanneer mensen met glutensensitiviteit een strikt glutenvrij dieet volgen, verdwijnen hun klachten. Bij mij duurde dit een tijdje, maar inmiddels kan ik zeggen dat ik na al die jaren eindelijk zo goed als pijnvrij ben!

rianne 2
Doemijglutenvrij
Rianne is blogger van Doemijglutenvrij.nl. Op haar website schrijft ze over haar leven met glutensensitiviteit en geeft ze tips voor een lekker leven zonder gluten en melk.

Ook leuk om te lezen

9 Comments

 1. Wat leuk om hier eens wat over te lezen. Ik heb het zelf namelijk ook. Mijn dochter heeft wel echt coeliakie. Toen we dat wisten wist ik ook ineens wat ik had. Maar bij mijn bloedprikken kwam dat er niet uit. Ik voel me echt stukken beter nu ik bijna 5 jaar geleden glutenvrij ben gaan eten. Die dikke buik, de eeuwige buikpijn, het wisselend hebben van obstipatie en diarree is allemaal voorbij. Lang leve glutenvrij eten :-)

 2. Oh wat fijn dat je mede door een mesoloog van je klachten af bent gekomen! Ik heb ook een tijdje een mesoloog bezocht en ben door hem glutenvrij gaan eten, omdat het verteren van gluten veel energie kost en ik die energie niet heb. Maar hij heeft nooit echt testjes gedaan om te zien of ik er tegen kan of niet. Ben dus wel benieuwd naar welke mesologe je bent geweest! Je mag me mailen via het e-mailadres op mijn website. ;)

  • Hoi Charelle,
   Ik ben bij mesologie De Bilt geweest. De mesologe heeft met een apparaatje verschillende stofjes op mijn huid getest, waaronder gluten en melk. Hopelijk kan ze jou ook helpen!

 3. Interessant verhaal! Ik heb zelf ook een tijdje glutenvrij gegeten omdat ik daar zonder coeliakie te hebben toch beter bij voelde. Omdat bij mij de klachten niet helemaal weg gingen, begon ik aan het Fodmap dieet. Dit kijkt naar de koolhydraten in eten die potentieel klachten kunnen geven en niet de eiwitten zoals gluten. Hierbij worden ook tarwe en zuivel weggelaten plus bepaalde groenten en fruit. Dit hielp bij mij enorm! Ik zou iedereen aanraden die zich beter voelt bij glutenvrij eten maar nog steeds pijn houdt, dit dieet uit te proberen!

 4. Bij mij is ook bij een mesoloog vastgesteld dat ik niet goed tegen gluten kan, zonder dat ik coeliakie heb. Ik heb nu ruim 5 jaar Reumatoïde Artritis en heb sinds enkele maanden een stuk minder klachten door het glutenvrij eten.

 5. Mijn dochter heeft waarschijnlijk Coeliakie , moet er nog voor onderzocht worden.
  Ik kamp zelf al jaren de darmen die lijken op IBS. Ook veel last van reflux, bij zowat alles wat ik eet. Ik heb de meeste symptonen die mensen met glutensensitiviteit hebben.
  Ik word niet misselijk of spugen , heb niet altijd een opgeblazen gevoel. Maar de rest van de klachten komen overeen.
  Ik heb 2 jaar omeprazol geslikt , dat onderdrukte voornamelijk de reflux, daar ben ik nu van af . Moet nu 3 wkn gluten en lactosevrij eten van de huisarts . Dat gaat goed , maar soms dan krijg ik toch reactie bij voedsel waar ik voorheen niet op reageerde , en als dat eenmaal begint krijg ik het bij alles wat ik daarna ( gluten en lactose vrij eet, (.Ik moet eerlijk zeggen dat ik ook minder goed op let om te zorgen dat ik niet met gluten in aanmerking kom , dan wanneer mijn dochter thuis is)
  Is dit ook normaal ? Ik word er heel onzeker en angstig van , ik val ook af als ik glutenvrij eet. Ik heb wel een gezonde eetlust

  • Miss Glutenvrij

   Bernie, wat vervelend voor je. Dit zijn vragen voor een arts of diëtiste ik kan die helaas niet beantwoorden. Sterkte.

 6. Ik zou graag nog 2 toevoegingen doen aan dit artikel. Ik heb ook glutensensitiviteit, vastgesteld door de maag-darm-leverarts. Bij mij kwam er Marsh 1 uit de gastroscopie. Er kan zelfs Marsh 2 uitkomen bij mensen met een glutensensitiviteit en dan is de diagnose dus wel degelijk te stellen op basis van een onderzoek (hoewel Marsh 1 dan ook weer door andere ziekten en medicijngebruik veroorzaakt kan worden).

  In het tijdschrift van de Nederlandse Coeliakie Vereniging stond ergens vorig jaar een artikel over glutensensitiviteit, hierin werd uitgelegd dat de darmvlokken niet erg beschadigen of helemaal erdwijnen, maar dat er wel een ontstekingsreactie te zien is, in en ook buiten de dunne darm. De gluten gaan dus zelfs door de darmwand heen. Dat maakt dat de klachten net zo ernstig kunnen zijn als bij mensen met Coeliakie.

  Er wordt gelukkig nog steeds volop onderzoek gedaan en er zijn bloed en ontlastingtesten waarmee glutensensitiviteit aangetoond kan worden, alleen deze testen missen ook mensen met glutensensitiviteit, zie https://www.verywell.com/what-is-the-aga-igg-blood-test-562558, in dit artikel staat ook een verwijzing naar het wetenschappelijke onderzoek dat hiernaar gedaan is. Maar volop ontwikkeling dus, hopelijk komt er ooit een sluitende test en volledige erkenning voor mensen met glutensensitiviteit (ik loop er zelf nog veel tegenaan dat mensen me niet geloven, want dan krijg ik de vraag of ik Coeliakie heb, maar dat heb ik dus niet en dan klinkt het ineens weer heel vaag).

  • Miss Glutenvrij

   Dank je wel voor je aanvulling. Ik kan me voorstellen dat het onbegrip vervelend is, gelukkig blijft men onderzoeken. Het is fijn als hetgeen waar jij last van hebt erkend wordt.

Comments are closed.