Glutenvrij geluksmomentje

 Glutenvrije geluksmomentjes. Als je om medische redenen glutenvrij moet eten, ken je ze vast. Een moment waarbij iemand zo goed om jouw glutenvrije dieet denkt dat je hart een klein sprongetje maakt en je je even heel gelukkig voelt. 

Laatst ging ik met mijn zusje lunchen bij een restaurant op de Veluwe. Zij was er al vaker geweest en wilde hier graag met mij een hapje eten. Als ik weet dat ik ergens ga eten, bezoek ik altijd even de website. Hier stond onder het kopje algemene informatie:

Diëten / Allergenen

Het kan zijn dat u bepaalde dingen niet kunt of wilt eten. In overleg koken wij vegetarisch en/of glutenvrij. Er is veel mogelijk als het gaat om maaltijden die passen binnen uw dieet en heeft u allergenen meld het ons ook. Wilt u meer weten? Neem dan gerust contact met ons op.

Kijk, daar word ik vrolijk van. Maar zoals jullie in mijn vorige blog kunnen lezen, bakken sommige restaurants, ondanks dat ze verkondigen glutenvrij eten te kunnen bereiden, er helemaal niks van. Dus met kritisch optimisme stapte ik de zaak binnen. ‘Dames, willen jullie iets te drinken?’. ‘Ja voor ons allebei graag een thee en ik eet glutenvrij’, zei ik. Vrij snel kwam de ober met onze bestelling. ‘Mevrouw voor u heb ik in plaats van een koekje er chocolaatjes bij gedaan, want die zijn glutenvrij.’

Omhelzen

Ik kon de beste man wel omhelzen. Mijn ogen begonnen te glinsteren en mijn zusje zei. ‘Goh Harm, hier snappen ze het wel.’ Voor ik een slok nam, legde ik het kopje thee mét chocolaatjes vast met mijn telefoon. Ik glunderde en zei tegen mijn zusje hoe bijzonder ik dit vind en hoe blij ik er van word.

Ik bestelde mijn lunch; een glutenvrij broodje pesto met brie. Omdat ik iets te vaak ben afgescheept met die vierkante witte droge sneeën brood vraag ik tegenwoordig altijd wat voor brood men in huis heeft. (Anders neem ik liever een salade.) ‘Onze glutenvrije klanten vragen vaak welk brood het is, omdat ze het zo lekker vinden. Zou dan wit of bruin willen?’, zei de ober. Dát gaf mij een goed gevoel, lekker glutenvrij brood en nog keuze ook. Ik bestelde het bruine brood en terwijl ik op mijn bestelling wachtte, poste ik mijn kopje thee mét chocolaatjes op Instagram met daarbij de tekst: ‘Zo fijn dat als je aangeeft dat je glutenvrij bent dat je chocolaatjes bij de thee krijgt ipv een koekje’.

Ik kreeg de volgende reacties:
“Best of the day”

“Wat goed! Daar denken ze echt bijna nooit aan!”

“Kreeg laatst een fudge bij m’n chai tea ivm m’n glutenallergie…. Hoefde daar niks over te zeggen want hij herkende mij nog.. Het zijn de kleine dingetjes.”

“Zat laatst in een restaurant en ik vroeg om de allergenenkaart, ik weet dat ze die daar hebben, daarna bestel ik een koffie, waarbij ik de vraag krijg of ik misschien een glutenallergie heb, want dan krijg ik een glutenvrij koekje bij de koffie! Heerlijk die kleine dingen die het hem doen!”

Het zijn inderdaad de kleine dingetjes die mij heel gelukkig maken.

Wanneer had jij zo’n glutenvrij geluksmomentje?

Dit artikel schreef ik voor Schär en lees je ook op blog.schaer.com/glutenvrijengelukkig.

Ook leuk om te lezen

7 Comments

 1. Marjolein

  Ik had laatst mijn geluksmomentje bij snackbar Kokkie in Apeldoorn. Je zegt glutenvrij en meteen ging het meisje haar handen wassen voordat ze mijn kroket uit de speciale vriezer ging halen.
  Wat voor mij echt de kers op de taart was, was dat ik had gevraagd welk merk ze verkopen aangezien ik meer dingen niet mag zoals melk en pinda. Roept de eigenaar me naar de ijsbar en begint mij lepeltjes met ijs toe te steken. Dus ik begin mijn: ik.mag geen melk verhaal. Nee meisje… dat weet ik! Proef maar. Glutenvrij en melkvrij zelfgemaakr sorbetijs. En zo lekker. Ik mocht alles proeven. Ik heb joelend in de auto naar huis gezeten met patatjes, kroket, extra gratis bitterbal om te proeven en een ijsje.
  Een paar dagen later was ik er weer (dat ijs is gewoon te lekker). Ik kom binnenlopen. Ik was er die vorige keer voor het eerst maar ik werd onthaald als vaste klant. Hij wist precies wie ik was. Duikt met een grote grijns onder de toonbank en tovert glutenvrije ijsbakjes te voorschijn. Van dat wafelspul zeg maar. Had hij speciaal voor mij meegenomen omdat ik zoooo blij was geweest. Ik hou ervan!!!!

  • Miss Glutenvrij

   Wauw super gaaf! Heb nu een dikke smile op m’n gezicht ☺️.

 2. Van die geluksmomentjes ja, wat heb je dat weer goed beschreven! Ik heb dat bij bepaalde familieleden, waar men goed meedenkt en er altijd glutenvrij lekkers voor me is. Of als ze in een restaurant glutenvrij brood hebben dat warm gemaakt is en daardoor veel lekkerder smaakt (minder is dat dan de boter soms weer niet erbij zit, maar goed, daar kun je dan weer om vragen).

 3. Zo fijn zijn die geluksmomentjes! Ik had het vorig jaar tijdens een familiedag. Ergens op een boerderij deden we boerengolf en daarna zouden we daar ook eten. De eigenaresse had voor mij en iemand anders in de familie die ook glutenvrij is een speciale maaltijd geregeld. Ook had ze voor ons een ander gebakje. Zo lief!

  Helaas komt het nog vaak voor dat wanneer ik ergens thee bestel en aangeef glutenvrij te zijn, dat er dan toch een gewoon koekje bij ligt… Dat snap ik echt niet. Laat dat dan gewoon achterwege.

 4. Eliane IJzerman

  Wij zijn gisteren met onze dochter van 4,5 (zie heeft coeliakie) bij een restaurant in Zwolle geweest om te lunchen… we komen ook nog wel eens van een koude kermis thuis als het om die verdraaide ‘gluutjes’ gaat…, maar gisteren was fantastisch!
  En om vervolgens ’s avonds bij een restaurant in Blokzijl de verjaardag van mijn vader te vieren en dat overal rekening mee gehouden wordt…, speciale amuse, lekker brood, goede (eigen) botersetje, heerlijk hoofdgerechtje en samen het toetje maken, volledig op maar voor haar! Werkelijk fantastisch, dan ben ik een erg blije mama!

 5. Pingback: Eetdagboek: Maart 2016 - MissGlutenvrij.nl

 6. Pingback: De 5 beste blogs van april 2016 | Ik ben glutenvrij

Geef een reactie