FAMILIE VAN DEN BIGGELAAR: ‘ONS HELE GEZIN MOET GLUTENVRIJ ETEN’ (DEEL 5: vader Johan)

Biggelaar
Familie Van den Biggelaar met de klok rond: Adrie, Johan,  Anke (oudste) Renza (middelste) Michelle (jongste).

Een gezin bestaande uit vijf personen en allemaal hebben ze coeliakie en moeten ze glutenvrij eten. Maak kennis met familie Van den Biggelaar. In dit laatste artikel aan het woord vader Johan, dé glutenvrije kok en bakker van de familie en hekkensluiter van het gezin als het om coeliakie gaat.

Vorig jaar deed ik een oproep of er coeliaken zijn met een glutenvrije partner. Hierop kreeg ik een mail van Adrie Van den Biggelaar.

Mijn partner en ik hebben beiden coeliakie en eten al vele jaren glutenvrij. Ook onze drie dochters hebben coeliakie.
Mocht je interesse hebben dan hoor ik het wel. 

Een heel gezin met coeliakie?! Daar had ik nog nooit van gehoord. Ik ben zelf thuis de enige met coeliakie van onze vijf gezinsleden. Ik laat jullie graag kennis maken met de familie Van den Biggelaar. Ik vroeg aan hen afzonderlijk hun ‘coeliakie verhaal’ te vertellen. Je leest het in vijf verschillende artikelen.

Deel 1 moeder Adrie. Lees hier haar verhaal.
Deel 2 dochter Anke: Lees hier haar verhaal.
Deel 3 dochter Michelle: Lees hier haar verhaal.
Deel 4 dochter Renza: Lees hier haar verhaal

Vader Johan
Vanaf het moment dat bij onze oudste dochter (Anke) coeliakie was vastgesteld, ben ik gaan lezen en onderzoeken wat dit inhield, ik had er nog nooit over gehoord. Ik was kort daarvoor met onze jongste dochter (Michelle), toen 12 jaar, bij een kinderarts geweest omdat ze niet meer groeide. Deze arts onderzocht niets, maar doordat ik nu wijzer was geworden over coeliakie ben ik met haar naar de internist gegaan en heb ik een onderzoek geëist naar eventuele glutenintolerantie.

De arts zei me toen: ‘Meneer, weet u dat dit kan betekenen dat ze een leven lang op dieet moet?’ Uiteindelijk heeft hij het onderzoek toch uitgevoerd en mijn vermoeden werd bevestigd. Vanaf dat moment heeft Michelle een groeispurt doorgemaakt en is ze uiteindelijk gekomen op de lengte die bij haar geboorte was aangegeven (groeilijn).
In de tussentijd was ook mijn derde (middelste) dochter gediagnosticeerd en aangezien het een erfelijk iets is, trok mijn vrouw al snel de conclusie dat zij de ‘veroorzaker’ oftewel gendrager is.

Alles glutenvrij behalve brood en bier
Wat het eten betreft ben ik, omdat ik regelmatig en graag kook, gaan zoeken naar oplossingen. Omdat mijn vrouw en dochters met zovelen waren, heb ik me aangepast in alles, behalve brood en bier. Ik sloeg op tv geen kook- of bakprogramma over en bouwde alle recepten om naar glutenvrij. Ik mag zeggen dat me dat goed afging en de dames thuis waren niet te beroerd om mijn testmateriaal te proeven. Ook werd ik secretaris bij de regio Noord Brabant van de Nederlandse Coeliakie Vereniging.

Ieder jaar gingen we met de caravan op vakantie en voortaan ging de broodbakmachine mee, niks was te gek. Tot het moment dat ik wekenlang buikpijn had, nu zo’n zes jaar geleden. Ik ging naar een internist om me te laten onderzoeken op darmkanker, mijn vader was daaraan gestorven. Ik weet het nog goed, ik zat op mijn werk en de telefoon ging, de internist aan de andere kant van de lijn zei dat ik geen darmkanker had, grote opluchting, maar hij had wel iets anders gevonden… coeliakie.

Nooit moe
Ik kon mijn oren niet geloven.  Ik dacht dat alleen ‘mijn vrouwen’ dit probleem hadden, het zwakke geslacht zoals ik ze gekscherend genoemd had. Nog langer was ik stil, het kon niet, want ik ben 1.90 meter, altijd bezig, nooit moe. Ik hou van fietsen, hardlopen (halve marathon zonder problemen) en had geen bloedarmoede. Maar de internist verzekerde mij ervan dat ze het 100% zeker wisten. Er was niet alleen bloed afgenomen maar ook een biopt.

Dus ook ik moest om, alles zelf ook glutenvrij, niet alleen maken, maar nu ook eten en drinken. Vooral dat laatste was wennen, nu was ik geen grote bierdrinker, maar met de omschakeling van de hoeveelheden had ik het wat lastig. Ik begon rode wijn te drinken in de hoeveelheden van bier en dat ging niet zolang goed. Ook die truc heb ik nu onder de knie.

Veel kan beter
Met enige regelmaat overnacht ik voor mijn werk in Duitsland en Groningen. Mij valt steeds op hoe weinig de horeca is ingespeeld op de groeiende groep die een glutenintolerantie heeft. De voedseletikettering welke sinds 1 januari 2015 van kracht is, heeft voor mijn gevoel daarin nog niet veel toegevoegd. Vermelden of een product gluten bevat durven en/of doen ze niet, in plaats daarvan moet je het gaan vragen en de antwoorden blijven vaak lange tijd weg. Waar het dan meestal op neerkomt, is dat het misschien beter is een ander gerecht te kiezen.

Ik kan wel zeggen dat ik enorm ‘voedselwijzer’ ben geworden!’

Dit was het laatste artikel van familie Van den Biggelaar. Heel erg bedankt voor het delen van jullie verhalen.

Oproep
Heb jij ook een verhaal te vertellen over hoe coeliakie bij jou is ontdekt? Dan mag je me altijd mailen: info@missglutenvrij.nl

Ook leuk om te lezen

5 Comments

 1. Carla Schultz

  dag familie Van den Biggelaar,
  erg leuk jullie verhalen te lezen!
  Ik ben erg benieuwd of er ook recepten van jullie te vinden zijn?
  groetjes,
  Carla

  • Nee Carla,
   Ik probeer gewoon veel ‘gewone’ recepten om te bouwen tot GV. Tegenwoordig zijn op steeds meer plaatsen goede GV recepten te bemachtigen.
   Had je een specifieke vraag? Misschien kan ik je helpen.

 2. Wat leuk om te lezen.
  Johan, ik ben benieuwd of je nu wel verschil voelt. Had je (achteraf gezien) wel klachten? (Naast die buikpijn).

 3. De voortdurende buikpijn, wekenlang, was eigenlijk het enige Mirjam.
  Verder had ik geen klachten (buiten misschien wat minder energie, maar dat heb ik altijd in overvloed) en dus eigenlijk ook geen noemenswaardige veranderingen.
  Ondanks dat ben ik me wel vanaf het begin strikt aan ‘ het dieet’ gaan houden en waren (volgens de specialist) mijn waarden in no-time op peil.

 4. Hallo Johan,

  Heb jij misschien het recept van jou brood, ik zoek nog een naturelbrood.

  Groetjes,
  Manon

Comments are closed.