Ask Miss Glutenvrij #9

 

In ‘Ask Miss Glutenvrij’ beantwoord ik drie vragen van bezoekers over mijn glutenvrije levensstijl. Heb je zelf een vraag? Stel hem aan mij en ik doe mijn best ‘m te beantwoorden.

Ik krijg via comments, mailtjes en social media regelmatig vragen van bezoekers over mijn glutenvrije levensstijl. ´Harmke hoe doe jij dit, heb je een tip over zus en hoe zit dat?’. Ik doe mijn best om zoveel mogelijk van deze vragen te beantwoorden. Natuurlijk weet ik niet alles en voor sommige vragen moet je echt een medisch specialist of diëtiste raadplegen. Maar inmiddels ben ik 26 jaar glutenvrij en kan ik zeggen dat ik de nodige ervaring heb met het glutenvrije dieet. Ook vind ik het leuk om zo af en toe in een onderwerp te duiken en iets uit te zoeken.

Ik eet al vanaf mijn 10e glutenvrij! Nu zit ik net in mijn studentenperiode en wordt er erg veel bier gedronken in mijn omgeving. Ik ben op onderzoek uitgegaan omdat veel mensen tegen mij zeiden dat bier zelf glutenvrij is maar dat de brouwerijen dit niet op het etiket mogen zetten omdat het nogal schommelt met de ppm waardes. Zelf geloofde ik dit niet zo zeer. Ik kwam op vele sites uit waar ze vertellen dat het meeste bier nu rond de 20 ppm waarde wordt geproduceerd. De meeste informatie las ik via sites op internet dus ik weet natuurlijk niet of dit te vertrouwen is. Weet jij hier misschien meer over? Omdat je er ook achter bent gekomen of Jillz glutenvrij is. Het zou mij al super veel schelen qua kosten met uitgaan.

Ik wil je afraden bier te drinken. Er is niet voor niets glutenvrij bier. Als al het gewone bier ‘glutenvrij’ zou zijn, dus onder de 20ppm dan zou speciaal glutenvrij bier niet nodig zijn. Vaak drink je ook meerdere biertjes op een avond en dan heb je dus glutenstapeling. Misschien is dat ene biertje wel onder de 20ppm, maar na een aantal biertjes heb je dus al aardig wat gluten binnen.

Ik heb zelf vroeger wel bier gedronken omdat het inderdaad goedkoop was en ik geen wijn lustte. Ik heb toen wel regelmatig overgegeven. Misschien door de alcohol, maar waarschijnlijk ook deels door gluten. In mijn pubertijd had ik veel minder klachten als ik gluten at dan nu , maar de schade aan de darmen is natuurlijk hetzelfde… Ik lust nu wijn (ben er zelfs dol op, vooral rode wijn), dit kan je dus leren drinken en is gelukkig glutenvrij.

Patrick schreef ooit een blog over glutenvrij bier.

Op glutenvrij.nl, de site van de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) vind je deze info:

Bier is niet glutenvrij
In bier wordt mout gebruikt. Mout ontstaat door gerste- of tarwekorrels te laten kiemen en daarna te drogen. Een deel van het gluten wordt tijdens dit proces afgebroken en een deel blijft achter. De NCV raadt mensen met coeliakie af om bier te drinken. Er is overigens wel glutenvrij bier verkrijgbaar. Dit is herkenbaar aan het gecertificeerd glutenvrije logo.

Steeds meer leveranciers van ‘gewoon’ bier met mout geven aan dat dit bier glutenvrij is. Volgens de Europese wetgeving is dit juridisch gezien correct, maar de Europese Coeliakie Verenigingen weten uit eigen onderzoek dat het testen van bier op gluten een uiterst ingewikkelde zaak is en sommige bierbrouwerijen gebruiken niet de meest geschikte testen om gluten aan te tonen. Het bier lijkt volgens de test dan glutenvrij, maar is het niet. Uit onderzoek van Avans Hogeschool en het Celiac Disease Consortium (mei 2012) met de meest geschikte test voor gehydroliseerde/gefermenteerde producten is gebleken dat deze biersoorten nog steeds hoge concentraties gluten bevatten.

In dit voorbeeld zie je dat de Europese regelgeving niet voor alle soorten voedingsmiddelen goed functioneert.
Het enige bier dat geschikt is voor mensen met coeliakie is bier met het officiële Europese glutenvrije logo met daaronder een nummer en een copyright tekentje in het rondje. Dit logo biedt, ook voor andere voedingsmiddelen, de beste garantie voor glutenvrije productie. (bron)

Ik heb nu 2,5 jaar de uitslag dat ik gluten intolerant ben, niks mis mee want voel me nu 100x beter dan voorheen. Nu heb ik 9 maanden een vriend, maar het lijkt dat zelfs na die 9 maanden hij soms totaal geen rekening houd met mijn gluten vrij dieet, moet zeggen dat het wel beter gaat maar als we in een restaurant een tafel willen reserveren ben ik gewend eerst even resears te doen en zoizo van te voren aan te geven dat ik gluten intolerant ben hij doet dit dus totaal niet en als ik vraag of hij het wel wil doen kijkt ie me raar aan maar doet ie het wel… Thuis houd ie juist heel goed rekening met me en zorgt ie altijd voor apart brood beleg, brood en eventueel wat lekkers waarvan die zeker weet dat ik het mag. Maar buiten de deur is drama!!! hoe gaat jou vriend met jou en je allergie om?

Wat fijn dat je je nu zoveel beter voelt door het glutenvrije dieet, je gezondheid is het allerbelangrijkste. Vervelend voor je dat je vriend soms totaal geen rekening met houdt. Ik vind dat een partner dit wel moet doen. Als het goed is, wil je vriend dat jij gezond bent en daar hoort bij dat jij glutenvrij eet. Ik ben benieuwd wat de leeftijd van je vriend is. Misschien ‘schaamt’ hij zich om over glutenintolerantie te beginnen in een restaurant. Natuurlijk is dit totaal niet nodig, maar ik herken het wel van toen ik zelf jonger was.

Ik zou met je vriend bespreken dat je het jammer vindt dat hij niet altijd rekening met je houdt. Begin te vertellen dat je het enorm waardeert hoe goed hij thuis rekening met je houdt, maar dat je glutenvrije dieet helaas ook buiten de deur doorgaat. Misschien kost het wat tijd, maar ik vind echt dat hij rekening met jou moet houden. Een goede partner heeft dit voor je over. Succes!

Eet jij van havermout ook de variant die sporen van gluten kan bevatten of echt alleen de glutenvrije variant (dat maak ik op uit jouw verhaal namelijk :))? Of is hier het verschil dat er staat kan sporen van tarwe, gerst en rogge bevatten?

Ik eet alleen de havermout met het glutenvrije logo. Ik heb een keer ‘gewone havermout’ gebruikt waar alleen sporen in zouden kunnen zitten, maar hier kreeg ik buikpijn van. Ik ga dus volledig op save. Tarwe, gerst en rogge zijn allemaal andere graansoorten, maar de overeenkomst is dat ze allemaal gluten bevatten. Ik zou dit dus laten staan.

Heb jij ook een vraag voor me? Stel ‘m bij de comments of mail me op info@missglutenvrij.nl. In de volgende Ask Miss Glutenvrij zal ik weer drie vragen beantwoorden.

Ook leuk om te lezen

3 Comments

  1. Frederike

    Ik heb nog een tip voor de bierdrinkers onder ons.
    Ik houd zelf ook heel erg van bier maar ben helaas gluten intolerant en glutenvrij bier is lang niet in ieder club of discotheek te krijgen. Ik drink daarom heel vaak Corona en Desperados.
    Dit is gemaakt van mais en dus volledig glutenvrij! Ik vind dit zelf heel erg lekker.

    • Corona en desperados zijn toch niet glutenvrij? Is toch ook op basis van gerstemout?

Comments are closed.