Reisverslag: Glutenvrij in Dublin

glutenvrij reisverslag dublin
Ik was in Dublin, het walhalla voor iedereen die glutenvrij eet.  Lees hier mijn glutenvrije tips voor deze stad. Een plek waar je zeker heen moet als je onbezorgd op elke hoek van de straat glutenvrij wilt genieten. 

7 t/m 10 mei was ik in Dublin, de hoofdstad van Ierland. En oh wat heb ik genoten. Ik heb zoveel glutenvrije lekkernijen gegeten en het kon ook écht overal. Zelfs bij een restaurant in de middle of nowhere is er genoeg glutenvrije keus. Mijn moeder was al eens in Ierland geweest en vertelde me er toen over. ‘Harm, hier moet je echt naar toe, dit is net wat voor jou.’ En ja dat was het hoor. Ik als Bougondiër kon mijn buik meer dan rond (vr)eten.

Voorbereiding
Zoals voor iedere vakantie bereid ik mij voor. Ik wil niet dat ik met rommelende maag geen fatsoenlijk eettentje kan vinden of achteraf hoor dat ik een geweldig glutenvrij restaurant heb gemist. Nu was ik hier in Dublin niet bang voor, maar toch. Dus raadpleegde ik mijn grote vriend Google met de zoekterm ‘gluten free Dublin’. Daar vond ik het artikel 20 best gluten free places to eat in Dublin van irishfoodgoddess.com.

dublin glutenvrij
Ik printte de lijst en checkte van elk restaurant de site om te kijken of ze nog bestaan (lesje uit eerdere reis) en daarbij de openingstijden (nog een les). Met deze lijst had ik in ieder geval zo’n 20 plekken achter de hand waar ik sowieso lekker glutenvrij kon eten.

En dan nu de plekken waar ik heb gesmuld!
Ik bezocht een aantal plekken van de lijst, liep toevallig ergens tegenaan of ik googlede even. Wifi is namelijk op heel veel plekken gratis te ontvangen in Dublin.

milano dublin glutenvrij dough balls milano glutenvrij pizza glutenvrij dublin
Milano – pizzeria
Milano is een pizzaketen die op meerdere plekken in de stad zit. Ik had het geluk dat er één om de hoek van mijn hotel zat. Dus meteen toen we ‘s middags aankwamen en onze spullen hadden gedropt bij het hotel, stilden we onze honger trek bij dit restaurant.  Ik kon kiezen uit bijna alle pizza’s en ze hadden ook dough balls (zie foto hierboven). Woo echt mega lekker! Ik nam de pizza met geitenkaas, mozzarella, spinazie en gekarameliseerde ui. Zeker een aanrader. De dough balls waren ook heerlijk, lekker zacht smaakvol brood.

Adres: 19 East Essex Street, Temple Bar (waar ik mijn pizza at)
Dublin
www.milano.ie

IMG_0387 (800x800)
Pablo Picante – Mexicaans fastfood
Na die enorme pizza en het brood hadden we lange tijd geen trek, maar ‘s avonds wilden we toch even iets lichts als een salade eten. Niet zo ver van ons hotel zat Pablo Picante een zaakje dat burrito’s verkoopt. We stapten naar binnen en ik vroeg of ze ook iets glutenvrij’s hadden. Alles kon zonder de burrito. Ik bestelde de salade met kip en guacamole, erg lekker.

Adres: 22 Temple Bar
Dublin 2
pablopicante.com

IMG_0393

IMG_0392 (800x800) IMG_0394 (800x800) Brasserie sixty6 – brunch, lunch en diner
Ik boek bijna nooit een ontbijt bij mijn hotel. Liever eet ik bij een leuk tentje waar ze ook goede koffie (erg belangrijk) hebben. We kozen voor een brunch. De kaart van Brasserie sixty6 geeft duidelijk aan wat glutenvrij is en kan. Ik koos voor het broodje toasted ham and smokey cheese. Op de kaart stond niet aangegeven dat dit glutenvrij kon, maar het was geen probleem. Bij die tosti kreeg ik friet! en salade. Wat een bak met eten. Ik kreeg het helaas niet op, het was echt teveel. Naast ons zaten mensen hele bergen met vlees naar binnen te werken. Een Iers ontbijt lijkt op die van de Engelsen.

Adres: 66sth. Grt Georges St.
Dublin 2
www.brasseriesixty6.com

IMG_0426 (800x800)
En dit hangt dan gewoon in een supermarkt. Glutenvrij is overal in Dublin!

IMG_0484 (600x800) fish chips glutenvrij dublin
Beshoff – fish & chips
Joehoe zie je hoe blij ik ben. Ik at fish & chips. Menig mens zal er van gruwelen, maar ik moest en zou het eten. Gewoon omdat het glutenvrij kan! Ik vond het bordje dat ik kreeg prima te eten, lekker met tartar sauce. Die prikker zat erin om aan te tonen dat mijn bord zonder gluten is.

Adres: 5-7 lwr O’Connels street
Dublin 1
www.beshoffbros.com

IMG_0492 (800x800)
Supermarkt
We maakten een bustrip naar de Cliffs of Moher. Dit is een vrij lange rit dus moesten we om 8.00 uur klaar staan. We besloten in de bus te ontbijten. Bij supermarkt Spar (zit door de hele stad) haalde ik de Flapjack en koffie. De scones had ik de dag ervoor bij Marks & Spencer gehaald.

IMG_0494 (800x600)
Tankstation
En dit ligt dan gewoon bij een tankstation, allemaal glutenvrije flapjacks. De keuze glutenvrij is enorm. Ik keek m’n ogen uit en had dit ook wel willen kopen, maar ik had net mijn ontbijt op. Ierland maak me gek ;).

Hondenvoer
De lunch die ik kreeg tijdens de trip naar de kliffen was ronduit droevig. We stopten bij een gaarkeuken met veel te zoute smerige maaltijden wat leek op hondenvoer. Gatver. Daarom geen foto ervan, ik heb het ook niet opgegeten. Maar de lijst met maaltijden waaruit je kon kiezen was heel duidelijk qua allergenen. Dat dan weer wel.

IMG_0578 (800x600)
Cliffs View Café
En dit verbaasde me zo! Bij de kliffen zit een restaurant en daar vond ik dit. Allemaal glutenvrije koeken en dit was nog lang niet alles. Deze potten met koeken zag ik later ook bij O’Briens (lees je later over). Blijkbaar is dit een soort concept dat je overal terug vindt in Ierland.

Adres: Cliffs of Moher

IMG_0579 (800x600)
Na die smerige lunch trakteerde ik mezelf op zo’n lekkere glutenvrije koek. Ik voelde me toen zo relaxed. Normaal bij zo’n restaurant bij een toeristische attractie ben ik blij als ik een Snickers kan scoren en nu kon ik gewoon kiezen uit al dat lekkers.

IMG_0584 (600x800)
Millstone Restaurant
Na een indrukwekkende dag bij de kliffen aten we bij Millstone. Ik gaf aan dat ik glutenvrij at en kreeg het coeliac friendly menu. Leuk he?! Coeliakie en glutenvrij is de normaalste zaak van de wereld in Ierland. Ze weten wat het inhoudt en snappen wat kruisbesmetting is.

Adres: 39 Dame St.
Dublin 2
www.millstonerestaurant.ie

IMG_0588 (800x800)
Ik had de hele dag al zin in knoflookbrood en dat bestelde ik dus.

IMG_0589 (800x800)
Een heerlijke zalm als hoofdgerecht. Ik heb gesmuld.

IMG_0594 (800x800)
O’Briens – Sandwich café
Als je me kent, weet je dat één van mijn grootste wensen is dat ik ooit een broodje Subway kan bestellen. In Dublin zit op meerdere plekken O’Briens Sandwich café. Een broodjeszaak waar je de lekkerste sandwiches kan bestellen en alle ingrediënten zijn glutenvrij en kunnen op glutenvrij brood. (WOEHOE!) En dat brood is zo allemachtig lekker. Mijn wens kwam voor heel even uit. Ik wil O’Briens in Nederland. 

Adres: 3 Westmoreland Street (waar ik at)
Dublin 2
www.obriens.ie

IMG_0605 (800x800)Ann’s Bakery – Cake en koffie
Voordat we naar huis gingen wilden we nog even relaxen bij een koffiezaakje, dit werd Ann’s Bakery. De dagen ervoor had ik ervaren hoe glutenvrij vriendelijk Dublin is en ik verheugde me al op een lekkere koek. En ja hoor, ook hier had ik weer keuze uit drie soorten gebak. Ik koos voor de triple chocolate.

Adres: 41 Mary Street
Dublin 1
annsbakery.com

Bier
Ik drink geen bier, maar vrijwel elk restaurant heeft minimaal één glutenvrij biertje op de drankenkaart staan.

Mijn glutenvrije tips voor Dublin

  • Ga en geniet

Dublin was je maar in Nederland
Dublin wat was je awesome. Ik heb nog nooit zo onbezorgd gegeten tijdens een vakantie. Je kunt deze stad vergelijken met Londen, maar dan nog wel relaxter denk ik. Ieren zijn leuk. Maak je vooral niet druk over je glutenvrije dieet, glutenvrij is overal. Verzamel van tevoren net als ik wel wat glutenvrije adressen zodat je het maximale qua glutenvrij uit je reis haalt. Glutenvrij genieten kan op zoveel plekken het is bijna bizar. Ook kijkt niemand raar op als je zegt dat je glutenvrij bent, het is een vanzelfsprekendheid. Ik had nog wel op zoveel plekken meer willen eten….

Ik hoop dat jullie wat aan mijn verslag hebben. Heb je aanvullende tips, deel ze bij de comments.

Ook leuk om te lezen