Ask Miss Glutenvrij #10


In ‘Ask Miss Glutenvrij’ beantwoord ik drie vragen van bezoekers over mijn glutenvrije levensstijl. Heb je zelf een vraag? Stel hem aan mij en ik doe mijn best ‘m te beantwoorden.

Ik krijg via comments, mailtjes en social media regelmatig vragen van bezoekers over mijn glutenvrije levensstijl. ´Harmke hoe doe jij dit, heb je een tip over zus en hoe zit dat?’. Ik doe mijn best om zoveel mogelijk van deze vragen te beantwoorden. Natuurlijk weet ik niet alles en voor sommige vragen moet je echt een medisch specialist of diëtiste raadplegen. Maar inmiddels ben ik 26 jaar glutenvrij en kan ik zeggen dat ik de nodige ervaring heb met het glutenvrije dieet. Ook vind ik het leuk om zo af en toe in een onderwerp te duiken en iets uit te zoeken.

Hoe doe jij het met vlees? Ik eet eigenlijk alleen vlees van de Albert Heijn (glutenvrij tekentje olé). Van andere supermarkten vertrouw ik het niet, ook i.v.m. kruisbesmetting.

Als de ingrediëntenlijst van een product geen gluten bevat dan eet ik het, dus ook vlees. Ik eet ook vlees van andere supermarkten dan Albert Heijn. Wel vermijd ik vleeswaren van de versafdeling, daar is teveel kans op kruisbesmetting. Ik ben het met je eens dat het tekentje van Albert Heijn heel handig is, maar de ingrediëntenlijst moet aangeven of een product gluten bevat. Ik kijk naar tarwe(zetmeel), gerst(emout), haver (meestal niet glutenvrij), spelt en rogge, als dit er in zit, eet ik het product niet. Tenzij er specifiek bij staat dat het glutenvrij is (soms is tarwezetmeel toch glutenvrij). Bij een slager kan je navragen hoe hij werkt en of een product gluten bevat en of er kans is op kruisbesmetting.

Een belangrijke vraag voor mij…. Eet jij nog Liga Eerste Stap of is dat niet meer glutenvrij? Van jouw antwoord kan ik op aan! Alvast bedankt.

Nee die eet ik niet (meer). Vroeger een lichtelijke overdosis van gehad omdat Liga Eerste Stap één van de weinige glutenvrije koeken was haha. Ik heb ze dus wel heel veel gegeten. Ze zijn altijd bestempeld als glutenvrij. De tekst die nu op de verpakking staat ‘zeer laag glutengehalte’ vind ik maar vreemd. In de ingrediëntenlijst zie ik geen glutenbevattend ingrediënt. Ook de zin ‘kan tarwe bevatten’ is om in te dekken, denk ik. Liga werkt natuurlijk in hun fabriek ook met glutenbevattende producten. Ik zou de koeken wel eten omdat er geen glutenbevattend ingrediënt tussen de ingrediënten staat. Er zal dus maar minimaal gluten in kunnen zitten.De meesten met coeliakie kunnen dit prima handelen. Luister wel goed naar je lichaam, want het kan zijn dat jij er misschien toch te gevoelig voor bent. Dan kun je beter van nature glutenvrije producten eten (rijstwafels bijvoorbeeld).

Zondag komt mijn kleindochter eten. Kan ik dan ook Glutenvrij gourmetten? Heb je hiervoor misschien tips. Alvast bedankt

Ja dat kan zeker. Als je alles glutenvrij haalt (vlees, salades etc) is het het makkelijkste dan is er geen kans op kruisbesmetting. Een gourmetschotel wordt dan lastig maar alles kun je prima apart glutenvrij kopen. Check dit artikel met een uitleg hoe je glutenvrij boodschappen doet. Als je er brood bij doet, doe dan apart een beetje kruidenboter in een bakje voor je kleindochter. Dan kan dat niet fout gaan. Glutenvrije afbakbroodjes koop je bij supermarkt of natuurwinkel. Of iedereen aan het glutenvrije brood maar dit is wel kostbaar. Succes!

Heb jij ook een vraag voor me? Stel ‘m bij de comments of mail me op info@missglutenvrij.nl. In de volgende Ask Miss Glutenvrij zal ik weer drie vragen beantwoorden.

Ook leuk om te lezen

1 Comment

  1. Trude Westphal

    Hoi Harmke,

    Misschien nog even een puntje voor de vraag over het gourmetten. De plaat van het gourmetstel moet wel heel goed schoongemaakt zijn, ik weet dat dat nog wel eens lastig is. Ik leg er nog wel eens bakpapier of aluminiumfolie op om zeker te zijn.

    Groetjes Trude

Geef een reactie