Lisa eet glutenvrij en is au pair in Amerika

Lisa is sinds afgelopen februari als au pair in Amerika, ook leeft ze nu zo’n twee jaar glutenvrij. In dit artikel vertelt ze hoe zij het ervaart om glutenvrij te leven in de Verenigde Staten. 

Lisa Kippers is 21 jaar oud en zit sinds 22 februari als au pair in Amerika. Sinds zomer 2014 eet zij glutenvrij. Na maanden vage klachten te hebben gehad, bracht ze een bezoek aan een mesoloog die haar adviseerde glutenvrij te gaan eten en dat hielp direct.

‘Voor mijn vertrek heb ik verschillende blogs en websites bezocht om te zien hoe anderen glutenvrij eten in Amerika ervaren. De meningen verschillen heel erg. De één vindt het super makkelijk, terwijl anderen het juist heel moeilijk vinden om glutenvrij eten te vinden.

Ik vloog naar Amerika met British Airways. Vooraf aan mijn vlucht gaf ik via internet aan dat ik een glutenvrije maaltijd wilde. Bij het overstappen in Londen checkte ik even of mijn wens was door gekomen en dat gelukkig zo. Speciale maaltijden worden als eerste opgewarmd. Daar was ik blij mee aangezien het al 18.30 was toen we opstegen ik had binnen 25 minuten mijn maaltijd. Het was tilapia filet, gekookte aardappels en wortel met selderij. Ik vond het prima maken.

20160222_13002420160222_130228

Als je als au pair naar Amerika gaat ben je verplicht bij aankomst een cursus te volgen. Ik kwam rond 21.00 uur aan bij de school waar ik de eerste dagen door zou brengen en ook hier was het glutenvrije dieet door gekomen. Alle au pairs werden verwelkomd met pizza, voor mij was er een salade van Wendy’s. Ook de andere maaltijden de eerste dagen waren prima geregeld. Ontbijten deed ik met brood van Schär, lunchen meestal met een salade en met het diner kon ik bijna altijd alles eten. Er was voor mij glutenvrije pasta, rijst, en de laatste avond was ik in Down Town New York, waar we kozen voor makkelijk bij de grote M.

Pasta Carbonara
De eerste week na de trainingsschool is een lang verhaal. Doordat het niet werkte met mijn eerste hostfamily in Ohio, ben ik voor tweeweken bij mijn begeleider  gaan wonen zodat we naar een nieuwe familie konden zoeken. Tijdens deze weken heb ik een super tijd gehad als het gaat om eten. Ik had een meeting met andere au pairs uit de regio, en we hadden een heerlijke lunch bij Brio; Pasta Carbonara. Ook mocht ik samen met mijn begeleider en de familie mee naar Washington DC. Hier heb ik heerlijk gegeten bij Café Asia. Doordat mijn begeleider bevriend is met de eigenaar heeft hij persoonlijk voor mij iets gemaakt. De naam van het gerecht? Geen idee, maar het was rijst met rund en kip en boontjes en een zoet sausje. Aanrader voor als je in Washington DC bent!

20160306_125814 20160312_183245

Vanaf mijn vierde weekend in Amerika woonde ik bij een nieuw gezin in Denver, Colorado. Het eerste weekend stond in het teken van alles leren kennen, en met name ook het assortiment in de supermarkt. Een paar artikelen zijn favoriet! Als ontbijt eet ik altijd brood van Udi’s. Dit is een plaatselijk merk zoals ze dat zo mooi zeggen in de winkel. Als het gaat om koekjes ben ik heel blij met de Organic Graham crackers en de Oreo’s van Glutino. Als middagsnack neem ik vaak wat hartigs. Een cheese stick, pretzels (Glutino) of crackers (simple truth organic).

gf4 honey graham oreo udi

Koolhydraatarm
Mijn hostfamilie gaat super goed om met mijn dieet! Mijn hostouders eten low carb (koolhydraatarm). Voor hen was het dus totaal geen omschakeling om glutenvrij te koken. 95% van wat ze koken was al glutenvrij. En door net even een andere kruidenmengsel te gebruiken was alles al opgelost.

Als ik samen met andere au pairs uit eten ga, checken we altijd even of er een glutenvrije optie is. Zo zijn we allemaal super fan van pizza’s en laat hier nou bij de meeste pizzeria’s een glutenvrije variant te koop zijn! Meestal zijn we te vinden in een van deze vier restaurants. Papa Murphy voor glutenvrije pizza’s die je zelf kan samenstellen. Modern Market voor pizza’s, salades of soepen met producten die hier allemaal uit de regio komen. Larkburger voor burgers en verse friet, er is een optie voor glutenvrij brood bij de burgers maar is niet erg aan te raden. En Brio zoals eerder genoemd.

IMAG0113 IMG_20160511_193112 15

Foodtrucks
In restaurants is het bestellen van een glutenvrije maaltijd heel makkelijk. De meesten hebben een aparte menukaart, of staat er een duidelijk symbool wat wel en niet glutenvrij is. Foodtrucks is een heel ander verhaal. Ik heb tot nu toe twee keer bij een foodtruck gegeten. De eerste keer was met een openingsfeest van het zwembad. Toen ik aangaf dat ik glutenvrij eet waarschuwde de man bij de taco’s meteen; het is glutenvrij maar word bereidt op hetzelfde aanrechtblad als de burgers die niet glutenvrij zien. Nu is kruisbesmetting voor mij geen probleem dus heb ik heerlijk genoten.

De tweede keer was een heel ander verhaal. Het was op een Luchtballon festival met drie foodtrucks. Doordat twee van de drie alleen glutenvolle producten hadden (donuts & burgers) koos ik voor nummer drie. Het werd een soort salade met steak en toast. Bij het bestellen meldde ik dat ik glutenvrij ben en ik dus geen toast wilde. Ook vroeg ik of het vlees glutenvrij was, aan haar blik kon ik zien dat ze twijfelde… Maar doordat er niks anders heb ik de maaltijd toch genomen… met spijt! s’nachts voelde ik me niet super.

Wat hier in Denver ook een aanrader is, is de gluten free bakery! Dinsdag tot en met zaterdag worden er elke dag verse glutenvrije producten gebakken. Broden, cupcakes, pretzels en mijn favoriet de kaneelrol!

kaneel rollsIMAG0308

Allergiekaart
Gluten vrij leven in Amerika is prima te doen. In alle restaurants is een allergiekaart (is verplicht in Amerika!). Maar net als in Nederland betaal je voor alles net wat meer…

Mochten jullie op de hoogte willen blijven van mijn avontuur in Amerika kijk, lees en volg mij gerust op lisakippers.wordpress.com

Oproep: vind je het ook leuk jouw (reis)verhaal te delen op mijn blog dan nodig ik je uit me te mailen. Dit mag naar info@missglutenvrij.nl

Ook leuk om te lezen

Geef een reactie