Ask Miss Glutenvrij #11


In ‘Ask Miss Glutenvrij’ beantwoord ik drie vragen van bezoekers over mijn glutenvrije levensstijl. Heb je zelf een vraag? Stel hem aan mij en ik doe mijn best ‘m te beantwoorden.

Ik krijg via comments, mailtjes en social media regelmatig vragen van bezoekers over mijn glutenvrije levensstijl. ´Harmke hoe doe jij dit, heb je een tip over zus en hoe zit dat?’. Ik doe mijn best om zoveel mogelijk van deze vragen te beantwoorden. Natuurlijk weet ik niet alles en voor sommige vragen moet je echt een medisch specialist of diëtiste raadplegen. Maar inmiddels ben ik 26 jaar glutenvrij en kan ik zeggen dat ik de nodige ervaring heb met het glutenvrije dieet. Ook vind ik het leuk om zo af en toe in een onderwerp te duiken en iets uit te zoeken.

In veel lekkere recepten zitten dadels die je moet fijn maken. Ik gebruik daar zo’n hakmolentje voor, maar ze zijn zo taai dat er al twee op kapot zijn gelopen. Hoe doe jij dat? Ik ben benieuwd!

Ik snap wat je bedoelt. Ik heb zelf al een keer een staafmixer om zeep geholpen met het vermalen van dadels. Tegenwoordig gebruik ik een keukenmachine met zo’n groot hakmes, dat werkt perfect.

Allereerst bedankt voor je super handige site. Al veel aan gehad!! Wij zijn met ons zoontje sinds kort begonnen om glutenvrij te eten. Op zich kan ik veel lekkers maken en vinden voor hem. Alleen brood vind ik lastig. Het meeste is erg hard of droog. Alleen de ciabatta’s van Schar vind hij erg lekker. Nu blijft hij ook weleens over op school en moet hij brood meenemen voor tussen de middag. Heb jij tips voor lekker brood (zonder pitten )? ? Mag ook een recept om zelf te bakken zijn. Of waar ik het kan kopen in Veenendaal en omgeving?

Glutenvrij brood kan inderdaad lastig zijn. Veel mensen vinden het brood van Genius (te koop bij Albert Heijn) lekker. Dit zijn gewone sneeën en is erg zacht qua structuur en ligt bij het glutenvolle brood. Ook verkoopt Schär Meisterbäckers brood in drie smaken. Dit vinden ook veel mensen lekker en is makkelijk mee te nemen. Zelf vind ik het brood van Allergento erg lekker. Dit bestel (bellen of even langsgaan) ik via slager Van de Geer op het Bruïneplein in Veenendaal. Dit merk verkoopt ook lekkere krentenbollen je vindt het op hun site.

Qua vers brood verkrijgbaar in Veenendaal dat makkelijk is mee te nemen zijn dit denk ik de beste tips. Succes!

Ik zag op je website dat je veel hebt geschreven over glutenvrij eten bij de McDonalds. De glutenvrije broodjes zijn echt een uitvinding! Nu ben ik eigenlijk benieuwd of jij weet welke producten nog meer glutenvrij zijn, op de Hamburger, Cheeseburger en Quarter Pounder met glutenvrije broodjes na. Ik vind op fora en websites heel veel verschillende en tegensprekende informatie. Zo zou ik graag willen weten of de Big Mac (zonder broodje) glutenvrij is. De Big-Mac-saus is hierbij het twijfelgeval. Hoe zit dat bij de andere burgers (natuurlijk weer zonder brood, maar dus gericht op de overige ingrediënten)? En de Sunday-ijsjes? Chocolade-topping is glutenvrij, maar over de aardbei en caramel vind ik verschillende antwoorden. Ik las al op je website dat de frietjes helemaal vrij zijn van gluten, super! Ik ben benieuwd of jij hier meer over weet. Alvast bedankt!

Ja fijn he! Ik ben ook zo blij met de glutenvrije burgers. Om te weten welke producten glutenvrij zijn, check ik de app van McDonald’s. Daar wordt per product aangegeven of er gluten in zit. Ook kun je deze info via de site vinden: www.mcdonalds.nl/producten. Klik op een product en dan op allergenen. Staat er een stip achter gluten dan zit dit er helaas in. Een niet ingevulde stip betekent kan sporen bevatten. Daarvan moet je dus zelf bepalen of je het wilt eten.

De Big Mac is niet glutenvrij. Zonder broodje weet ik niet of ie glutenvrij is. Als je vragen hebt voor McDonald’s zou ik die stellen via het contactformulier: www.mcdonalds.nl/contactgegevens. Zij kunnen je precies vertellen welke ingrediënten er in welke producten zitten en of een Big Mac zonder broodje dus glutenvrij is. Voor de Sunday ijsjes kan je de allergenen bij de producten checken. Frietjes zijn inderdaad 100% glutenvrij.

Heb jij ook een vraag voor me? Stel ‘m bij de comments of mail me op info@missglutenvrij.nl. In de volgende Ask Miss Glutenvrij zal ik weer drie vragen beantwoorden.

Ook leuk om te lezen

Geef een reactie