Glutenvrije en lactosevrije frambozen cheesecake

Speciaal voor een negen jarig meisje, maakte Marike deze roze prinsessentaart. Een gluten- en lactosevrije cheesecake met frambozen. 

Wie Marike is lees je hier. Deze glutenvrije dame heeft haar eigen website ohmypie.nl, een feestje om te bezoeken voor iedereen met (of zonder) coeliakie en die van lekkere gezonde taarten en heerlijke glutenvrije recepten houdt. Op Miss Glutenvrij deelt Marike regelmatig haar recepten. 

‘Op een donkere dag waarop de zon met moeite haar warme deelt en de zonnestralen de keuken van de taartentovenares verlichten, ontpopt de creativiteit van de taartentovenares zich razendsnel na het lezen van een briefje. Een klein briefje met kreukels, gerafelde randjes en beschreven met een schools handschrift. “Lieve taartentovenares, ik weet dat u erg druk bent maar ik heb één wens. Ik zou voor mijn 9e verjaardag zo graag een roze prinsessentaart willen hebben. Zonder gluten en haver want die doen mij pijn. Ik heb geen wensen, het liefste roze. Liefs van een Glutenvrij Prinsesje”. Geraakt door de tedere woorden, rolt er spontaan een traan over het gezicht van de taartentovenares. De gedachte dat deze kleine spruit nooit heeft kunnen genieten van een verjaardagstaart doet haar veel.

Zo ontpopt de taartentovenares zich razendsnel van een rustige rups naar een cocon tot een prachtige inspirerende herfst vlinder. Al dansend en zingend beweegt zij zich sierlijk voort door haar keuken. Met een lach bekijkt zij haar “Wall of Pie”, een crème geschilderde muur waarop alle fameuze cheesecakes zijn ingelijst met een gouden lijstje. Het zijn haar kindjes, haar glimlachmomentjes met een gouden randje, haar producten waar zij met liefde aan heeft gewerkt. Stuk voor stuk kent zij ze bij naam en kan zij de ingrediënten klakkeloos benoemen. Tussen alle parels is echter geen Prinsessen variant te bekennen. Misschien omdat de taartentovenares stiekem niet zo dol is op roze. In een mum van tijd heeft zij een idee om mee aan de slag te gaan.

De oven wordt met beleid aangezet op de juiste stand en temperatuur, ondertussen knipoogt ze naar haar en geeft de oven het vertrouwen dat ze haar kwaliteiten weer optimaal zal inzetten om een perfecte bodem af te bakken. De keukenmachine wordt weer op z’n vaste plek geïnstalleerd en weet direct weer wat hij moet doen. Hij excelleert in het kloppen van een heerlijke, luchtige vulling. Het vertrouwen dat de taartentovenares aan hem geeft, doet hem goed.

De ingrediënten worden met een glimlach op het aanrechtblad neergezet zodat ze haar ‘team’ voor deze cheesecake kan samenstellen. Eenvoudige ingrediënten weet zij zo samen te brengen dat ze met elkaar een harmonieuze eenheid vormen. Dat is nou de kracht van de taartentovenares. Ze weet de kwaliteiten te benutten van de mensen, dingen en van de producten om haar heen en zet ze daarmee in hun kracht. Met geduld koestert zij de kwaliteiten en het mooie is ook nog eens dat ze er oog voor heeft. Dat is het geheim van haar succes! Alleen wanneer je de rust van binnenuit ervaart kun je met aandacht en passie werken en alleen op deze manier kun je pareltjes serveren.

Zo roze als de Pink Panther speciaal voor de Glutenvrije Prinses met een zomers tintje om haar 9e verjaardag kleurrijk te vieren. Sfeer, smaak en het karakter smelten samen tot een gebalanceerd geheel. Een smaakvolle bodem met een vrolijke noot gemaakt van amandelmeel, boekweitmeel kokosolie, dadels en een verrassende bite van pistache. Gevolgd door een luchtige vulling van fruitige frambozen gevolgd door een luchtige vanille laag. De toplaag van frambozen denkt de prachtige lagen als een warm dekbed af. Om er echt een feestje van te maken heeft de taartentovenares een swirl van witte chocolade overheen gedrapeerd.

Bij het ophalen van deze prachtige taart kreeg de taartentovenares spontaan een zoen van de Glutenvrije Prinses. Het meisje straalde als een kerstengel en dat terwijl de decembermaand nog niet eens is aangebroken. De lichtjes in haar ogen en de glimlach van het meisje spraken boekdelen. Trots vertelde zij dat ze zelf de kaarsjes uit zou blazen en zachtjes fluisterde ze bij het verlaten van de deur: “Lieve taartentovenares, ik zal u een stukje opsturen dan kunt u ook meegenieten”.

Ga ermee aan de slag of bestel er één bij de Taartentovenares, hoe kan dat kan lees je onderaan dit artikel.

frambozen cheesecake2

Wat heb je nodig?

Springvormadvies: Ik gebruikte een springvorm van #22 cm

Voor de bodem:

  • 5 verse Medjoul dadels
  • 75 gr. boekweitmeel
  • 75 gr. amandelmeel
  • 50 gr. pistachenoten
  • 1 el kokosolie of roomboter
  • 1 el cacao of koek en speculaaskruiden
  • 1 tl wijnsteenbakpoeder of bakpoede
  • snufje zout

Voor de vulling:
De frambozenlaag:

  • 750 gr. (lactosevrije) kwark, soja yoghurt of Griekse yoghurt (als je niet lactosevrij moet eten)
  • 8 blaadjes gelatine of 5 gr. agar-agar
  • 100 gr. frambozen en 200 gr. rode biet
  • 4 el honing, agave siroop, kokosbloesemsuiker of een ander zoetmiddel

De vanille crème:

  • 200 gr. silken tofu, roomkaas of (lactosevrije) kwark
  • 3 blaadjes gelatine of 2 gr. agar-agar
  • 3 el honing, agave siroop, kokosbloesemsuiker of een ander zoetmiddel
  • 1 el citroensap
  • 1 tl vanille aroma of de merg van een vanille stokje

De toplaag:

  • 150 gr. verse frambozen
  • 2 blaadjes gelatine of 2 gr. agar-agar
  • 2 el citroensap of rasp
  •  zoetmiddel naar wens

Swirl!

  • 50 gr. witte chocolade*
  • scheutje (plantaardige) melk

*Gebruik chocolade op basis van rijstmelk, dan is de taart ook lactosevrij!

Aan de slag!

1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
2. Bekleed de bodem van een ronde springvorm met een stuk bakpapier.
3. Doe alle ingrediënten voor de bodem (behalve de pistachenoten) in de beslagkom.
4. Kneed de ingrediënten tot een stevige kneedbare deegbal. Is het deeg te droog dan kun je een scheutje water toevoegen.
5. Verspreid het deeg over de bodem van de springvorm (gebruik evt. een natte lepel of vingers om plakken te voorkomen). Strooi de pistachenoten over de bodem samen met een snufje zout.
6. De bodem mag nu 10 minuten de oven in. Hou ‘m goed in de gaten. Het is de bedoeling dat ie iets krokant wordt.

De eerste laag:
Doe het kwarkmengsel samen met de gepureerde bieten, frambozen en het zoetmiddel in een beslagkom en mix dit even goed luchtig. Proef of het zoet genoeg is, zo niet voeg dan nog iets van zoetmiddel toe.

Gebruik je gelatine?
Laat dan de blaadjes gelatine even weken in koud water. Vervolgens kun je deze uitknijpen en verwarmen in een laagje water. Roer het mengsel goed door zodat er geen klontjes meer te zien zijn. Wanneer de gelatine goed is opgelost kun je verder met de volgende stap.

Gebruik je agar-agar?
Verwarm de agar-agar in een klein laagje water. Let erop dat deze niet kookt. Wanneer de dit goed is opgelost kun je verder met de volgende stap.

7. Voeg de agar-agar of de gelatine toe aan de Griekse yoghurt of soja yoghurt. Mix het geheel goed zodat het bindmiddel niet gaat klonteren. Wanneer je het mengsel nog even op hoge snelheid mixt, zal je merken dat het heel luchtig wordt. Je kunt nu het kwarkmengel voorzichtig in de taartvorm gieten.
8.  Zet de cheesecake vervolgens even weg in de koelkast zodat de frambozenlaag op kan stijven.

De vanille crème:
9. Doe silken tofu of de cream cheese samen met het zoetmiddel, de vanille en citroensap in een beslagkom en mix de kwark even goed door elkaar. Wanneer je silken tofu gebruikt raad ik je aan deze met een staafmixer te bewerken tot een gladde moes.
10. Verwarm de gelatine of de agar-agar (Hoe? Lees de informatie hierboven nog eens). Voeg de agar-agar of de gelatine toe aan de kwark, soja yoghurt. Mix het geheel goed door elkaar zodat het bindmiddel niet gaat klonteren.

11. Nu is het tijd om het mengsel voorzichtig over de frambozenlaag heen te schenken. Doe dit wel met beleid, het is zonde van al jouw inspanningen als de prachtige witte créme als een zinkend schip ten onder gaat in de roze zee.
12. Zet de cheesecake weer even weg in de koelkast zodat de laag op kan stijven.

De frambozen Toplaag!
13. Verwarm driekwart van de frambozen in een pannetje met een klein laagje water. Pureer de frambozen met de staafmixer tot moes.
14. Verwarm de gelatine of de agar-agar zoals ik hierboven heb omschreven en voeg de frambozenmoes en de overige ingrediënten toe.
15. Verspreid het mengsel over de cheesecake wanneer deze goed stijf is. Decoreer de taart alvast met de overige frambozen.

De swirl
16.Voeg een scheutje (plantaardige) melk toe in een pannetje samen met de chocolade. Neem een pan met een dikke bodem en zet het vuur laag. Roer regelmatig tot je een gladde saus hebt.
17. Haal de pan van het vuur en verspreid de chocolade over de taart. Je krijgt mooie vormen wanneer je met een draaiende beweging de taart bewerkt. Laat even het gevoel van “ik-moet-dit-goed-doen-en-ik-kan-het-niet” los, en laat jouw creativiteit de vrije loop. Het werkt.

Zet de cheesecake in de koelkast voor een aantal uren. Wanneer de taart stijf genoeg is kun je deze aansnijden en serveren.’

 

Taart op maat
Marike maakt taarten op bestelling, geheel naar wens. Het leuke aan deze taarten is volgens haar dat ze ze helemaal ‘op maat’ kan maken, waarbij ze naast glutenvrij rekening houdt met eventuele andere intoleranties/ allergieën. De taarten zijn op te halen in Rijnsburg (nabij Leiden Zuid-Holland). Eventueel bezorgt Marike als je in de buurt woont. De taarten kun je ook thuis invriezen. Interesse in Marike’s taarten? info@ohmypie.nl

Volg Marike
ohmypie.nl
instagram.com/oh.my.pie
www.facebook.com/ohhmypie

Een van de Marikes creaties gemaakt? Zij vindt het leuk als je ze deelt op haar social media kanalen. Gebruik dan de hashtag #ohmypie.

Ook leuk om te lezen

3 Comments

  1. Pingback: De 3 beste blogs van juli ’16 (+ 11 recepten) | Ik ben glutenvrij

  2. Dit ziet er heerlijk uit en zou het graag eens uitproberen als gezonder alternatief voor de geboorte van ons dochtertje. Weet je of dit ook te bewaren is in de diepvries?

Geef een reactie