Ask Miss Glutenvrij #12

In ‘Ask Miss Glutenvrij’ beantwoord ik drie vragen van bezoekers over mijn glutenvrije levensstijl. Heb je zelf een vraag? Stel hem aan mij en ik doe mijn best ‘m te beantwoorden.

Ik krijg via comments, mailtjes en social media regelmatig vragen van bezoekers over mijn glutenvrije levensstijl. ´Harmke hoe doe jij dit, heb je een tip over zus en hoe zit dat?’. Ik doe mijn best om zoveel mogelijk van deze vragen te beantwoorden. Natuurlijk weet ik niet alles en voor sommige vragen moet je echt een medisch specialist of diëtiste raadplegen. Maar inmiddels ben ik 26 jaar glutenvrij en kan ik zeggen dat ik de nodige ervaring heb met het glutenvrije dieet. Ook vind ik het leuk om zo af en toe in een onderwerp te duiken en iets uit te zoeken.

Ik ben op zoek naar een vertaallijst Nederlands/Grieks die ik uit kan printen en in Griekenland kan laten zien.
De lijsten die ik nu heb gevonden kosten geld waar ik mij over verbaast heb omdat het leven met Coeliakie al zoveel ingewikkelder en duurder is. Kunt u mij een tip geven waar ik kosteloos zo’n lijst kan vinden?

Op de website celiactravel.com vind je gratis glutenvrije dieetkaartjes. In 54 talen vind je kaartjes met onderstaande tekst erop.

Dutch Gluten Free Restaurant Card

Een tijdje terug is er een nieuwe appelcider uitgebracht van Heineken; Apple Bandit. De ingrediënten die gebruikt zijn, zijn gluten vrij, jeeeeej! Ik heb nog contact gezocht met Heineken om het toch dubbel te checken. Telefonisch konden ze geen garantie geven dat het glutenvrij is. De ingrediënten wel, maar verder konden ze geen uitspraak doen (denk i.v.m. rechtszaken e.d.). De schriftelijke bevestiging van Heineken was dit:

Hierbij de reactie naar aanleiding van ons telefoongesprek.

Met betrekking tot uw vraag over gluten in Apple Bandit willen wij u informeren dat wij wettelijk verplicht zijn om potentiële allergenen te vermelden op het etiket, net als de gehele levensmiddelensector. Dit doen wij door ingrediënten met allergenen opvallend weer te geven, bijvoorbeeld door deze vet te drukken: “water, gerstemout en hop”. Gerstemout bevat gluten en is daarom vet gedrukt. Wij geven niet weer wat er níet in zit. Voor Apple Bandit geldt dat er sulfiet wordt toegevoegd als anti-oxidant, dit is dan ook vet gedrukt op het etiket.

Met betrekking tot Apple Bandit geldt dat er geen gluten in zitten. Gluten zijn afkomstig van granen (zoals tarwe of gerst) en komen vrijwel altijd voor in bier omdat bier van gerst (als gerstemout) en/of tarwe (als tarwemout) is gebrouwen. Cider wordt gemaakt van appels en bevat geen granen. Het is gefermenteerd met gist, maar gist bevat geen gluten. Ook is de gist niet eerder bij een gluten houdend product gebruikt, dus is er geen kans op kruisbesmetting. Ten slotte bevat Apple Bandit cider geen gist, deze is eruit gefiltreerd. In de bijlage van dit bericht de productinformatie van Apple Bandit.

Wij danken u hartelijk voor de door u gestelde vraag en vertrouwen erop u voldoende geïnformeerd te hebben.

Met vriendelijke groet,

Julian van der Kleijn
Consumer Contact & Care

Zou jij dit drinken? En in hoeverre geloof jij dat dit product glutenvrij is? Aangezien er bij Heineken natuurlijk normaliter veel gluten gebruikt worden. En of ze met het productieproces niet dezelfde apparatuur gebruiken als bij het ‘gewone’ bier, want daar geven ze geen antwoord op. Graag hoor ik jouw mening/gedachten hierover.

Aangezien er geen gluten in de ingrediënten zit en Heineken ook nogmaals bevestigd dat er geen gluten in het product zit, zou ik het gewoon drinken. Ik snap je gedachte over hun apparatuur, maar mocht er meer dan 20ppm gluten in een product zitten dan MOET dit er op staan. In het geval van deze cider is dit dus sowieso onder de norm. Mocht je volledig op safe willen gaan, dan kan je ervoor kiezen dit drankje niet te drinken, maar ik zou het wel gewoon doen. Luister goed naar je lichaam, merk je dat je klachten krijgt, dan is de minimale waarde aan gluten die er mogelijk in zou kunnen zitten toch te hoog voor jou. Qua schade aan je darmen hoe je er met dit product geen zorgen over te maken dat is doordat het sowieso onder de norm is te verwaarlozen.

Ik wil graag een koffiezetapparaat kopen, maar ik heb geen flauw idee wat voor één. Ik durf al jaren geen koffie meer te drinken, omdat het een keer verkeerd is gegaan met senseo of dolce gusto. Welke koffiesoorten (merken) zijn glutenvrij? Welke koffie kun je buitenshuis drinken? Ik hoop dat je mij kunt helpen. Mis het echt om koffie te drinken! Alvast bedankt!

Paula van glutenvrijgenieten.nl schreef een artikel over gluten in koffie, je kunt het hier lezen:  Haar conclusie: pure koffie bevat geen gluten, in sommige oploskoffie kunnen sporen van gluten voorkomen. Sommige personen krijgen lichamelijke klachten, zoals heftig reagerende darmen, van koffie drinken, of ze nu wel of niet glutenvrij moeten leven.

Zelf heb ik een espresso machine van Bosch. Ik gebruik hiervoor verse bonen. De bonen van L’Or espresso (Douwe Egberts) vind ik erg lekker. Ik neem eigenlijk altijd nummer 9 Forza. Persoonlijk heb ik nooit last van deze koffie wel mijd ik zoveel mogelijk automatenkoffie. Niet omdat er gluten in zit (op de automaat op mijn werk staat namelijk dat de koffie glutenvrij is) maar voornamelijk door de melkvetten die ik liever niet nuttig. Buitenshuis drink ik vrijwel alle koffie, met uitzondering dus van de automatenkoffie.

Heb jij ook een vraag voor me? Stel ‘m bij de comments of mail me op info@missglutenvrij.nl. In de volgende Ask Miss Glutenvrij zal ik weer drie vragen beantwoorden.

Ook leuk om te lezen

3 Comments

  1. Kan ik de muffins ook in de diepvries bewaren ? Als mijn vriendin komt dat ik ook wat lekkers voor haar heb !!

  2. Ik hoor al een tijdje van coeliakiepatiënten om me heen dat ze Heineken bier of Amstel drinken en hier geen klachten van krijgen terwijl anderen het flink afraden. Weet jij hier meer over?

Comments are closed.