Waarom zijn glutenvrije producten zo duur?

Waarom zijn glutenvrije producten toch zo duur? Een door mij veelgehoorde vraag. En terecht vind ik, want je kan je euro maar één keer uitgeven. Dat een product zonder gluten duurder is, heeft z’n redenen. Graag vertel ik die in dit artikel.

Ik betaal meer voor mijn boodschappen dan iemand die niet glutenvrij eet. Voor de producten die gluten bevatten, koop ik een vervangend product zonder gluten en dat heeft een hogere prijs. Als voorbeeld een glutenvrij brood kost zo’n €3,-. Daarvoor krijg ik zo’n 10 á 12 sneetjes. Voor iets meer dan een euro koop ik een glutenvol brood met wel 20 sneeën. Voor afbakbroodjes, koekjes, pizza’s etc. geldt hetzelfde. Glutenvrije producten zijn duurder en dat komt door een aantal redenen.

Controleren, controleren en nogmaals controleren

Om er zeker van te zijn dat een product glutenvrij is, moeten er controles en testen worden gedaan. Er zijn strikte richtlijnen en regels voor het maken van een glutenvrij product. Vaak wordt er ook een keurmerk afgegeven om aan te geven dat een product écht glutenvrij is. Dit alles kost tijd en geld en de kosten hiervan worden meegerekend in de prijs van een product.

Glutenvrije omgeving

Omdat kruisbesmetting altijd op de loer ligt, is het van belang dat een glutenvrij product in een glutenvrije omgeving wordt gemaakt. Er is dus vaak een aparte ruimte nodig om een glutenvrij product te creëren of er moet extreem goed schoongemaakt worden. Dit kost geld.

Grondstoffen zijn duurder

Glutenvrije producten worden gemaakt van duurdere grondstoffen. Vaak zijn er meerdere grondstoffen nodig en allemaal moeten ze gecontroleerd zijn of ze echt glutenvrij zijn.

Weinig animo

Maar een klein deel van de consumenten koopt glutenvrije producten. Er is minder vraag dus minder aanbod en dus is de prijs hoger.

Al bovenstaande feiten zorgen ervoor dat een glutenvrij product duurder is. Gelukkig komt er steeds meer vraag naar glutenvrije producten en gaan merken concurreren, dit is goed voor de prijzen, deze zullen hierdoor zakken.

Deze blog schreef ik voor Schär.

Ook leuk om te lezen

8 Comments

 1. B.Veenboer

  Het is echt niet nodig dat de producten duurder zijn.
  In de Noorwegen. Zweden en Finland mag een product dat glutenvrij is niet meer kosten.
  Net als in Australië.

  • Miss Glutenvrij

   Wauw dat zou fantastisch zijn! Geeft de overheid dan subsidie? Helaas lopen we in NL met veel achter qua glutenvrij.

  • Woonachtig in Noorwegen, kan ik zeggen dat dit volgens mij niet helemaal klopt. Ook hier zijn glutenvrije producten een stuk duurder (denk aan 7 – 8 euro voor 500 g glutenvrij bloem). Misschien lijkt het goedkoper omdat de “normaal” eten ook zoveel duurder is :P

 2. F.Guermani

  Ik vind t ook belachelijk voor woorden dat alles zo duur is en dat je bijvoorbeeld voor dit geen PGB hebt of wat dan ook, alleen een mager aftrek vd belasting. Ik koop gewoon heleboel niet omdat t te duur is ookal heb ik r trek in of ik wil t proberen of t lekker is. Je vraagt er ook niet om om glutenvrij te eten, je bent ziek. Ik vind t erg jammer dat daar geen rekening mee wordt gehouden door de overheid.

  • Miss Glutenvrij

   Ben ik helemaal met je eens. Heel erg jammer. Je hebt wel aftrek vd belasting maar dekt zeker niet het hele dieet.

 3. D. Zuyderduyn

  Er zijn best wel grote fabrieken die uitsluitend glutenvrije producten produceren, brood, pasta’s, koekjes een een scala aan andere producten. Die worden door heel Europa en daarbuiten geleverd. Maar zoals bij zo veel dieet producten zijn ze vaak veel te duur, een flesje bier van 25 cl of 30 -33 cl voor 1,99 euro is over de top.
  Gelukkig komt er wat meer concurrentie van supermarkten waardoor de prijzen voor glutenvrije producten wat acceptabeler worden.

 4. De fabrikant vraagt meer omdat het kan. Zo simpel is het. Er is minder competitie, en de elasticiteit van het product is hoog. Dat wil zeggen dat als Schär 2.90 voor een broodje vraagt, wij het toch wel betalen. Misschien ook wel 3.00. Maar komt er een merk op de markt die voor een prijs van 2.10 een heerlijk brood aanbied, zakt Schär natuurlijk ook. En deze gezonde marktwerking komt nu gelukkig langzaam op gang.

 5. Pingback: 5 tips om goedkoop glutenvrij boodschappen te doen - MissGlutenvrij.nl

Comments are closed.