Ask Miss Glutenvrij #13


In ‘Ask Miss Glutenvrij’ beantwoord ik drie vragen van bezoekers met betrekking tot coeliakie en de glutenvrije levensstijl. In dit artikel de volgende vragen: Kan je Heineken en Amstel bier drinken als je coeliakie hebt? Welke alcoholische dranken zijn glutenvrij en wat vind ik lekker om te drinken? En hoe zit dat nou met glutenvrije tarwe?

Ik krijg via comments, mailtjes en social media regelmatig vragen van bezoekers over mijn glutenvrije levensstijl. ´Harmke hoe doe jij dit, heb je een tip over zus en hoe zit dat?’. Ik doe mijn best om zoveel mogelijk van deze vragen te beantwoorden. Natuurlijk weet ik niet alles en voor sommige vragen moet je echt een medisch specialist of diëtiste raadplegen. Maar inmiddels ben ik 26 jaar glutenvrij en kan ik zeggen dat ik de nodige ervaring heb met het glutenvrije dieet. Ook vind ik het leuk om zo af en toe in een onderwerp te duiken en iets uit te zoeken.

Ik hoor al een tijdje van coeliakiepatiënten om me heen dat ze Heineken bier of Amstel drinken en hier geen klachten van krijgen terwijl anderen het flink afraden. Weet jij hier meer over?

Persoonlijk drink ik geen bier omdat ik het niet lekker vind, dus of ik er tegen kan, weet ik niet.  De vraag of mensen met coeliakie gewoon bier kunnen drinken is lastig te beantwoorden. Het is namelijk nogal vaag. Op dit moment is er (nog) geen geschikte test voor dit type product. In 2014 deed Plant Research International van de universiteit in Wageningen onderzoek naar gluten in bier. Met de ene test bevatte het bier <20ppm gluten en bij de andere meer. Het artikel daarover kun je hier lezen.

De Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) raadt het drinken van bier zonder het officiële glutenvrij logo af. Weliswaar ondervinden sommige patiënten geen klachten bij het drinken van bier, maar met zekerheid is niet te zeggen dat bier geen gluten bevat. De officieel gecertificeerde glutenvrije bieren zijn volgens de NCV de meest veilige optie. Het wachten is dus nog op een goede test. Maar het kan dus goed zijn dat er mensen zijn die geen last ervaren van bier omdat er <20ppm gluten in zit, dit is zeker mogelijk gezien de onderzoeken. Ik vind dat iedereen zelf moet weten wat ie doet, zelf zou ik graag zeker willen weten of een product schade aan mijn lichaam kan maken. Ook is goed naar je lichaam luisteren belangrijk, je voelt meestal zelf heel goed aan als je gluten binnenkrijgt.

Hey Harmke, welke alcoholische dranken drink jij? Ik ben niet zo’n drinker (eigenlijk de ultieme bob) haha. Maar nu vroeg ik me af wat is dan lekker EN glutenvrij.

Ik ben dol op wijn. Droge witte wijn, een goede rosé, maar het liefst een volle rode wijn. Ik heb wijn echt leren drinken, vroeger lustte ik het echt niet. Ik ben begonnen met een zoetig roséetje en zoete witte wijn. Maar ik hou niet van mierzoet dus dat werd al snel de droge variant. Op dit moment drink ik dus het liefst rode wijn. Mijn favorieten van dit moment zijn de merlot bin 40 van Lindemans en Roseglen shiraz van Rosemount beiden te koop bij Albert Heijn. Ook lust ik op z’n tijd een likeurtje zoals Limoncello en Safari.

Bovenstaande is wat ík lekker vind, ieder z’n smaak is natuurlijk weer anders. Probeer uit wat jij lekker vindt. De volgende dranken zijn glutenvrij:

  • Dranken zoals champagne, cider, port, sherry, wijn en dergelijke zijn glutenvrij.
  • Heldere gedestilleerde dranken, zoals brandewijn, jenever, gin en whisky zijn glutenvrij, zelfs als een glutenbevattend graan is gebruikt. Bij de productie blijven de gluten namelijk in de reststof achter.
  • Alcoholhoudende dranken met toevoegingen, zoals likeuren, zijn meestal glutenvrij. Check wel goed de ingrediënten.
  • Niet heldere (ondoorzichtige) dranken kunnen gluten bevatten. Eventueel toegevoegde ingrediënten bevatten mogelijk karamel van glucosestroop dat is gemaakt uit tarwezetmeel. Verschillende karamelfabrikanten verzekeren dat het glutengehalte van karamel beneden de toegestane norm ligt. (Bron: glutenvrij.nl)

Hoi, ik heb een vraag. Bij de ingrediënten van de satésaus van AH staat ‘glutenvrije’ tarwe. Ik heb ze gemaild met de vraag hoe tarwe glutenvrij kan zijn. Daarop kreeg ik een reactie dat ze de gluten eruit hebben gehaald. Ik vraag me af of dit kan of is dit gewoon een verkooppraatje? Ik ben benieuwd of jij dit weet.

Ja dit is wel mogelijk. Glutenvrije (dieet)producten bevatten soms tarwezetmeel. Dit tarwezetmeel is bewerkt. De gluten zijn er zoveel mogelijk uitgehaald. Als een product dit type tarwezetmeel bevat en het glutengehalte onder de norm (Codex Alimentarius, Europese Verordening EG 41/2009) ligt, dan mag het product glutenvrij worden genoemd. Omdat het product niet 100% glutenvrij is, is dit misschien verwarrend. Uit onderzoek blijkt echter dat veel mensen met coeliakie dit zonder problemen kunnen eten. Het kan voorkomen dat het gehalte aan gluten voor iemand toch te veel is, ook al is het wettelijk toegestaan. In dat geval bieden alleen producten die van nature glutenvrij zijn uitkomst. (bron)

Heb jij ook een vraag voor me? Stel ‘m bij de comments of mail me op info@missglutenvrij.nl. In de volgende Ask Miss Glutenvrij zal ik weer drie vragen beantwoorden.

Ook leuk om te lezen

1 Comment

  1. je merkt het wel zeg je maar hoe vlug ga je het merken? “je voelt meestal zelf heel goed aan als je gluten binnenkrijgt.”

Geef een reactie