Pita broodje falafel glutenvrij

Falafel, ik eet het nooit, maar hoe zou dit gerecht smaken als je het helemaal zelf maakt? Daar was ik benieuwd naar. Dus maakte ik een glutenvrije broodje falafel met huisgemaakte knoflooksaus.

Ik doe mee met de ‘Glutenvrije Foodblogswap’. Zo’n swap houdt in dat ik een website krijg toegewezen van een andere blogger, daar een recept van uitkies, deze iets aanpas en hier een artikel over schrijf. Ik kreeg de website foodless.nl. Na even scrollen door de recepten koos ik voor de glutenvrije falafel gemaakt door Laura.

Ik eet dus echt nooit falafel, maar hoor er wel veel goede verhalen over. Ik maakte een keer glutenvrije falafel uit een pak en daar werd ik helaas niet enthousiast van. Ik was dan ook heel benieuwd of het recept van Foodless wel lekker is.

Het recept zag er goed uit. Wat ik toevoegde aan de falafel was een scheutje citroensap, in plaats van truffelmayonaise koos ik voor zelfgemaakte knoflooksaus en ook wilde ik wel eens weten hoe het is een broodje falafel te eten? Zo bestel je ‘m immers ook bij de broodjeszaak. Als broodje koos ik voor de pita’s van Genius en omdat ik lovende verhalen lees over de saladbar bij de falafel winkels, voegde ik ook salade toe aan mijn broodje falafel.

Ingrediënten falafel

  • 1 blik kikkererwten (400 gr)
  • 6 takjes verse peterselie
  • 1 ui
  • 3 tenen knoflook
  • Half rood pepertje
  • 1,5 tl komijnpoeder
  • 4 el zonnebloemolie
  • 2 el glutenvrije bloem (Schär mix C)
  • Peper & zout
  • Scheutje citroensap

Ingrediënten knoflooksaus

  • 2 el Griekse yoghurt
  • 2 el fritessaus Gouda’s Glorie
  • 1 flinke teen knoflook
  • Flinke eetlepel verse bieslook
  • Zout en peper

Overige ingrediënten

  • Pita broodjes (Genius)
  • IJsbergsla
  • Komkommer
  • Tomaat

Werkwijze

  1. Verwarm de oven voor op 190 C (boven en onder).
  2. Snipper de uit, pel de knoflook en verwijder de zaadjes uit de peper en snij deze in stukjes.
  3. Was de peterselie en spoel de kikkererwten af in een vergiet.
  4. Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en laat draaien totdat er een mooie pasta ontstaat. Leg bakpapier op een bakplaat en maak met behulp van een eetlepel kleine hoopjes. Met natte handen creëer je er het makkelijkste (een soort van) balletjes van. Bak de falafel zo’n 30 minuten in de oven.

Terwijl de falafel in de oven zit, snijd je de ijsbergsla, tomaat en komkommer fijn. Ik hou zelf van flinterdunne komkommer dus sneed ik met een mandoline.

Werkwijze knoflooksaus

Doe de Griekse yoghurt en fritessaus in een kommetje. Pers de knoflook en doe dit erbij. Hak of knip de bieslook fijn en doe dit er ook bij. Voeg wat zout en peper toe, roer even en proef of je ‘m goed op smaak vindt.

Doe het pitabroodje in een broodrooster tot ie warm is en bol staat. Snij door midden zodat je twee delen hebt. vul met salade, knoflooksaus en uiteraard de falafel. Prop ‘m lekker vol en eet smakelijk.

Wat vond ik van een broodje falafel?

De falafel is heerlijk smaakvol en goed gekruid, ook is de structuur lekker zacht en eet het makkelijk De combinatie met het broodje, de rauwkost en de knoflooksaus vond ik ook erg lekker. Dit broodje ga ik zeker vaker maken. Ook lijk het me leuk de falafel met knoflookdip als hapje te serveren tijdens een feestje. Kortom ik ben enthousiast.

Ook leuk om te lezen

5 Comments

  1. Ooeh dit lijkt me heerlijk! Zo jammer dat in de falafel in de supermarkt altijd gluten zitten, ik ga dit recept echt een keer proberen, zin in falafel! ^^

    • Miss Glutenvrij

      Ja is jammer he. Maar dit recept maak je super snel en geen gedoe met een frituur. Gewoon in de oven^^

  2. Pingback: Eetdagboek: Oktober 2016 - MissGlutenvrij.nl

Comments are closed.