Glutenvrije en lactosevrije galette

Een galette maak je heel eenvoudig zelf en glutenvrij. De basis voor dit Franse gebakje is boekweitmeel. Aangevuld met amandelmeel, kruiden en vers fruit wordt het pas echt een feestje. 

Zaterdag 12 november gaf ik met Marike van ohmypie.nl op De Tasty in de Jaarbeurs een bakworkshop met de naam ‘Glutenvrij feestje op z’n Frans’. We maakten een gluten- en lactosevrije galette. Een Frans gebakje gevuld met vers fruit. Graag deel ik dit fantastische recept met jullie. De basis is heel eenvoudig en je kunt naar hartenlust variëren.

de tasty bakbeleving
Marike en ik op De Tasty in De Bakbeleving, wat was het leuk!

Ingrediënten galette (voor 4 punten)

  • 100 gram amandelmeel
  • 100 gram boekweitmeel
  • 1 ei
  • 3 Medjoul dadels (ontpit, in stukjes)
  • 1 el koek- en speculaaskruiden/pumpkin spice
  • 1,5 el kokosolie
  • 3 eetlepels agavesiroop
  • 2 el kokosrasp

Voor de vulling

  • 1 stuk fruit naar keuze (appel, peer, banaan)
  • Handje pecannoten en amandelen
  • Handje rozijnen
  • 2 el agave siroop
  • 1 ei voor het besmeren

Werkwijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht).
  2. Doe alle ingrediënten voor de galette in een kom en kneed dit tot een bal. Proef even of je het deeg zo lekker vindt, voeg eventueel nog wat extra zoetmiddel of kruiden toe. Is het deeg te droog doe er dan een scheutje water bij.
  3. Leg bakpapier op een bakplaat en rol de deegbal uit tot een ronde vorm van ongeveer 1 à 1,5 cm dik.
  4. Snijd het fruit (met schil, net wat je lekker vindt) en leg dit in het midden van je deeg. Zorg dat er zo’n 2,5 à 3 cm rand vrij blijft.
  5. Tussen het fruit leg je de rozijnen (niet erop anders verbranden ze). Doe ook de noten erbij en giet nog wat agave siroop erover.
  6. Snij de deegrand die je vrij hebt gelaten in met een mes. Vouw het deeg naar binnen en de randen over elkaar. Druk goed aan zodat het deeg op elkaar aansluit en er geen vocht van het fruit uit de galette kan lopen.
  7. Besmeer je deeg met het losgeklopte ei.
  8. Zet de galette 20 minuten in de oven.
  9. Laat goed afkoelen. Je kunt de galette een paar dagen bewaren in een afgesloten bakje.

Makkelijk recept he? En zoooo lekker. Vooral met peer vind ik het echt een topper.

Met welk fruit lijkt de galette jou het lekkerst?

Ook leuk om te lezen

3 Comments

  1. Wat n mooie recepten ik heb geen coeliakie maar pds eet desem brood of ook glutenvrij bevalt me beter. Daarom ga ik deze recepten zeker maken. Dank je wel Fijne dag Tonny

Geef een reactie