Ask Miss Glutenvrij #14

In ‘Ask Miss Glutenvrij’ beantwoord ik drie vragen van bezoekers met betrekking tot coeliakie en de glutenvrije levensstijl. In dit artikel de volgende vragen: welke vitaminen slik ik, hoelang duurt het voordat je klachten krijgt na eten van gluten en welke hagelslag ik graag eet.

Ik krijg via comments, mailtjes en social media regelmatig vragen van bezoekers over mijn glutenvrije levensstijl. ´Harmke hoe doe jij dit, heb je een tip over zus en hoe zit dat?’. Ik doe mijn best om zoveel mogelijk van deze vragen te beantwoorden. Natuurlijk weet ik niet alles en voor sommige vragen moet je echt een medisch specialist of diëtiste raadplegen. Maar inmiddels ben ik 27 jaar glutenvrij en kan ik zeggen dat ik de nodige ervaring heb met het glutenvrije dieet. Ook vind ik het leuk om zo af en toe in een onderwerp te duiken en iets uit te zoeken.

Mag ik weten welke vitaminen jij slikt want het is wel moeilijk om glutenvrije vitaminen te vinden.

Ik slik op dit moment geen vitaminen. Ik probeer zoveel mogelijk vitamines uit voeding te halen. Ik heb wel een lange tijd vitamine B complex geslikt. Deze kocht ik bij De Tuinen (nu Holland & Barret) en die zijn glutenvrij. Ook slikte ik multivitamine van Kruidvat en daarbij calcium tabletten (ook van Kruidvat) voor mijn botten. Ik heb een tijdje last gehad van beginnende botontkalking, maar dat is nu prima in orde. In overleg met mijn maag-darm-lever arts ben ik gestopt met de vitamines. Mijn bloedwaardes waren in orde en ik voel me goed. Het slikken van vitamines was voor mij dus niet meer nodig.

Mijn vraag is hoelang duurt het voordat je klachten krijgt als je wel gluten hebt gegeten? Is dat eigenlijk wel te zeggen of is dat per persoon verschillend? Ik zou dit graag willen weten omdat ik dan kan terug denken wat ik wanneer heb gegeten.

Dit is per persoon verschillend. Bij mij duurt het ongeveer 1 à 2 uur. Als ik veel gluten binnenkrijg volgt een voedselvergiftiging reactie. Ik schreef er een artikel over ‘Ziek van gluten‘. Bij een klein beetje gluten krijg ik last van een opgezette buik, (lichte) darmkrampen, veel lucht in mijn buik en dit houdt soms wel langer dan een dag aan. Ik vond via Google een topic op het coeliakieforum waar besproken wordt hoe snel klachten volgen na het eten van gluten. Ik wil je aanraden dat te lezen dan zie je hoe divers de klachten zijn en ook de tijd die tussen het eten en de klachten zit.

Hai Harmke, ik ben bezig met een lijst voor ons thuis wat we wekelijks eten om dit om te zetten naar glutenvrije producten. Veel producten kan ik vinden maar welke pure hagelslag gebruik jij, of mag ieder merk? Ik werd heel blij van Nutella.

Ik vind die hele donkere van De Ruyter lekker. Vooral op een laagje pindakaas met stukjes noot (Snickers op brood!) maar check even livaad.nl daar vind je veel meer merken die glutenvrij zijn. Ook wil ik je aanleren etiketten te leren lezen, dan kun je zelf n.a.v. de ingrediëntenlijst zien of een product glutenvrij is. Dit artikel ‘hoe doe ik glutenvrij boodschappen‘ gaat je daarbij helpen.

Heb jij ook een vraag voor me? Stel ‘m bij de comments of mail me op info@missglutenvrij.nl. In de volgende Ask Miss Glutenvrij zal ik weer drie vragen beantwoorden.

Ook leuk om te lezen