6 tips voor een glutenvrij kerstdiner zonder stress

Al die sociale activiteiten in december kunnen je beangstigen. Want snapt oma wel wat jij wel en niet mag en zal het wel goed gaan in dat restaurant dat schoonzus uitzoekt? Ik geef tips om zo stressloos mogelijk aan te schuiven aan het kerstdiner.

Thuis glutenvrij eten gaat vaak heel goed. Je eigen glutenvrije keuken en spulletjes en je geliefden waarmee je samenleeft die graag zonder gluten voor je koken. Maar tijdens de feestdagen ben je vaak ook samen met mensen die je minder vaak ziet en die dus minder van jouw glutenvrije leven weten. Kans op ziek worden ligt op de loer. Graag deel ik mijn tips om toch mee te doen aan de sociale december activiteiten, te genieten en niet ziek te worden.

Samen heel veel eten

Ik zie de meest lekkere glutenvrije december recepten voorbij komen: van kruidnoten tot tiramisu en compleet vooruit gedachte kerstdiners. Het kan niet op qua kook- en bakinspiratie. Maar december is ook de maand van de sociale activiteiten. Samen Sinterklaas vieren, samen een kerstdiner maken en opeten, uit eten met de familie, samen oud en nieuw doorbrengen. Je bent waarschijnlijk een stuk vaker met je familie/vrienden/bekenden dan andere maanden. En tijdens die ontmoetingen wordt er altijd wel een keer gegeten.

Nu heb ik het geluk dat mijn familie al 27 jaar bekend is met mijn glutenvrije dieet en dus als vanzelfsprekend rekening met mij houdt. Als je mijn blog al een tijdje volgt, weet je dat mijn familie en ik ieder jaar een thema kiezen voor ons kerstdiner en allemaal een gerecht maken. Met z’n allen bedenken we de recepten en vaak zijn die van nature al glutenvrij en anders worden er glutenvrije vervangers ingekocht. Meestal eten we met z’n allen hetzelfde glutenvrije gerecht en anders krijg ik mijne apart. Geen discussie, dit gaat helemaal vanzelf. Mijn zusje heeft sinds dit jaar een vriend en zij ziet er op toe dat hij een gerecht maakt zonder gluten. Zo houden we mekaar alert en word ik niet ziek.

Ga naar het kerstdiner

Nu kan ik me voorstellen dat als je pas sinds kort glutenvrij eet en zelf nog veel aan het uitzoeken bent dat zo’n kerstdiner met de (schoon)familie je kan beangstigen. Voor jou is het nog allemaal nieuw, voor hen misschien wel abracadabra. Maar ga ervoor. Wat je niet moet doen is sociale activiteiten mijden doordat je glutenvrij eet. Ja, het is soms lastig, gedoe en je wordt misschien moe van het gepraat over je dieet, maar ook jij die glutenvrij moet eten, hoort er gewoon bij. Dan houden ze maar extra rekening met je!

Maak je glutenvrije dieet bespreekbaar

Deze tip kan ik niet vaak genoeg noemen, maar benoem dat je glutenvrij moet eten en doe dit vaak. Mensen onthouden maar een klein deel van wat wordt gezegd, dus herhalen, herhalen. Bel/WhatsApp/spreek af met de gene die het diner regelt zodat jij kan uitleggen wat voor jou wel en niet kan. Kom ik meteen op punt twee: neem eventueel taken op je. Bied aan (samen) boodschappen te doen, iets mee te nemen of iets te koken. Ben je niet gerust, bel dan nog een keer, het gaat immers om jouw gezondheid.

Nog steeds niet gerust, kijk dan hoe je wel relaxed kan aanschuiven bij het diner. Misschien werkt het voor jou om alleen je eigen meegebrachte gerechten te eten. Als je daardoor kunt genieten en niet bang bent ziek te worden, dan is dit zo. Daar moet iedereen maar begrip voor hebben. Je kunt ook aanbieden te helpen met bereiden, zo ben je alert op wat er gebeurt en kan je een oogje in het zeil houden.

Wordt er gekozen voor uit eten gaan? Vraag dan naar welk restaurant jullie gaan. Je kunt aan de organisator vragen of die doorgeeft dat je glutenvrij bent, stelt je dit niet gerust, bel dan zelf met het restaurant. Merk je dat de eetgelegenheid keuze geen rekening kan houden met jouw dieet, probeer dan een ander restaurant te vinden dat dit wel kan. Ook voor jou moet het een leuke etentje zijn.

Je zult deze maand waarschijnlijk veel over je glutenvrije levensstijl praten, blijf geduldig. Leg nogmaals uit als men het niet snapt, wees behulpzaam, maar ook alert. Denk je dat het mis zou kunnen gaan, wees dit dan voor. Kerst doorbrengen op toilet of in bed is voor niemand leuk.

Mijn tips op een rij

  1. Praat over je glutenvrije dieet
  2. Neem taken op je
  3. Stel jezelf gerust
  4. Heb invloed in restaurantkeuze
  5. Blijf geduldig en alert
  6. Check check dubbel check

Glutenvrij kerstdiner

Ik hoop dat jullie wat aan mijn tips hebben. Geniet vooral, maar hou ook je gezondheid in de gaten. Ik wens iedereen alvast een heel fijn en glutenvrij kerstdiner!

Ook leuk om te lezen

7 Comments

  1. Merry Xmas zonder buikpijn en met plezier en vooral heerlijk eten. Goede tip van je, want altijd weer: check check check. G

  2. Pingback: #wijbloggenglutenvrij 2016 voorstelling | glutenvrije keuken

  3. Pingback: #decemberglutenvrij adventskalender 2016 | Ik ben glutenvrij

Comments are closed.