Glutenvrije loempia’s maken (zonder frituurpan)

Glutenvrije loempia’s maak je heel eenvoudig zelf en je hebt hiervoor geen frituurpan of oven nodig! Lekker met stukjes ham, garnaaltjes of vegetarisch. 

Sinds kort maak ik zelf glutenvrije loempia’s die niet in de frituurpan hoeven. En ze zijn een hit! Men, wat zijn deze jongens lekker. Standaard bij elke pan nasi die ik maak, vouw ik ook een aantal loempia’s in elkaar. Ik vind ze zelf het lekkerste met hamblokjes of garnaaltjes, maar vegetarisch of met een ander soort vlees/vis kan natuurlijk ook.

De rijstvellen koop ik bij de Toko. Daar krijg je veel meer vellen voor minder geld dan bij de supermarkt. Je hebt ze in vierkant en ronde vorm, beiden zijn prima.

Ingrediënten (6 loempia’s)

  • 3 eieren
  • Scheut melk
  • Zout & peper
  • Klontje roomboter
  • 1 el zonnebloemolie + extra om in te bakken
  • 1 Bosui
  • 250 gr Chinese wokgroente
  • 2 el sweet chili sauce (Inproba) + extra
  • 100 gram hamreepjes/ -blokjes/garnaaltjes (vegetarisch? dan laat je dit ingrediënt weg)
  • 12 rijstvellen

Werkwijze glutenvrije loempia’s

  1. Mix drie eieren met melk, zout en peper. Doe roomboter in een koekenpan en maak een omelet.
  2. Laat de omelet afkoelen en snij in reepjes van zo’n 1 cm.
  3. Snij het bosuitje in ringetjes. Verwarm een koekenpan met de zonnebloemolie en bak hierin even de bosui. Doe hierbij de Chinese wokgroente. Voeg 2 eetlepels chilisaus toe en bak alles even.
  4. Pak een diep bord/schaal waar het rijstvel helemaal in past. Vul dit bord met warm water uit de kraan.
  5. Leg in het bord één voor één de rijstvellen tot het vel wat zachte is en je ‘m goed kan buigen (doe de vellen niet tegelijk in het warme water, dan krijg je snot).
  6. Maak een schone theedoek nat. Hier leg je het rijstvel op dat je in het water in het bord hebt gedaan. Dep het rijstvel iets droog met een andere schone theedoek.
  7. Vul het rijstvel door in het midden een klein handje van het wokgroente mengsel te leggen, een paar stukjes ei en een klein handje hamblokjes/garnaaltjes. Leg niet teveel vulling in het midden want dan krijg je de loempia niet meer dicht.
  8. Vouw nu één voor één de randen van het rijstvel naar binnen (een foto uitleg staat hieronder).
  9. Maak een nieuw rijstvel nat en leg deze op de natte theedoek. Leg het opgevouwen pakketjes met de open randen naar beneden op het rijstvel. Vouw vervolgens de randen weer dicht.
  10. Maak met de rest van de ingrediënten de andere vijf loempia’s.
  11. Verwarm flink wat zonnebloemolie in een koekenpan. Bak hierin de loempia’s tot de buitenkant goud bruin is.
  12. Laat even uitlekken op wat keukenpapier.
  13. Je loempia’s zijn klaar.

Foto uitleg glutenvrije loempia’s


Leg in het midden het groentemengsel, wat ei en de ham/garnaaltjes.


Vouw de onderkant naar binnen. Strak over het mengsel heen.


Vouw de linkerkant strak naar binnen.


Vouw de rechterkant strak naar binnen.


Vouw de bovenkant naar binnen. Het is niet erg als het pakketje iets openstaat. Dat fix je met de volgende stap.


Leg het pakketje met de open randen naar beneden op een nieuw rijstvel en vouw weer alle zijden strak naar binnen. Een pan verwarmen met olie en bakken maar.

Lekker met sweet chili saus

En zo maak je zelf heerlijke glutenvrije loempia’s zonder een frituurpan of oven te gebruiken. Zorg dat je tijdens het bakken van de loempia’s goed je keuken afzuigt/ventileert. Hete zonnebloemolie ruikt nogal sterk, maar is zeker de lekkerste olie om deze glutenvrije loempia’s in te bakken. Serveer je loempia’s met een flinke klodder glutenvrije sweet chili saus.

Ook leuk om te lezen

1 Comment

  1. Pingback: De 5 beste glutenvrije blogs van feb. '17 (plus 9 recepten) - Ik ben glutenvrijIk ben glutenvrij

Geef een reactie