Eetdagboek: Januari 2017

Zoals jullie weten ga ik graag uit eten. Ook in januari heb ik weer de nodige keren buiten de deur gegeten, waaronder sushi en een heerlijk restaurant in Leiden. Ook at ik mijn eerste Domino’s pizza bezorgd door een koerier ever! Dit is mijn glutenvrije eetdagboek van januari. 2017

Afgelopen maand zat het me helaas niet mee. Tot tweemaal toe kreeg ik gluten binnen terwijl ik altijd zo voorzichtig ben, Tsja, ook mij kan het gebeuren. Daarom is het zo belangrijk om áltijd op te bliven letten, te checken, nogmaals te controleren etc. Ik moet zeggen dat ik hierdoor toch nog voorzichtiger ben geworden. Dan maar even geen glutenvrij brood bij een restaurant, maar liever een salade zodat ik zeker weet dat mijn eten niet in aanraking komt met gluten. Gelukkig laat ik me niet uit het veld slaan, want ik at weer de nodig keren buien de deur, want uit eten gaan blijft één van mijn favoriete bezigheden. Kijk mee naar mijn eetdagboek van januari 2017.


Op 1 januari, de dag na mijn verjaardag ontbeet ik met overgebleven monchou taart. Ik gebruikte dit recept van Laura’s Bakery, maar in plaats van bastogne koeken koos ik voor Digestive koeken van Schär.


Mijn vriend maakte kip met rijst voor ons. De vleugeltjes komen van Jumbo, die vinden wij het lekkerste en zijn glutenvrij.


Hebben jullie deze heerlijke vegetarische kaasburger al gemaakt? Echt een aanrader.



Lekker all you can vreet bij de sushi. Ik ging naar Nakoyashi in Veenendaal. Je krijgt een eigen lijstje waarop aangekruist staat wat glutenvrij is. Neem wel je eigen soyasaus mee, want die hebben ze helaas alleen met gluten.


Zoals jullie weten, eet ik elke maandag op mijn werk. Mijn collega’s en ik zijn dol op zalm, dus daar was het weer tijd voor!


Zalm en dille zijn wat mij betreft twee ingrediënten die hand in hand gaan. Ik maakte met deze smaakmakers een heerlijke gluten- en lactosevrije quiche. Ook voegde ik daar spinazie aan toe en haverdrink van Rice Dream. Zie hier een smaakvol, maar ook heel voedzaam gerecht.


Franse kwark met kaki, pecannoten en kokos, daarbij het noodzakelijke ochtendvocht en een glas vers geperste jus.


Mijn favoriete tussendoortje van dit moment: 3 Lantknäcke crackers van Semper met een plakje gerookte kipfilet (Aldi) en daarop een kleine avocado met zout en peper. Helpt enorm tegen trek, is mega lekker en nog gezond ook! Het liefst doe ik nog wat roomkaas onder de kipfilet maar dat is minder gezond.


Ik at weer eens deze heerlijke glutenvrije pasta ovenschotel zonder pakjes en zakjes.


Homemade glutenvrij crostini als lunch. Brood is het stokbrood van Schär. Beleg: pesto met zongedroogde tomaatjes en parmezaanse kaas, geitenkaas met walnoot en honing en gerookte kipfilet en avocado met zout en peper.


Glutenvrije proeverij bij Restaurant GYS in Utrecht. Helaas ging het hier mis qua kruisbesmetting. Ik kreeg toch gluten binnen :(. De hele avond en volgende dag last van gehad. Achteraf bedacht ik me dat ik niet had gezegd dat ik coeliakie had. Dat doe ik vanaf nu altijd wel weer. Hopelijk gaat het dan niet mis met kruisbesmetting.


Pasta met biefstuk, groentes en champignonsaus op het werk.


Onthou dit recept, want deze rundvlees glutenvrije gehaktballetjes (uiteraard zonder zakje) zijn heerlijk!


Schnitzer baguette rustic met appel, kaneel, geitenkaas, honing en pecannoten en een glas verse jus


Waaaa m’n eerst pizza bezorgd door een bezorger. Pepperoni uiteraard.


De Domimo’s glutenvrije pizza pepperoni. Ik vond ‘m best ok, niet zo lekker als een glutenvrije pizza in Italië, maar gewoon wel lekker.


Onder deze foto op Instagram schreef ik het volgende: Hoi, ik haat gluten. Vandaag kregen ze me weer te pakken, net als zondag van die lekkere proeverij. Ik had het vrij snel door dus heb een vinger in m’n keel gestoken. Ik heb net zolang met mijn vinger in m’n keel geragd tot het eten eruit kwam. Het effect: dikke wallen alsof ik 7 jaar heb gehuild en ogen als een Chinees. Ik was overstuur en baalde enorm, niet weer een dag eraf liggen, dat nare opgeblazen gevoel en pijnlijke aften in mijn mond. Nu lig ik in bed met bloeduitstortingen onder en boven mijn ogen (iets te fanatiek overgegeven?!). Ook doet mijn maag pijn en voel ik me energieloos. Ik deel graag al het leuke en lekkere glutenvrije eten en de mooie momenten met jullie, maar dit is soms ook mijn leven. Gluten ik haat jullie! 

Ik kreeg dus weer gluten binnen, per ongeluk. Mijn stiefvader kan de ingrediëntenlijsten niet lezen (te kleine letters) dus hij had gevraagd of een product glutenvrij was. Hij vertelde het me dus ik was gerust gesteld dat ie het had gecheckt. Had ik zelf nog maar een check gedaan… Ik kreeg dus gluten binnen en het overgeven erna heeft niet (genoeg) geholpen. Helaas kreeg ik een vervelende reactie waardoor ik 1,5 week ziek ben geweest en me ook heb moeten ziek melden van mijn werk. Tsja, ook dit is het leven van iemand met coeliakie. Gelukkig gaat het nu weer goed!


Hebben jullie deze wraps van BFree al geproefd? Ze zijn allergeenvrij en heel erg lekker! Ik schreef er een review over.


Eten bij vrienden! Heerlijk als alles glutenvrij is.


Ik geniet zo steeds zo af en toe van een glutenvrije burger bij McDonald’s. Dit was in Nijkerk.


Gamba’s met salades en gegratineerde groente op het werk.

Lunchtijd met mijn zelfgemaakte Chinese tomatensoep  en cassave chips van Aldi (een van de lekkerste vind ik).


Aardappelkroketjes (AH eigen merk) en salade met gerookte kop en mosterd dille dressing (Hela).


Hét populairste artikel van 2016 is deze heerlijke glutenvrije roomboter appeltaart. Ik maakte ‘m weer want hij is zoooo makkelijk en o zo lekker.


Deze glutenvrije koeken van De Nieuwe Koekenbakkers zijn erg lekker. Appel hennepzaad is mijn favoriet, heerlijk qua smaak en lekker crunchy. 

Thank god, wine is gluten free!

Vissalade met heerlijk glutenvrij brood bij De Waag in Leiden.
Heerlijk glutenvrij gegeten bij Just Meet in Leiden . Dry aged vlees is heerlijk en de sukade rechtsboven was botermals. Het personeel is super enthousiast en perfect op de hoogte van wat ze serveren. Echt een aanrader.


Bami met kippendij in saté op het werk.

En dat was januari 2017 alweer. Ik hoop dat ik jullie heb kunnen inspireren. Vaak gaat het goed met glutenvrij eten en soms niet, tsja, shit happens. Maar ga alsjeblieft niet bij de pakken neer zitten, doe ik ook niet. Het leven is zo leuk. En als je dan weer buiten de deur eet, kom je weer fijne glutenvrije pareltjes tegen, waar je dagen erna nog aan denkt. Enjoy!

Wil je altijd als eerste mijn food foto’s zien en vind je het ook leuk een kijkje te nemen in mijn persoonlijke leven? Volg mij dan op Instagram @missglutenvrij

Ook leuk om te lezen

7 Comments

  1. Ik weet dat mijn tante een glaaaje cognac drinkt als ze merkt dat ze gluten heeft binnen gekregen. Helpt haar goed om minder ziek te worden.

  2. Marchel Hageman

    Hallo harmke,

    Erg leuk en inspirerend om je verhalen te lezen. Ik voel het precies zo. Je gaat uiteten en je voelt je op de terugweg misselijk worden, de ondraagbare hoofdpijn. Met als gevolg overgeven, maag-darm problemen voor soms 1 dag en soms een week.
    Zelf werk ik in de horeca en meld me wel is ziek van gluten. Maar dat kunnen ze niet snappen en balen ze dat je er weer is niet bent. Op dit moment ben ik 2 jaar bezig met mijn glutenvrije dieet, maar heb nog geen mdl arts bezocht omdat mijn dokter het overbodig vind. Binnekort maar weer is proberen aangezien een jaarlijks onderzoek noodzakelijk is.
    Aan het begin voelde ik me echt “kut”, vooral om de dingen die je niet meer mag eten en dat je standaard de “zeikerd” bent in een restaurant. Vaak genoeg als ik ergens ben, ben ik bang dat ze denken “daar heb je er weer 1”. De eerste maanden werd ik ook geregeld ziek na domme fouten. De laatste tijd gaat het beter en ben eigenlijk niet meer ziek. Afgelopen maand 2 x ziek geweest in 1 week. En niemand weet waarvan aangezien al het voedsel glutenvrij was gemaakt.
    Naja, toch ff fijn om je verhaal kwijt te kunnen.
    Oeeh en weetje? Heb vandaag voor het eerst glutenvrije bitterballen gemaakt, morgen ga ik ze frituren.. hopen dat ze lekker zijn ????.

    Ps. Het is altijd erg leuk om je verhalen te lezen, het fleurt me meestal op. Al die lekkere gerechtjes. Leuke recepten. Verhalen die me best steunen “over uiteten gaan, ziek worden #shithappens.. dat ik niet de enige ben die dat gebeurd, probeersels en variaties met eten”. Erg leuk!

    Liefs & xxjes,

    Marchel Hageman

    • Miss Glutenvrij

      Wat een leuke reactie. Dank je wel. Je bent zeker niet de enige. Die gluten fouten zijn stom. Mensen die niet ziek worden van gluten zullen dit nooit begrijpen zoals wij. Laat je niet gek maken als je uit een gaat, check altijd dubbel en laat ze maar denken. Belangrijk is dat jij geen gluten binnenkrijgt. Die pijn en het ziek zijn, zijn het niet waard. Ik wil je aanraden toch eens naar een mdl-arts te gaan. Daar kan je de dingen die je noemt ook bespreken. Gewoon om een verwijzing vragen dus. Er zijn mdl-artsen die gespecialiseerd zijn in coeliakie. Ik ben heel benieuwd naar je bitterballen. Als ze gelukt zijn wil je me je recept dan mailen: info@missglutenvrij.nl? Dan kan het recept delen. Zou super leuk zijn.

      • Komt goed, morgenavond stuur ik het je op de mail met eventueel het recept.

        Groetjess marchel

  3. Hi Harmke,

    Welke “kroepoek” zie ik op de foto’s met bami en saté? Welk merk?

    Groet! Sarah

Geef een reactie