Reden om glutenvrij te eten

Steeds vaker hoor je dat mensen glutenvrij eten. Maar waarom doen zij dit? Wat beweegt hen er toe om te stoppen met het eten van gluten?

Ik eet glutenvrij omdat ik coeliakie heb, wat dit precies is, leg ik hieronder uit. Vroeger dacht ik dat dit de enige reden was dat je ervoor zou kiezen glutenvrij te gaan eten. Dat dit allang niet meer zo is, bewijst het lijstje hieronder. Steeds vaker gaan mensen glutenvrij eten. Ik leg je in dit artikel uit waarom zij dit doen.

Redenen om glutenvrij te gaan eten

 • Coeliakie (glutenintolerantie)
 • Ziekte van Dühring (dermatitis herpetiformis)
 • Glutensensitiviteit
 • Tarweallergie
 • Beter voelen
 • Afvallen

Coeliakie (glutenintolerantie)

Coeliakie is een auto-immuunziekte. De darmen van iemand met deze ziekte beschadigen door het eten van gluten, dit gaat vaak gepaard met pijnlijke klachten zoals buikpijn, diarree, obstipatie, vermoeidheid, depressiviteit en vele andere klachten. Coeliakie wordt ook wel glutenintolerantie genoemd of in de volksmond (glutenallergie). Er bestaat helaas geen medicijn tegen coeliakie. Het enige wat iemand met deze ziekte kan doen om van de klachten af te komen, is levenslang een glutenvrij dieet volgen.

Ziekte van Dühring (dermatitis herpetiformis)

De ziekte van Dürhring, ook wel dermatitis herpetiformus genoemd, ontstaat net als coeliakie door een overgevoeligheid voor gluten. De ziekte uit zich door jeukende blaasjes, bultjes of blaren voornamelijk op de knieën, schouders, buitenkant van de ellebogen en billen. Mensen met deze aandoening moeten een glutenvrij dieet volgen, daarnaast is er medicatie beschikbaar.

Glutensensitiviteit

Mensen met glutensensitiviteit hebben verschijnselen die doen denken aan coeliakie, maar ook aan het prikkelbare darmsyndroom. Zo hebben velen van hen last van buikpijn, een opgeblazen gevoel, diarree, obstipatie, vermoeidheid, depressiviteit en vele andere klachten. Deze groep mensen ervaart net als de de meeste personen met coeliakie vervelende klachten door het eten van gluten. Wat hen helpt om van die klachten af te komen is glutenvrij eten. Het verschil met coeliakie is dat de darmen van mensen met glutensensitiviteit niet beschadigen door het eten van gluten.

Tarweallergie

Het woord zegt het eigenlijk al. Mensen met een tarweallergie zijn allergisch voor tarwe. Eten zij tarwe dan geeft het lichaam een allergische reactie. De meest voorkomende klachten bij tarweallergie zijn: astma, eczeem, netelroos, zwelling, krampen of hooikoorts. Omdat de meeste glutenvrije producten tarwevrij zijn (met uitzondering van glutenvrij tarwezetemeel) hebben mensen met een tarweallergie baat bij glutenvrij eten.

Beter voelen

Ik kom steeds meer mensen tegen die zeggen zich beter te voelen als ze glutenvrij eten. Wanneer zij gluten mijden, is hun buik minder opgeblazen, hebben ze meer energie, zitten ze lekkerder in hun vel, verdwijnt vermoeidheid en ga zo maar door. Wellicht is hier een verband met glutensensitiviteit, maar noemen zij het niet zo. Ze eten glutenvrij omdat hun lichaam zich daar lekkerder bij voelt.

Afvallen

Er is nog steeds een groep mensen die denkt dat je afvalt als je glutenvrij gaat eten. Wake-up call: dit is niet zo. Glutenvrij eten zorgt er per definitie niet voor dat je afvalt. Wel kan het zijn dat als zij gluten mijden en ook niet de vervangende glutenvrije producten nemen zoals koek, pasta, brood dat zij afvallen. Dit komt dan vaak omdat deze mensen bewuster kiezen voor een van nature glutenvrij onbewerkt product. Onbewerkte pure producten zijn vaak gezonder  dan bewerkte. Dit zou er voor kunnen zorgen dat zij afvallen.

Om welke reden eet jij glutenvrij?

Dit artikel schreef ik voor Schär blog.

Ook leuk om te lezen

16 Comments

 1. CVS was bij ons de aanleiding. Geen koekjes, brood en koken met pakjes waardoor ook veel minder suiker gegeten wordt.

 2. Mijn hoofdreden om glutenvrij te eten is het tegengaan van brandend maagzuur. Ik had al jaren last van maagzuur dat in mijn slokdarm terecht kwam en slikte daarom maagzuurremmers. Toen ik glutenvrij ging eten kwam ik er bij toeval achter dat ook dit probleem was opgelost. Volgens mij is dit een onderbelicht effect van glutenvrij eten en misschien wel een oplossing voor een deel van de honderdduizenden slikkers van maagzuurremmers.

  • Miss Glutenvrij

   Wat fijn dat ook jij baat hebt bij een glutenvrij dieet. Ik wist niet dat glutenvrij eten ook hiervoor kon helpen. Maagzuur lijkt me erg vervelend.

 3. In 2011 werd ik gediagnosticeerd met de MS, maar dat was het het niet.
  10 maanden later werd dat al duidelijk!
  Het werd maar niet duidelijk terwijl ik wel klachten had die wel leken op o.a MS
  (had o.a. uitval verschijnselen en vermoeidheid.)
  In juli 2016 besloot ik een DNA test te doen, daaruit kwam dat ik een verminderde werking heb van mijn mitochondrieen.
  Uit zo’n DNA test komt ook wat voor voeding goed voor je is en wat niet.
  Bij mij kwam er o.a. uit een Gluten-intolerantie en Glucose-intolerantie.
  Nooit verwacht die Gluten-intolerantie.
  Glucose-intolerantie was al 20 jaar bekend en at dus al zo goed als suikervrij.
  Sinds ik eet en leef volgens de aanwijzingen van mijn DNA test voel ik mij behoorlijk goed.

  • Miss Glutenvrij

   Wat vervelend dat je je zo vermoeid hebt gevoeld, gelukkig voel je je nu een stuk beter door glutenvrij eten en je te houden aan je andere voedingsvoorschriften. Je gezond voelen is het belangrijkste.

 4. Hi

  Ik eet glutenvrij omdat ik altijd last had van mijn buik, maar ik ben ook een migraine patiënt met neurologische verschijnselen zoals verlammingsverschijnselen etc. Op advies gestopt met gluten. En ik heb me nog nooit zo goed gevoeld .Ik geloof dat er een link tussen darm/buikklachten en hoofd bestaat. Maar ik wist niet dat gluten zo’n invloed had. Ik dacht eerst intolerant voor andere voeding te zijn, maar sinds ik gestopt ben met gluten kan ik alles weer eten. Dankbaar. Groetjes Lide

  • Miss Glutenvrij

   Zo blijkt maar weer dat er steeds meer mensen zijn die van hun klachten afkomen door glutenvrij te eten. Fijn dat dit ook voor jou helpt.

 5. Ik eet zo min mogelijk gluten omdat mijn lijf het niet verwerken kan. Mijn imuunsysteem raakt dan uit balans en dan gaat het heel
  slecht met me. Niet kunnen slapen, ontzettend vermoeid…. geen energie dan en me dus ook niet kunnen concentreren etc. Ook mijd ik koemelkproducten en zoveel mogelijk soya en spinazie. Het eiwit daarin kan mijn lichaam ook niet goed verteren…..

 6. Mij is het aangeraden door de Reumatoloog omdat ik een vrij heftige vorm van fibromyalgie heb. Er blijkt wel een verbinding te zijn tussen glutensensitiviteit en fibromyalgie. Het helpt mij enorm want de pijn is door het glutenvrij eten veel dragelijker!
  groetjes Meia

 7. Ik eet glutenvrij omdat ik coeliakie heb. Maar de vrouw van een vriend bij mij eet nu glutenvrij vanwege de ziekte van Crohn. Na ontstekingen in de darken is ze overgevoelig voor gluten geworden.

 8. Van kinds af aan, regelmatig zo ziek dat ik vaak 1 of 2x per week ziek op bed lag. Dokteren hadden geen idee waar het aan lag, tot een vriendin aanraadde om glutenvrij te gaan eten. Ik eet dus sinds 4 jaar zoveel mogelijk glutenvrij en ben bijna nooit meer ziek, geweldig!!!

 9. Ik behoor tot de ‘beter voelen’ categorie. Drie jaar geleden begon ik met minder gluten te eten (meer als experiment). Binnen een paar dagen had ik het gevoel dat er een hele grote zware steen uit mijn buik was verdwenen! Sinds begin dit jaar eet ik helemaal glutenvrij. Ik heb ook jaren last gehad van migraine en slapeloosheid. Nu niet meer, maar ik kan niet met zekerheid zeggen dat dat bij mij verband had met gluten, wel met een gezondere eet gewoontes. Veel van dit soort klachten worden niet direct in verband met voeding gebracht en daar zou meer aandacht voor moeten zijn. De documentaire ‘What’s with wheat’ van Cyndi O’Meara laat zien wat er met graan is gebeurd en waarom veel mensen gezondheids klachten hebben als ze (te veel) graan/gluten eten.

 10. Heb sinds gisteren te horen gekregen na biopt onderzoek dat ik coeliaki heb. Ben gek op brood, pasta en alles waar gluten in zit volgens mij. Het is echt nodig glutenvrij te eten omdat ik bloedarmoede heb en algehele vermoeidheid. De arts vertelde mij dat als je geen coeliaki hebt het niet nodig is glutenvrij te eten. Vraag me dan ook af wat iemand bezielt om glutenvrij door het leven te gaan?

 11. Henriette

  Ik heb al jaren een tarwe-allergie. Daarom at ik al die tijd speltbrood. Maar ook daarvan word ik inmiddels ziek. Netelroos, astmatisch en zelfs niet meer op je benen kunnen staan. Na een paar keer in de ambulance en op de eerste hulp te zijn beland ging het roer om. De allergoloog adviseerde mij om glutenvrij te gaan eten en dat gaat goed. Ook ben ik een stuk minder moe. Dank je wel voor je leuke recepten, dit maakt het leven nog leuker.

  • Miss Glutenvrij

   Fijn dat je je beter voelt door glutenvrij! En gaaf dat je wat aan m’n recepten hebt.

Comments are closed.