Ask Miss Glutenvrij #15

In ‘Ask Miss Glutenvrij’ beantwoord ik drie vragen van bezoekers met betrekking tot coeliakie en de glutenvrije levensstijl. In dit artikel de volgende vragen: waarom is het maken van glutenvrije ravioli zo moeilijk, is verse gist glutenvrij en wat neem ik qua medicatie als ik verkouden ben. 

Ik krijg via comments, mailtjes en social media regelmatig vragen van bezoekers over mijn glutenvrije levensstijl. ´Harmke hoe doe jij dit, heb je een tip over zus en hoe zit dat?’. Ik doe mijn best om zoveel mogelijk van deze vragen te beantwoorden. Natuurlijk weet ik niet alles en voor sommige vragen moet je echt een medisch specialist of diëtiste raadplegen. Maar inmiddels ben ik 27 jaar glutenvrij en kan ik zeggen dat ik de nodige ervaring heb met het glutenvrije dieet. Ook vind ik het leuk om zo af en toe in een onderwerp te duiken en iets uit te zoeken.

Heb je al eens geprobeerd om glutenvrije ravioli te maken? Ik heb al 3 pogingen gedaan maar telkens scheurt het deeg of gaat het kapot tijdens het koken, erg frustrerend… Toch ben ik vastberaden om een goed recept te vinden voor glutenvrije ravioli! Heb jij misschien tips? Of het wellicht al eens succesvol gemaakt?

Ja heb ik geprobeerd. Zelfde probleem. Met glutenvrije bloem maak je helaas een stuk minder makkelijk ravioli. Dit heeft er mee te maken dat gluten nou eenmaal een soort ‘lijm’ is en dat mis dus in de glutenvrije meelsoorten. Bij Albert Heijn verkopen ze kant en klare glutenvrije ravioli, hier zit een spinazie vulling in. Wellicht kan iemand op een forum je aan een goed recept helpen, ik hou het bij de kant-en-klare of bestel het in Italië in een restaurant (daar lukt het ze wel). Succes!

Hoi, ik heb een vraag? Is verse gist glutenvrij? Ik dacht van wel.

Verse gist is glutenvrij, let alleen op als je het bij de bakker haalt dat het niet besmet is door gluten.

Hi! Ik heb een vraag: ik ben verkouden, zoals veel mensen in deze tijd van het jaar. Mijn vraag: heb jij ervaring met welke hoestdranken glutenvrij zijn? Alvast bedankt!

Ik neem zelf tegenwoordig geen hoestdrank als ik verkouden ben, in het verleden wel gedaan en er zijn zeker glutenvrije varianten. Check even goed de verpakking op tarwe/gerstemout(extract). Als het goed is staat er ook op als er gluten in zit. Ga anders naar de apotheek zij kunnen je goed adviseren. Wat ik neem als ik verkouden ben is Paracetamol en Strepsils/Trachitol. Laatst heb ik ook een pastille van Isla Medic genomen Die werkte ook goed en is dus glutenvrij. Ook vind ik thee met honing fijn en de keelverzachtende thee van Pickwick.

Heb jij ook een vraag voor me? Stel ‘m bij de comments of mail me op info@missglutenvrij.nl. In de volgende Ask Miss Glutenvrij zal ik weer drie vragen beantwoorden.

Ook leuk om te lezen

1 Comment

  1. Katrien V.L

    neem dan vlierbessensiroop voor verkouden of keelpijn. Dit is zeker glutenvrij en bio :)

Geef een reactie