Miss Glutenvrij uit eten maart 2017: Veenendaal, Utrecht, Bennekom, Apeldoorn

In Miss Glutenvrij uit eten vertel ik waar ik glutenvrij uit eten ga, hoe mijn ervaring was en of ik lekker heb gegeten. In maart 2017 bezocht ik Mango’s en Kiyoshi in Veenendaal, Winkel van Sinkel en Manneken Pis in Utrecht, Le Steak in Bennekom en Bon Vivant in Apeldoorn.

Uit eten gaan, ik hou ervan! Genieten van bijzondere gerechten waar aandacht aan besteed is met daarbij een bijzondere wijn, love it! Maar ook een frietje met glutenvrije snacks of een goed belegd broodje vind ik heerlijk. Omdat ik coeliakie heb, moet ik altijd glutenvrij eten en word ik van een klein beetje gluten al ziek. Een gerecht zonder kruisbesmetting is dus altijd een uitdaging. Graag deel ik mijn ervaringen. Zo weet je waar je wel en niet moet zijn om glutenvrij uit eten te gaan.

In maart bezocht ik de volgende zes eetgelegenheden.

Mango’s Cantina y Bar in Veenendaal

Ik werk op het gemeentehuis in Veenendaal en mijn leidinggevende nam ons als dank voor bepaalde werkzaamheden mee naar Mango’s voor een lunch. Toen Mango’s net geopend was ben ik er gaan eten omdat ik graag de tapas wilde proberen. Dit was toen al heel lastig en ik kreeg gerechtjes die niet echt lekker waren, glutenvrij was een te grote uitdaging voor de kok. Ik ben er daarom nooit terug gegaan.

Nu was ik er dus voor deze lunch. Van het menu kon ik maar weinig kiezen omdat veel dingen gluten bevatten en niet glutenvrij te maken waren, mij werd aangeraden een salade te nemen. Ik koos voor de salade met gamba’s. Hier zou een knoflookdressing bij zitten, waarvan ik nog vroeg of ie glutenvrij was. Salade zonder dressing is vaak droog en minder lekker. Ja die zou erbij zitten, maar nee dus. De gamba’s waren wel ok, maar het gerecht was gewoon niet bijzonder. Het glutenvrije brood wat er bij zat was getoast, maar erg droog en niet heel lekker qua smaak. Ja, je kan glutenvrij eten bij Mango’s, maar verwacht niet teveel. Er zijn veel betere opties in Veenendaal.

Algemeen oordeel: matig/voldoende
Glutenvrije keuze: weinig
Glutenvrij brood: matig

www.mangosveenendaal.nl

Winkel van Sinkel, Utrecht

Met mijn vriend was ik een dagje in Utrecht. Ik wilde eigenlijk graag lunchen bij KEEK in de Twijnstraat. Hier heb ik ooit genoten van een fantastische glutenvrije high tea. Maar onderweg ernaartoe kwamen we langs Winkel van Sinkel. Ik vroeg of glutenvrij lunchen mogelijk was. Ja hoor, ze hadden glutenvrij brood! Ik koos voor de brie met balsamico. Wat een anti-climax. Het brood was kurkdroog. Ik heb niet eens de helft op. Ik moest het echt wegspoelen met drinken, gatver. Ook vond ik het beleg aan de magere kant. Mijn vriend die niet glutenvrij eet was ook niet enthousiast over zijn maaltijd,weinig en de smaak was matig. Het eten was er heel snel en er is dus weinig aandacht aan besteed, jammer. De rekening was het echt niet waard. We gingen met een hongergevoel weg.

Algemeen oordeel: onvoldoende
Glutenvrije keuze: voldoende
Glutenvrij brood: slecht

www.dewinkelvansinkel.nl

Manneken Pis, Utrecht

Omdat we dus nog trek hadden, besloten we naar Manneken Pis te gaan. Dé friettent van Utrecht. Glutenvrij was zeker mogelijk. Alle friet is zonder gluten, ik koos voor de friet met schil. Qua saus was de een friet speciaal niet mogelijk omdat er gluten in de curry zou zitten (?). Ik koos voor de Belgische mayonaise.  Een prima frietje vooral die dus met schil.

Algemeen oordeel: goed
Glutenvrije keuze: voldoende
Glutenvrij brood: n.v.t.

www.mannekenpis.nl

Kiyoshi,Veenendaal

Joehoe sushi! Met een groepje collega’s ging ik uit eten bij Kiyoshi. Ik kreeg zoals gebruikelijk weer een eigen bestellijst waarop de gerechtjes met gluten waren weggekruist. Ik vroeg naar de glutenvrije soyasaus en die kwamen ze brengen. Ik heb weer genoten van heerlijke sushi. Qua warme gerechtjes vind ik de keuze redelijk. Vrijwel overal wordt de saus weggelaten dus dan is het gerechtje niet meer zoals ie is bedoeld. Wel ben ik GROOT fan van de garnalen in Kiyoshi saus, halleluja wat lekker! Een keer ging het bijna mis met een gerechtje. Ik kreeg iets met saus waarvan ik wist dat het zonder moest zijn. Ik trok meteen aan de bel en de serveerster vroeg het na. Ik had gelijk en kreeg een nieuw gerecht zonder gluten.

Algemeen oordeel: goed
Glutenvrije keuze: goed
Glutenvrij brood: n.v.t.

kiyoshi.nl

Bistro Le Steak, Bennekom

Op aanraden van een bekende ging ik eten bij Le Steak. Een gezellig restaurant in Bennekom met koeienhuiden op tafel en een nogal western uitstraling. Ik kreeg een allergenen kaart en van daaruit kon ik mijn keuze maken. Ik ging voor de garnalen met mango als voorgerecht, die smaakten erg goed. Wel moesten we bijna een uur wachten op ons voorgerecht. Op zaterdag is het dus érg druk. Het hoofdgerecht kwam daarna gelukkig wel redelijk snel. Ik koos voor de Teres Major met champignons en rode wijn saus, één woord: hemels! Dit was echt genieten. Ook de frietjes erbij met glutenvrije mayo en cowlsla (ook glutenvrij) waren echt heel lekker. De huiswijn is overigens ook errug lekker!

Algemeen oordeel: zeer goed
Glutenvrije keuze: goed
Glutenvrij brood: niet naar gevraagd

www.lesteak.nl

Bon Vivant, Apeldoorn

Mijn vriend en ik waren een weekend op een vakantiepark in Beekbergen, hij had als verrassing dit restaurant in Apeldoorn uitgezocht. Toen we binnenkwamen hadden we even het gevoel dat we in een blokhut met bejaarden beland waren. Burberry kleedjes op tafel en nogal ouder publiek. Het glutenvrije brood dat ik kreeg was niet bijzonder, van die vierkante witte sneetjes. De kaart was heel bijzonder. Er stonden gerechten op waar ik nog nooit van had gehoord of die ik maar weinig had gezien.

Ik koos voor als voorgerecht gerookte ree met eendenborst rillettes (dat bedoel ik dus). Dit gerecht werd glutenvrij voor mij aangepast. Mijn vriend had namelijk hetzelfde en zijn bord zag er iets anders uit. Het was heel bijzonder. Zoveel smaak! Echt een bijzonder voorgerecht, dit had ik nog nooit gegeten. Als hoofdgerecht koos ik voor langzaam gegaarde sukade met andijvie stamppot. Op beide ben ik verzot. Ook dit eten was weer voortreffelijk. Wel kreeg ik er rode kool bij. Ieuw dacht ik, want normaal lust ik geen rode kool. Toch probeerde ik het en… wooo! Zo lekker… Heerlijk met kaneel. Zo zie je maar weer dat je dingen die je niet lekker vindt gewoon weer moet proberen.

De hele avond zag ik gasten als die bol choclade besellen. Dat wilde ik ook. Godzijdank was ie glutenvrij. Dit is dus de dame blanche van Bon Vivant. Een waar feestje! Ik neem niet altijd een dessert, maar hier moet je dat echt doen! We hebben genoten. Dit is een restaurant dat weet wat smaak is en ze weten dus ook prima om te gaan met glutenvrij. Vrijwel alles kan worden aangepast. De Soaanse reserva wijn is ook echt een aanrader. We gingen rollend naar huis ;).

Algemeen oordeel: zeer goed
Glutenvrije keuze: zeer goed
Glutenvrij brood: matig (die glutenvrije vierkante droge sneeën kunnen anno 2017 echt niet meer).

www.debonvivant.nl

Dit was maart 2017

 

Dit waren mijn ervaringen in maart 2017. Uiteraard zijn dit momentopnames en kan het zijn dat jij een hele andere ervaring hebt. Ook kan ik niet garanderen doordat ik glutenvrij heb gegeten zonder dat ik ziek werd dat jij dit ook zo mee kan maken. Ik hoop dat natuurlijk wel. Heb je ook een glutenvrije ervaring bij een van de door mij genoemde eetgelegenheden laat het weten bij de comments, dit zorgt voor een completer beeld.

Ook leuk om te lezen

1 Comment

  1. Pingback: Eetdagboek: Maart 2017 - MissGlutenvrij.nl

Comments are closed.