Glutenvrij Bed & Breakfast Dalauro in Zuid-Limburg

Ik bezocht Bed & Breakfast Dalauro in het prachtige heuvelachtige Eys, Zuid-Limburg. Een plek waar eigenaren Rob en Laura je onbezorgd glutenvrij en Bourgondisch laten genieten van smaakvolle streekproducten.

Dinsdag 18 april 2017 stapte ik met mijn vriend in de auto richting Zuid-Limburg. Op de planning stond een overnachting bij Dalauro, Bed & Breakfast in Eys, die gespecialiseerd is in het glutenvrije dieet. We besloten voor we naar de B&B gingen Maastricht te bezoeken. Een heerlijke stad om te winkelen, eten (tip: Grand Café D’n Ingel op het Vrijthof voor lunch) en op het terras te zitten. Er was slecht weer voorspeld, maar we hadden geluk, de zon kwam door en we pikten flink wat zonnestralen mee.

Welkom bij Dalauro

Na een zonnige middag in Maastricht reden we naar Eys door het schilderachtig Limburgse landschap dat ook wel liefkozend Limburgs Toscane wordt genoemd. Dalauro is gevestigd in een prachtige omgebouwde boerderij. De Bed & Breakfast richt zich op koppels, 50+’ers, jonge volwassenen, actieve levensgenieters, Bourgondiërs en buitenmensen die houden van fietsen en wandelen.

Eigenaren Rob en Laura gooiden negen jaar geleden het roer om en startten Bed & Breakfast Dalauro. ‘We doen alles op gevoel’, zegt Rob. ‘Zoals wij denken dat het goed is, zo pakken we het aan.’ Dat Rob en Laura feeling hebben voor het runnen van een B&B blijkt wel aan de reacties van hun tevreden gasten (zie Zoover en Tripadvisor). ‘We zijn voortdurend bezig met onze gasten, we willen een situatie creëren waarin zij zich goed voelen,’

En dat lukt al meteen bij binnenkomst. Laura heette ons van harte welkom in de sfeervolle woonkamer waar de haard brandde en ik krijg een heerlijke glutenvrije zelfgemaakte brownie. Niet veel later komt ook Rob om ons welkom te heten en krijgen we de sleutel van onze kamer. Rob vertelt dat hun zoon Luuk van 12 jaar acht jaar geleden de diagnose coeliakie kreeg. Als geen ander weten hij en Laura hoe ze om moeten gaan met het glutenvrije dieet. Voor gasten zoals ik een prettig gevoel.

Puur en Bourgondisch koken

Rob is een rasechte Bourgondiër. Een van zijn grootste passies is lekker en puur eten. Iedere woensdag en vrijdag kookt hij (bij voldoende interesse) voor zijn gasten. Rob: ‘Ik wil met iedere (allergie/dieet) wens rekening houden. Ik kook puur zoals je beste glutenvrij kookt, pakjes en zakjes komen bij mij de deur niet in. Ik maak met pure ingrediënten een smaakvolle maaltijd.’

Op de avond dat wij kwamen, kookte Rob helaas niet, ik was erg benieuwd geworden naar zijn kookkunsten. Hoe hij over eten praat doet mij het water in de mond lopen. Maar naast zelf koken weet Rob genoeg plekken waar je heerlijk glutenvrij en puur uit eten kunt. Hij gaat graag even met je zitten om te kijken wat open is, waar je zin in hebt en belt zelfs om voor je te reserveren.

Rob vertelt over twee van zijn favorieten: Taverne Lambieck en Puur Vakwerk waar puur wordt gekookt en de koks weten hoe ze met het glutenvrije dieet moeten omgaan. Helaas waren deze twee restaurants gesloten op dinsdag dus belt Rob voor ons Brasserie Mijn Streek in Het Glaspaleis in Heerlen. Een gave plek met uitzicht over Heerlen waar ik geniet van eendenborstcarpaccio en een heerlijke kabeljauwfilet met knolselderijpuree. Er lag zelfs een glutenvrij koekje voor bij de koffie op mij te wachten.

Glutenvrij ontbijten met verse appelsap van de buurman

Na een prima nacht schuiven we rond 9.00 uur aan de grote gastentafel in de gezamenlijke ruimte. Rob vraagt of ik een glas appelsap wil. Ik weiger want ik houd niet van appelsap, mij veel te zoet. Rob zegt tegen me: ‘Dit is appelsap van de boer om de hoek, ik weet bijna zeker dat je deze wel lekker vindt’. Ik probeer altijd alles, je weet maar nooit en wow!, dit proeft niet eens naar de appelsap die ik ken. Dit is een heerlijke verse lichtzoete sap en met plezier drink ik mijn glas leeg.

Rob serveert ons yoghurt met aardbeitjes, vlierbessen en kruisbes. ‘Ik experimenteer graag met zoet en zuur.’ Dat zie ik ook terug in de door Dalauro zelfgemaakte jam’s die op tafel staan. Op de aalbessen jam staat: Miemele ‘ee bietje zeut ee bietje zoer’. Limburgs voor: ‘een beetje zoet en een beetje zuur’. Ook de honing is gemaakt van de bijen die leven in de de tuin. Heerlijk zo’n ontbijt dat bestaat uit streekproducten.

Op een apart plankje met daarop schoon bakpapier serveert Rob vier soorten glutenvrij brood. Zelfgemaakte suikerbrood met kaneel, maisbrood, haverbrood en een bruin meergranen broodje. Vooral het suikerbrood en haverbrood vind ik heel erg lekker. De bakkunsten van Rob zijn een stuk beter dan die van mij en ik smul van het heerlijke glutenvrije brood. We krijgen een gekookt eitje, Hollandse kaas en heerlijke Italiaanse vleeswaren van de delicatessenzaak. Laura is immers ook Italiaans en dit laten de Dalauro eigenaren met een knipoog terug komen in hun ontbijt.

Heuveltje op langs hobbit huisjes

Na het heerlijk uitgebreide ontbijt besluiten we een wandeling te maken. Rob legt ons de route uit die past bij onze wensen en we stappen de deur uit. Je waant je direct in een on-Nederlands landschap. De omgeving is prachtig groen, heuvelachtig en kenmerkt zich door hobbit-achtige huisjes. Rob tipt ons dat langs de route ‘Bie de Tantes‘ zit. Een herberg waar eenvoudige gerechten geserveerd worden en waar je ook leuk met kids kunt eten. De eigenaresse Iet heeft zelf coeliakie en het personeel is prima op de hoogte. Ik bestel een kom verse tomatensoep. Waarna we onze wandeling weer voortzetten.

Eys en omgeving zijn prachtig om te wandelen en fietsen. Neem stevige schoenen mee of huur een fiets via Rob en Laura, wij hadden het geluk het het schone Zuid-Limburg te mogen zien bij prachtig helder zonnig weer.

Glutenvrije brownies

Geen vlaai, maar Limburgse brownies bij Dalauro. Eens per week duikt Rob de keuken in om brownies te bakken, in diverse smaken. Bij aankomst kreeg ik een heerlijke glutenvrij brownie met cranberry’s en bij het naar huis gaan gaf Rob me een doosje brownies met walnoten mee. Ik vond ze echt mega lekker. Heerlijk smeuïg, zacht en smaakvol. Ik had ze meegenomen naar een vriendin en haar vriend (niet-glutenvrij) en die waren ook super enthousiast. Echt heerlijk dus en ze waren veel te snel op.

De brownies zijn te koop via dalauro.nl en worden ook per post verstuurd.

Kamer boeken

Dank je wel Rob en Laura voor jullie gastvrijheid. Eys is prachtig, ons bed in de ruime kamer met fijn sanitair en prachtig uitzicht sliep heerlijk en het ontbijt was fantastisch. Rob en Laura doen er alles aan om je te laten genieten. Ze zitten bomvol tips en helpen je graag om alles uit je bezoek aan Dalauro te halen. Over je glutenvrije dieet hoef je je al helemaal niet druk te maken, Rob en Laura maken hier geen punt van en dat er rekening mee wordt gehouden is vanzelfsprekend.

Ook zin gekregen je te laten verwennen door Rob en Laura, een kamer boek je heel eenvoudig via hun site dalauro.nl. Mocht je een dieetwens hebben, geef dit altijd aan. Dan doen Rob en Laura er alles aan hier rekening mee te houden.

Boek o.v.v. Miss Glutenvrij

Geef bij je reservering aan dat je een kamer boekt n.a.v. het artikel van Miss Glutenvrij en je krijgt ook zo’n doosje homemade glutenvrije brownies mee naar huis.

www.dalauro.nl

Ook leuk om te lezen

2 Comments

 1. Hallo Rob en Laura, wat mooi en gezellig bij jullie.
  Maar ik heb toch een vraag aan jullie, mijn lieve vrouw moet glutenvrij maar ze heeft daarbij lactose beperkt en tarwezetmeelvrij.
  Het is daarom heel moeilijk om buitenhuis te gaan eten met haar.
  Hotel de Valk, enkele zijn nog betrouwbaar.
  Ik zou graag van jullie willen horen of het mogelijk is om bij jullie aan tafel te schuiven.
  Alvast bedankt en zijn zeer benieuwd naar jullie reactie.
  Mijn email is Huub.dahler@gmail.com
  Groeten Marcelle en Huub.

Geef een reactie