Glutenvrij in Spanje met Carolina Dijkhuizen

Hoe is het leven van een musicalster met coeliakie? Carolina Dijkhuizen heeft een glutenintolerantie en is voor haar theaterwerk veel onderweg. Afgelopen maand bezocht zij Spanje voor haar nieuwste rol in musicalcomedy VAMOS! In dit artikel vertelt ze over haar (stage)bezoek aan Andalusië en of zij makkelijk glutenvrij kon eten. 

Wisten jullie dat ik vroeger rond mijn twaalfde een tijdje op musical-les heb gezeten? Zingen kon ik voor geen meter (nog steeds niet overigens), maar het toneelspelen en in het middelpunt van de belangstelling staan, vond ik toen heel leuk. Ik had verder geen ambities om het theatervak in te gaan dus ben gestopt met lessen volgen en Journalistiek gaan studeren. Een goede keuze, want mede daardoor kan ik nu leuke stukjes voor mijn blog schrijven over mijn glutenvrije leven .

Wie wel in het musicalvak zit en ook glutenvrij leeft, is Carolina Dijkhuizen. Vanaf 1 oktober speelt zij in de musicalcomedy VAMOS! De theatervoorstelling is geïnspireerd op tv-series als ‘Het Roer Om’ en ‘Ik Vertrek’. Waarin we Nederlanders zien die hun geluk beproeven in het buitenland en proberen daar een nieuw bestaan op te bouwen. De ‘hobbelige’ weg vol ellende die zij vaak afleggen om hun droom te verwezenlijken, is al jarenlang het recept voor hoge kijkcijfers.

Bed & Breakfast in Spanje

Carolina speelt harde zakenvrouw Puk. Samen met voor haar twee onbekende vrouwen gaat zij een B&B runnen in Spanje. Al snel worden de verschillende persoonlijkheden duidelijk en leuk detail: ze kunnen alle drie geen woord Spaans. Klinkt als het recept voor een musical waarbij hard wordt gelachen. Ter voorbereiding op haar rol ging Carolina met haar medespeelsters een paar dagen naar Spanje. Voor mijn site schreef ze een blog waarin ze haar glutenvrije ervaringen deelt.

VAMOS! a Spanje, glutenvrij por favor!

Door Carolina: “Ik mag op stage naar Spanje voor mijn nieuwe rol in de musicalcomedy VAMOS! Vanaf oktober speel ik, naast Lenette van Dongen en Cystine Carreon de hoofdrol in deze goednieuwe voorstelling van Rick Engelkes Producties en RTL Live Entertainment. Veel zin in! Voor een fotoshoot, een making of film en ander promotie materiaal werden we naar de Spaanse kust gestuurd. Een dag hard werken, met een groot team. Enig, ik hou ervan en bovendien leer je je nieuwe collega’s goed kennen. Maar sinds ik zo ongeveer zeven jaar weet ik dat ik een glutenintolerantie heb, vind ik reizen toch soms lastig. Je weet niet wat je kunt krijgen. Maar Spanje is gelukkig goed te doen. Ze zijn daar verder in kennis en producten als het gluten betreft.

Ik ging weg van huis met de nodige boterhammen van Genius. Weet ik zeker dat ik me daar in ieder geval niet druk om hoef te maken. We reisden ‘s avonds laat – dus geen maaltijd in het vliegtuig. Of we zelf op Schiphol wat te eten wilden regelen. Doe ik! Vaak vind ik het ook nog wel lekker dat ik eten zelf kan regelen, hoef ik me niet bezwaard te voelen om weer te zeggen dat ik iets niet kan eten. Kennen jullie dat? Zo irritant. Schiphol leverde op: een salade met tonijn en een beetje mayonaise. En genoeg water uiteraard.

Ik verbleef in all inclusive resort Hotel Pueblo Andaluz via TUI Reizen. Dat betekende grote buffetten waaruit ik zelf kon kiezen, heerlijk. Ontbijt was een combinatie van eigen boterhammen met jam, scrambled eggs en fruit.

Glutenvrij ambassadeur

Ik geef tegenwoordig als ik dit soort klussen moet doen ver van tevoren aan de productieteams door dat ik geen gluten kan eten. In de hoop dat er een beetje rekening mee gehouden kan worden. De bekendheid en de kennis is gelukkig steeds groter aan het worden. Zo was de crew in Spanje ook op de hoogte. Ik moest natuurlijk wel weer even uitleggen wat er dan met me gebeurt als ik WEL gluten eet. Maar dat doe ik graag. Voel me dan een soort van glutenvrij-ambassadeur, maar dat herkennen jullie vast. Vaak na mijn verhaal is iedereen bereid mee te denken over wat ze mij qua eten aanbieden.

De Spaanse lunch was heerlijk: kip, vis, koolsla, komkommer en tomaat. Ik blij! En zo lief, een dame van de catering nam het hele buffet even met mij door. Ze wist precies waar de gluten zich bevonden. Ze had zelfs twee glutenvrije toetjes. De avond bood een uitgebreide glutenvrije menukaart. Ik kon mijn geluk niet op. En al helemaal niet toen bleek dat ik de reis kon afsluiten met een glutenvrije burger van McDonald’s.

Spanje is zeer goed te doen, qua glutenvrij eten. Ik ga me nu weer eens verdiepen in hoe ik de tour die we vanaf eind september met VAMOS! gaan maken (we gaan het hele land door) het best kan inrichten wanneer het om eten zonder gluten gaat. Tips zijn welkom. En…ik hoop jullie natuurlijk allemaal te zien in het theater. Glutenvrij of niet!

Liefs, Carolina Dijkhuizen.”

Verademend Spanje

Leuk om te lezen dat Carolina net als ik goede ervaringen heeft met Spanje. Ik ben er afgelopen jaren twee keer geweest en dit land is een verademing en zo veel beter ontwikkelt op het gebied van bewustwording rondom coeliakie. Ook ik genoot van de glutenvrije burgers die bij iedere McDonald’s te koop zijn en de heerlijke glutenvrije tapas, pizza’s en meer. Ook vond ik het fantastisch dat op ieder product in de supermarkt staat aangegeven of het gluten bevat of niet. Daar kan Nederland wat van leren!

Foto’s zijn gemaakt door Annemieke van der Togt.

Ook leuk om te lezen

Geef een reactie