Glutenvrije maanzaad bolletjes 

Ik maakte glutenvrije maanzaad bolletjes. Ze zijn super zacht, luchtig en heerlijk smaakvol. Ik was verbaasd over het resultaat, zo makkelijk, en zo enorm luchtig. Dit recept wil je maken!

Ik had nog een pak Fiberhusk in de kast staan, ooit van mijn moeder gekregen omdat dit goed zou zijn voor mijn darmen, maar het stond er al aardig lang en maar heel af en toe gebruik ik het. Fiberhusk is niks meer dan psylliumvezels (vlozaad), een glutenvrij natuurlijk goedje dat je stoelgang weer op gang helpt. Ook is het een ideaal middel om (glutenvrije) baksels luchtiger te maken. Ik maakte er maanzaad bolletjes mee en die lukten verrassend goed. Dit is het recept.

Ingrediënten glutenvrije maanzaad bolletjes (6 stuks)

  • 125 gram Philadelphia light
  • 4 eieren M
  • Snuf zout
  • 45 gram Fiberhusk (o.a. Jumbo verkoopt dit)
  • 6 gram bakpoeder (Dr. Oetker)
  • 3 el blauw maanzaad


Kijk hoe luchtig! <3

Werkwijze glutenvrije maanzaad bolletjes

  1. Verwarm de oven voor op  180 graden hetelucht. (200 graden boven en onder kan ook, maar dan zijn de bolletjes iets droger);
  2. Mix roomkaas, 4 eieren en zout ongeveer 2 minuten tot een egale, schuimige massa;
  3. Meng bakpoeder en een deel van de zaadjes eerst even door de Fiberhusk om ervoor te zorgen dat alles zich gelijkmatig verspreidt;
  4. Doe dit goedje dan bij het roomkaas eimengsel en mix alles door elkaar;
  5. Maak zes balletjes en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi met het overgebleven maanzaad. Laat 30 minuten rusten;
  6. Bak de broodjes 30 minuten in het midden van de oven.
  7. Laat de broodjes afkoelen op een bakrooster.
  8. Overgebleven broodjes kan je prima invriezen.

Voldoende water drinken

Let op dat je voldoende water drinkt als je veel psylliumvezels neemt. De vezels zetten soms tot wel 40 keer uit in je darmen (vandaar ook de luchtigheid), maar bij onvoldoende vocht kan je verstopt raken.

Ook leuk om te lezen

16 Comments

      • Als ik de broodjes uit de oven haal, dan blijft er weinig over van de luchtige bolletjes. Ze zakken helemaal in elkaar.

        De smaak is wel goed !

        • Miss Glutenvrij

          Welke stand zet je ‘m? Met hetelucht werkt het beter. Ze zakken inderdaad iets in.

          • De oven gaat op hete lucht 180º
            Ik ga ze morgen nog een keer proberen maar dan met een beetje kaneel erdoor voor de smaak

      • deborah

        ze zijn heerlijk! lekker luchtig en goede smaak! recept om te onthouden. ga ze zeker vaker maken. het kost ook niet heel veel tijd om ze te maken.

    • Miss Glutenvrij

      Nee dit zijn natuurlijke vezels, xanthaangom is een soort kauwgom achtige lijm.

Geef een reactie