Glutenvrij in Madrid

Lisanne bezocht Madrid in Spanje. Volgens haar een walhalla voor iedereen die glutenvrij eet en een aanrader als je op zoek bent naar leuke stedentrip. In dit artikel deelt zij haar glutenvrije tips en hotspots.

Reizen, wat ben ik er dol op. Ik ga zelf meerdere keren per jaar naar het buitenland omdat ik graag zo veel mogelijk van de wereld wil zien. Spanje is een van de landen waar je heerlijk onbezorgd glutenvrij op reis kunt gaan. Lisanne  bezocht het nog voor mij onbekende Madrid, ze vertelt in dit artikel over haar glutenvrije ervaringen.


Lisanne van Voedingsadvies Brabant
Lisanne Bosch is diëtiste en gezondheidswetenschapper en gespecialiseerd in coeliakie en het glutenvrije dieet. Ze heeft zelf coeliakie en een eigen praktijk in Den Bosch speciaal voor mensen met buikklachten. Op mijn site deelt zij vanuit haar expertise tips en trucs voor een gelukkig, gezond glutenvrij leven.
www.voedingsadviesbrabant.com

Door Lisanne: ‘Dat Spanje een goed land is om glutenvrij op vakantie te gaan had, ik al vaker gehoord. Tijd om dit zelf eens te ondervinden! Een stedentrip naar Madrid stond op de planning. Heerlijk even het warme weer opzoeken. Ik vertel je graag over de glutenvrije aanraders in deze mooie stad.

Verblijf in Madrid

We verbleven in een appartement van L&H Latina (Calle Calatrava, Madrid), een schoon en gezellig ingericht plekje op een goede locatie in de stad. Op nog geen 3 minuten loopafstand zat een klein supermarktje met verschillende glutenvrije producten. Liep je verder de straat in (de straat van metrostation La Latina) dan kwam je verschillende supermarkten en natuurwinkels tegen met een glutenvrij assortiment (brood, wafels, ontbijtgranen). We hadden een keukentje tot onze beschikking, dus ’s ochtends maakten we meestal banaan-pannenkoekjes met wat yoghurt en fruit. Super simpel: een banaan prakken en mixen met een ei, even bakken en aanvallen!

We kwamen ’s avonds laat aan in Madrid en hadden flinke trek! Zelf had ik van te voren al opgezocht waar we goed glutenvrij konden eten en dit met sterretjes aangegeven op Google Maps (en het gebied offline gedownload, super handig!). Op naar het eerste adres: El Arrozal op de Calle de Segovia.

Restaurant El Arrozal – Calle de Segovia 13, Madrid

Dit Spaanse restaurantje bevond zich op loopafstand van ons appartement. Ook met de metro is het prima te bereiken, vanaf metrostation La Latina schat ik dat je er in een kleine 10 minuutjes naartoe loopt. Ik had gelezen dat men hier super op de hoogte was qua glutenvrij eten en dat je hier de lekkerste Paella kunt eten. Dat moest ik proberen… en het was heerlijk! Ik verbaasde me wel een beetje over de taalbarrière, men sprak amper Engels, maar met mijn dieetvertaling en wat handen- en voeten werk kwamen we een heel eind. Toevallig zat er een Spaans meisje met coeliakie op het terras die aangaf dat ze hier altijd ging eten omdat ze zo veilig omgaan met het glutenvrije dieet en omdat ze zo lekker brood hebben. Top!

De volgende dag trokken we de stad in. Verbaasd zag ik in het park (Parque de El Retiro) dat op de ijsjes-wagens al aangegeven staat welke ijsjes glutenvrij zijn. Mooie glutenvrije tekentjes stonden onder de Magnums. Dit beloofde wat! Rond lunchtijd gingen we naar een van de glutenvrije bakkerijen in Madrid: Celicioso.

Bakkerij Celicioso Gluten Free Bakery – Calle de Hortaleza 3

Celicioso bevindt zich op ongeveer 5 minuten loopafstand vanaf metrostation Gran Via. Het is een leuk bakkerijtje met genoeg zitplekken om even uit te rusten van de hitte van de stad en te lunchen. Ze serveren er verschillende broodjes (soort tosti’s) met o.a. ham/kaas en zalm. Ook hebben ze er salades, al kreeg je die kant & klaar in de plastic verpakking als je die bestelde (aan de presentatie van de maaltijden mag nog gewerkt worden, haha). Ik vond het vooral super lekker om eens veilig een glutenvrije tosti te kunnen eten en hij smaakte goed! We namen gelijk wat andere lekkernijen mee voor die middag; hier kun je bijna niet omheen als je al due zoetigheid in de toonbank hebt gezien. Het was lekker, maar ook erg zoet! Maar dat is misschien te verwachten als je met macarons, cupcakes én brownies de deur uit loopt.

Tapas bar Taberna La Concha – Calle Cava Baja 7

Die avond gingen we naar Taberna La Concha, een ander plekje waarover ik had gelezen. Het cafeetje was op loopafstand van metrostation Tirso de Molina. Je kunt boven aan de bar tapas krijgen, of je kunt beneden aan een tafeltje zitten. Ik vond het beneden een beetje “studentikoos” ingericht, maar verrassend was de enorme gastvrijheid. Je merkte dat ze er alles aan deden om het jou naar je zin te maken. Een tapas gerechtje toch niet helemaal wat je ervan verwacht? Dan mag je gratis een ander gerechtje uitzoeken. Ook kregen we gratis een voorafje (heerlijke olijven) en toen we afrekenden nog een lekkere aardbei met wat chocolade. Een 10 voor de service!

De volgende dag gingen we op zoek naar een van de andere glutenvrije bakkerijen in Madrid. Ja, ze hebben er gewoon meerdere. Luxe hè!

Sana Locura Gluten Free Bakery – Calle del Gral Oraá

Deze bakkerij bevindt zich op ongeveer 5 minuten loopafstand vanaf metrostation Intercambiador de Avenida de América. Naast lekkere broden en genoeg zoete lekkernijen hebben ze hier ook een soort pizza-broodjes. Die moesten we proberen: lekker! De bakkerij is ingericht als een soort lunchroom en we hebben hier dus even lekker gezeten. We namen een paar broden mee als ontbijt/lunch voor de volgende dag. Een dag later vond ik een van de twee broden wat droog, maar qua smaak waren ze goed. Het broodje in de “twister-vorm” was super lekker, aanrader! Ook de koekjes zijn door ons goedgekeurd.

Restaurant As De Bastos – Calle de Castilla 62

Dit glutenvrije restaurantje ligt op ca. 10 minuten loopafstand van metrostation Estrecho. Je kunt hier echt heerlijk eten! We hadden patatas bravas en groenten van de grill. De porties waren best groot, dus dat is goed om rekening mee te houden bij het bestellen. Het grappige was dat dit echt een Spaans restaurantje is waar men ook bijna geen Engels sprak. Wel hadden ze een Engelse menukaart. Voor andere vragen opende de serveerster Google Translate op haar telefoon en daarmee kwamen we een heel eind. Super gastvrij en lekker gegeten!

De volgende avond zouden we naar een Italiaan gaan. Ik had er veelbelovende recensies over gelezen, maar omdat ik een Italiaan toch altijd een beetje tricky vindt (i.v.m. kruisbesmetting) had ik dit adresje voor de laatste avond bewaard. Ik had gelezen dat je bij dit restaurant het beste kon reserveren omdat het altijd vol zat. Toen ik aan de telefoon vroeg of men Engels sprak, kreeg ik als antwoord ‘no’.. dus ik in mijn beste Spaans (lees: de pagina uit de lonely planet voor me en iets stamelen over una mesa para dos) een tafel gereserveerd terwijl de ober het allemaal maar heel grappig vond en we allebei erg hard moesten lachen.

Italiaans restaurant Da Nicola – Plaza Mostenses 11

Het restaurant was ongeveer 5 minuten lopen vanaf metrostation Santo Domingo. Het is enorm! We waren vroeg (voor Spaanse begrippen.. half 10) en toen was er eigenlijk nog plek zat. Na een half uur zagen we toch wel het hele restaurant volstromen. Blij dat we gereserveerd hadden! Dus ik – in mijn beste Spaans – aangeven dat we gereserveerd hadden. Blijkt dat de meeste obers gewoon super goed Engels spreken en veel humor hebben. Toen ik naar de wc vroeg, gaf de ober met een serieus gezicht aan dat ze die niet hadden. Bizar! Een minuut later begint hij keihard te lachen en wijst hij me de weg. In het Spaans reserveren was dus volgens mij ook helemaal niet nodig geweest, ze nemen je gewoon graag een beetje in de maling hier.

Fantastisch was de compleet glutenvrije kaart (in het Engels). Naast glutenvrij werden ook andere allergenen duidelijk aangegeven. Vooraf kregen we afgebakken broodjes (kaiserbroodjes van Schär) met een onwijs lekkere olijfolie. Bestel vooral geen boter, want de olie moet je geproefd hebben. De keuze is enorm, zie de menukaart hieronder. Alle glutenvrije maaltijden werden uitgeserveerd met een parasolletje erin. Dan valt ook op hoeveel mensen in dit restaurant glutenvrij (moeten) eten: bijna aan elke tafel zat wel iemand met een parasolletje.


Mocht je deze mooie stad bezoeken: heel veel plezier en geniet van de glutenvrije mogelijkheden!’

Gracias Lisanne! Ik krijg meteen zin om te gaan. Mocht je nog twijfelen over een vakantiebestemming omdat je bang bent dat glutenvrij niet doen is, kies voor Spanje of Italië. Succes gegarandeerd!

Ook leuk om te lezen