Je een last voelen omdat je glutenvrij eet

Voel jij je ook wel eens een last omdat je glutenvrij eet en je wéér moet vragen of er rekening met je wordt gehouden? Diëtiste en gezondheidswetenschapper Lisanne geef je tips hoe je met dit gevoel om kan gaan.

Een tijdje terug postte ik een artikel waarin ik vertelde hoe ik coeliakie heb geaccepteerd. Daarin vertelde ik ook dat ik hulpverleners bereid heb gevonden mij te helpen met het schrijven van artikelen over hoe om te gaan met coeliakie. ‘Hoe geef je coeliakie een plekje en zet je die psychische knop om’ was het eerste artikel, het tweede artikel ging over ‘kwetsbaar voelen door coeliakie‘. In deze blog beantwoord glutenvrije diëtiste Lisanne de stelling:

Hoe kom ik van het gevoel af dat ik een last ben voor anderen omdat ik glutenvrij moet eten?


Lisanne van Voedingsadvies Brabant
Lisanne Bosch is diëtiste en gezondheidswetenschapper en gespecialiseerd in coeliakie en het glutenvrije dieet. Ze heeft zelf coeliakie en een eigen praktijk in Den Bosch speciaal voor mensen met buikklachten. Op mijn site deelt zij vanuit haar expertise tips en trucs voor een gelukkig, gezond glutenvrij leven.
www.voedingsadviesbrabant.com

Je tot last voelen door coeliakie

‘Het is heel normaal om het gevoel te hebben dat je ‘tot last’ bent. Sterker nog: uit onderzoek blijkt dat heel veel mensen met coeliakie dit hebben! Je kunt je schuldig voelen omdat mensen echt rekening met jou moeten houden. Wat goed is om aan te denken is dat jij hier ook niet om hebt gevraagd. Jij kunt er niks aan doen dat je glutenvrij moet eten, je hebt namelijk coeliakie of je bent glutensensitief (of je hebt een andere medische noodzaak om glutenvrij te eten). Je doet dit niet om even de hype uit te proberen.

In het begin kan het moeilijk zijn om anderen te wijzen op jouw dieet. Als iemand bijvoorbeeld het mes waarmee hij jouw eten gaat snijden neerlegt tussen de kruimels op het aanrecht, kan het voor jou vervelend voelen om hier iets van te zeggen. Dit is even wennen maar iets wat je absoluut moet (gaan) leren. Het hoeft namelijk helemaal niet op een vervelende manier. Je kan gewoon zeggen: “ik word heel ziek van de kruimels waar het mes tussen ligt, vind je het goed als ik hem eerst even afwas voordat we deze weer gebruiken?” of nog makkelijker: “wil je het mes niet tussen de broodkruimels leggen?” en vervolgens pak je een schone uit de la.

Ook kan het moeilijk zijn om mensen erop te wijzen dat echt OVERAL gluten in kunnen zitten. Het geeft dan soms een vervelend gevoel omdat je alles checkt. Er om vragen, is helemaal niet gek en juist slim. Soms zal iemand een fout hebben gemaakt, het voelt dan misschien vervelend om dat te vragen maar als je dit van tevoren checkt ben jij in ieder geval niet dagen ziek. Ook hierbij kun je gewoon vragen stellen: “heb je de bakboter ook gecheckt op gluten?”.

Voor jouw familie/vrienden/waar je ook bent is het ook nieuw om alles te moeten checken en zo goed op te letten, dus zij kunnen ook fouten maken. Ze vinden het vast fijner als jij van te voren hebt gecheckt of je iets wel of niet mag, dan dat het hun schuld is dat jij ziek wordt. Daarnaast willen vrienden en familie natuurlijk graag dat jij ook op je gemak bent en het naar je zin hebt. Ze denken graag met je mee en halen bijvoorbeeld met liefde glutenvrije producten voor jou in huis. Coeliakie of niet? Jij mag er ook zijn! Mensen houden graag rekening met je, ook al is dat voor jou misschien even wennen.

Je een last voelen tijdens uit eten gaan

Als je ergens gaat eten kun je je soms bezwaard voelen omdat je alles wilt navragen. Wat kan helpen is een goede voorbereiding: bel even van te voren en geef aan dat je glutenvrij moet eten. Neem vervolgens door wat wel en niet kan. Stuur eventueel een foto mee van de lijsten van de Nederlandse Coeliakie Vereniging met ingrediënten die je niet en wel mag. Vraag ook goed door. Wordt er bijvoorbeeld soep gemaakt? Vraag dan of ze de bouillonblokjes willen checken en of ze vermicelli gebruiken. De eerste keren kan dit wat overdreven voelen, maar hier word je steeds beter in en mensen vinden het op een gegeven moment normaal.

Jij bent niet lastig, maar jouw dieet kan voor veel mensen wel lastig zijn. Vaak komt dit doordat ze er onvoldoende van weten (en het graag goed willen doen). Daarom is het fijn als jij andere mensen kunt helpen. En ga je naar goede vrienden? Samen koken en veel uitleggen doet wonderen. Ga je uit eten? Dan is het goed om bijvoorbeeld na te vragen of ze ook rekening houden met kruisbesmetting.

Glutenvrij feestje

Wat ook leuk is? Een glutenvrije party! Laat jouw vrienden en familie maar eens zien wat er allemaal glutenvrij mogelijk is. Glutenvrije toastjes met van alles erop, schaaltjes met groente en een lekkere yoghurtdip, een bakje chips, taart. Alles wat men op een glutenvolle verjaardag maakt is ook glutenvrij te maken/regelen. “Is dit glutenvrij?” zal een veelgehoorde reactie zijn. Yes! En vertel er gelijk achteraan dat die glutenvrije toastjes gewoon bij de supermarkt om de hoek te koop zijn.

Mocht je je nog tot last voelen: vraag dan steun van familie en vrienden. Vraag of ze eens meegaan naar een coeliakiedag of op bakcursus. Het is voor hen vaak ook allemaal nieuw en wennen, soms zullen ze niet goed weten wat ze moeten zeggen of doen. Je kunt uitleggen dat je je soms bezwaard voelt en je kunt aangeven wat ze kunnen doen zodat jij je minder tot last voelt. En daarbij: onthoud dat ze het graag voor jou doen en dat jij er mag zijn!’

Vraag het de glutenvrije diëtiste

Heb jij een vraag over coeliakie of het glutenvrije dieet voor de diëtiste? In een volgend artikel beantwoordt Lisanne weer een thema. Stel je vraag bij de comments of mail me op info@missglutenvrij.nl

 

Ook leuk om te lezen

2 Comments

  1. B. Veenboer

    Mijn ervaring is dat veel mensen begrip hebben en moeite doen om glutenvrije producten te halen. Maar dat er altijd mensen zijn die het teveel vinden. Voorbeeld is de vraag na een paar jaar glutenvrij eten “is het nu nog niet over? Wanneer kun je weer gewoon eten?” Mijn antwoord ” nooit meer”. Gaf veel verbazing. Vervolgens werd er geen rekening meer met mij gehoude. Ik heb besloten om dat soort mensen te mijden.

  2. Thanks. Goed om te lezen dat ik niet de enige ben die hier last van heeft en dat ik er eigenlijk geen last van hoef te hebben. Ga ik even over nadenken (want het is natuurlijk wel zo, al kennen heel veel mensen mij nog uit de tijd van voor het glutenvrije eten) ..

Comments are closed.