Glutenvrij uit eten in Amsterdam – ontbijt, lunch en diner

Waar kan je lekker glutenvrij ontbijten, lunchen en dineren in Amsterdam? Ik bezocht recent zelf onze mooie hoofdstad en deel graag mijn tips, ook ontving ik van Merel die in Amsterdam woont een handig lijstje met glutenvrije hotspots. Alle tips voor glutenvrij uit eten gaan in Amsterdam lees je hier. 

Ik verbleef samen met een vriendin een nacht in Amsterdam. Even lekker de toerist uithangen in eigen land. We startten de ochtend met gids door Amsterdam. Ik ben dol op geschiedenis en cultuur, dus hoe leuk is het om alle ins en outs over het heden en verleden van een tourguide te horen. Na de wandeling van 2,5 uur hadden we flinke trek vanaf toen begon onze ‘vreettour’.

Bagels & Beans – glutenvrije bagels, goede koffie en lekkere sapjes

Thank god voor Bagels & Beans, want deze zaak vind je overal in Amsterdam. Ze verkopen glutenvrij bagels en weten je precies te vertellen waar welke allergenen inzitten. Altijd even goed aangeven dat je coeliakie hebt en dus heul allergisch bent. Dan houden ze rekening met kruisbesmetting. (Er komen namelijk ook nogal wat glutenvrije hipsters). Wij bezochten de Bagels & Beans een straat achter de Dam. Ik moet zeggen dat de Bagel tegenwoordig veel luchtiger en zachter is dan voorheen, maar daardoor vult ie ook minder goed. Hou daar dus rekening mee, wil je een stevigere lunch kies dan niet de bagel, maar bijvoorbeeld een salade.
Adres: overal in Amsterdam, hou je ogen open of check Google maps.
bagelsbeans.nl

Restaurant La Vina – Spaans & Mediterraans Restaurant met fantastische wijnen

Voor het diner hadden we gereserveerd bij La Vina. Ik had al veel positieve verhalen gehoord en gelezen én de eigenaresse zou ook coeliakie hebben. Veiliger kan bijna niet! We gingen lekker los op het 4-gangen chef menu met bij elk gerecht een bijpassende wijn. Ik kreeg een apart glutenvrij broodje vooraf met eigen smeerseltjes om kruisbesmetting te voorkomen. Zie hieronder de foto’s ter illustratie. Mijn telefoon lag aan de lader (boden ze heel lief aan) dus vriendin maakte de foto’s, doordat we zo aan het genieten waren, vergaten we het hoofdgerecht, maar dit waren een soort spareribs, heel erg lekker en bijzonder.

La Vina is fantastisch, een beleving voor het oog en de mond. We hebben heerlijk gegeten, getafeld en genoten. De aandacht die wordt gegeven aan het eten vind ik gaaf om te zien ook hou ik van de uitgebreide praatjes waarom die wijn nou zo enorm goed past bij dit gerecht. Hier kom ik zeker nog eens terug.
Adres: Maasstraat 72, Amsterdam
lavinaexperience.nl

Piqniq – glutenvrij ontbijt en lunch met kleine gerechtjes

Via mijn grote vriend Google vond ik Piqniq, een schattig lunchzaakje in de Jordaan. Ik wilde graag uitgebreid glutenvrij ontbijten/brunchen en mijn ervaring is dat dit niet zomaar overal kan. Gelukis daar Piqniq. We kwamen rond het middaguur aan en er stond gewoon een rij tot buiten. Whut?! Deze tent moest fantastisch zijn en ja hoor dat was het. Na niet lang wachten kregen we een tafeltje. Vrijwel alles kon glutenvrij en ik kon zelfs kiezen uit drie soorten glutenvrij gebak. Oh my…

Piqniq werkt met een concept dat je je eigen proeverij samenstelt. Alle gerechtjes zijn klein en daardoor kan je van alles kiezen (een concept naar mijn hart). Ik koos voor twee broodjes: mozzarella en zalm, daarbij een soepje en een sapje. Ook wilde ik per se het gebak proeven en nam ik de healthy Snickers taart.

Piqniq is een aanrader als je glutenvrij wilt ontbijten of lunchen. Er is heel veel keus en veel gerechten zijn door het brood te vervangen al helemaal glutenvrij. Ook smaakt de koffie erg goed.
Adres: Lindengracht 59 hs, Amsterdam
lunchcafepiqniq.nl

Sweet Bob Amsterdam – Brigadeiro (Braziliaanse bonbons)

We besloten door de Jordaan terug te lopen naar het Centraal Station. Toen ontdekten we zomaar Sweet Bob. Een zaakje dat Brigadeiro (Braziliaanse bonbons) verkoopt. De klein bolletjes in de etalage lokten ons naar binnen en ik kocht drie stuks. En WOW! Een smaakexplosie in mijn mond. Vooral van de variant met zoete popcorn kon ik wel janken van genot. Wat is dit hemels! De bonbonnetjes zijn prijzig, maar o wat lekker. Als ik weer in Amsterdam ben kom ik terug.

De winkel is mooi ingericht en bij elke Brigadeiro staat of ie glutenvrij is. Zeker een aanrader!
Adres: Brouwersgracht 113, Amsterdam
facebook.com/sweetbobamsterdam

Glutenvrije hotspots in Amsterdam – door Merel

Hierboven de glutenvrije hotspots die ik bezocht tijdens mijn bezoek aan Amsterdam. Hieronder nog een lijst met tips die ik kreeg van Merel. Want hoe meer keus hoe beter toch.

De Italiaan – pizzeria met glutenvrije pizza, brood en dessert

Mijn favoriete en denk ook meest bekende, glutenvrije restaurant in Amsterdam. Er is glutenvrij brood aanwezig, de glutenvrije pizza’s zijn heerlijk, ze hebben glutenvrije toetjes en zelfs glutenvrije koekjes bij de koffie en thee. Een aanrader dus!
Adres: Bosboom Toussaintstraat 29, Amsterdam
deitaliaan.com 

De Plantage – Café restaurant

Dit restaurant zit naast Artis en ik er nu twee keer geweest. Wil je iets aparts en wat luxer uiteten, dan is dit het adres. Veel gerechten zijn glutenvrij. De laatste keer nam ik de linzensoep, lamsbout en hemelse modder (lees: hemels toetje met chocola). Dit alles is goed bevallen. Let op: de chef is zeer goed op de hoogte van het glutenvrije dieet maar de bediening niet altijd. Laat je mogelijkheden en uiteindelijk je keuze dus even checken bij de chef.
Adres: Plantage Kerklaan 36, Amsterdam
caferestaurantdeplantage.n

John Dory – Restaurant gespecialiseerd in vis

We hadden hier gereserveerd voor een 6-gangen diner ter ere van de 60ste verjaardag van mijn schoonmoeder. Alle gangen werden netjes voor mij aangepast (in plaats van het weglaten van ingrediënten). De bediening vroeg niet herhaaldelijk wie er glutenvrij at, ze wisten het precies (ook best spannend om de controle los te laten). De kok had zelfs glutenvrij brood voor mij gebakken. Het was heerlijk!
Adres: Prinsengracht 999, Amsterdam
johndory.nl

Sluizer – Visrestaurant

Bij dit lekkere visrestaurant heb ik nu drie keer gegeten. Ze hebben verstand van zaken. De vis die ik wilde was al bedekt in glutenvrije marinade, in ruil daarvoor kreeg ik het duurste van de kaart, Noordzeetong, voor dezelfde prijs!
Adres: Utrechtsestraat 45, Amsterdam
sluizer.nl

Leon restaurant – gezond fastfood

Dit gezonde fastfood restaurant vind je op Schiphol. Met glutenvrije icoontjes staat precies aangegeven wat glutenvrij is. Er is keus uit vele gerechten. Makkelijk, glutenvrij en lekker!
Ik (Harmke) schreef een artikel over Leon, dat lees je hier.
Adres: Vertrekpassage 123, Amsterdam (Schiphol)
leonrestaurants.co.uk/restaurants/schiphol

Wagamama – Japans & Aziatisch restaurant

Dit restaurant leek erg goed. Ze hebben een aparte glutenvrije kaart en dieetbestellingen mogen alleen door de manager opgenomen worden. Het eten was heerlijk, totdat ik een stuk kip met niet-glutenvrije marinade op de bodem van mijn kom vond… Ik denk dat ik gewoon pech had?
Amstelstraat 8 en De Ruijterkade 36b, Amsterdam
wagamama.nl

Shiva restaurant – Indiaas eten

Bij dit restaurant kan alles glutenvrij, behalve de deegwaren. Ik heb er erg lekker gegeten.
Adres: Reguliersdwarsstraat 72, Amsterdam
shivarestaurant.nl

Sumo – Sushi (all you can eat)

Bij Sumo hebben ze een aparte glutenvrije kaart en veel keuze als je glutenvrij eet. Ik vind de sushi erg lekker!
Adres: Vijzelstraat 26, Amsterdam
restaurantsumo.com

McDonald’s – fastfood

Ook in Amsterdam zit McDonald’s. Alleen die op De Nieuwe Binnendijk verkoopt de glutenvrije burgers.
Nieuwe Binnendijk, Amsterdsm
http://www.mcdonalds.nl/restaurant

De Glutenvrije Winkel

In Amsterdam zit De Glutenvrije Winkel. Hier vind je heel veel glutenvrije producten. Ook kan je er op bepaalde dagen lunchen, maar dat heb ik nog niet geprobeerd.
Pretoriusstraat 37, Amsterdam
glutenvrijewinkelamsterdam.nl

Thanks Merel voor jouw glutenvrije hotspots.

Mastino V – glutenvrije pizzeria

Binnenkort hoop ik glutenvrije pizzeria Mastino V te bezoeken. Collegablogger Barbara van glutenfreeamsterdam.com is groot fan las ik. Op haar blog lees je overigens nog meer tips voor glutenvrij in Amsterdam.
1e Van der Helsstraat 78 hs, Amsterdam
facebook.com/mastinovmastinov

Dat waren de tips, mocht je een goede aanvulling hebben laat het weten bij de comments.

Ook leuk om te lezen

3 Comments

  1. Wat fijn dit! Ik heb het meteen doorgestuurd naar mijn zoon, wiens vriendin vorige maand naar Amsterdam is verhuisd. Superbedankt voor dit leuke en handige artikel!

    • Miss Glutenvrij

      Graag gedaan! Leuk, hoop dat ze er wat aan hebben.

Comments are closed.