Hoe ik glutenstapeling probeer te voorkomen

Ik vertel je wat glutenstapeling is, waarom het goed is er op te letten en hoe je het kan voorkomen. Niks zo vervelend als toch ziek worden van ‘glutenvrije producten’. 

Houden jullie rekening met glutenstapeling? Ik vind het maar irritant. Denk je glutenvrij te eten omdat het product als glutenvrij is bestempeld, ligt er toch gevaar op de loer…

Wat is glutenstapeling?

Een product mag glutenvrij genoemd worden als het minder dan 20mg gluten per kilogram bevat. Dit is jaren geleden zo bepaald d.m.v. Codex Alimentarius en de meeste mensen met coeliakie worden niet ziek van producten met zo’n minuscuul  beetje gluten erin. Als je veel producten eet die nog een klein beetje gluten bevatten (dus onder die 20mg per kg) kan het zijn dat de totale hoeveelheid gluten die je binnen krijgt bij elkaar opgeteld teveel is. Dit noemen we glutenstapeling en dit kan klachten geven.

Waar ligt de grens?

Hoeveel gluten iemand met coeliakie kan verdragen is per persoon verschillend. Hier kom je alleen achter door het te ondervinden… Dus voel je je toch niet helemaal ok, maar weet je zeker dat je glutenvrij hebt gegeten dan kan glutenstapeling een oorzaak zijn.

Hoe kan ik glutenstapeling voorkomen?

Wanneer ik een klein beetje gluten binnenkrijg blaast mijn buik op, krijg ik last van lucht in mijn lijf en ontstaat er vaak obstipatie. Deze klachten komen meestal door kruisbesmetting, maar diezelfde klachten ervaar ik bij glutenstapeling. Zoals ik al schreef vind ik het maar irritant rekening te houden met glutenstapeling. Toch probeer ik er wel op te letten om mezelf te behoeden voor klachten. Er zijn een aantal manieren die voor mij werken om glutenstapeling te voorkomen.

Pas op met glutenvrij tarwezetmeel

Glutenvrij tarwezetmeel is glutenvrij. De gluten zijn zoveel mogelijk uit de tarwe gehaald en het overgebleven zetmeel mag glutenvrij genoemd worden. Toch blijven er altijd spoortjes gluten achter. Weliswaar onder de 20mg per kg maar er zit een minimale hoeveelheid gluten in. Ik probeer zo min mogelijk producten te eten met glutenvrij tarwezetmeel.

Ik heb een tijdje brood gegeten dat gemaakt is met glutenvrij tarwezetmeel, maar ik kreeg na het eten van meerdere boterhammen toch klachten. In die tijd at ik ook crackers gemaakt met glutenvrij tarwezetmeel. Alles bij elkaar opgeteld, was dit blijkbaar toch teveel gluten voor mijn lijf. Ik probeer nu zo min mogelijk glutenvrij tarwezetmeel te eten. Mocht ik het wel eten dan hou ik het bij alleen een broodje of alleen een cracker, niet en en.

Vermijd producten met een minimale hoeveelheid gluten

Je bent het vast wel eens tegengekomen, een product waar ‘tarwe’ in zit en dat toch glutenvrij wordt genoemd. Een voorbeeld hiervan is de satésaus van de Albert Heijn. Het liefst kies ik voor een andere satésaus (al vind ik deze wel erg lekker), want dan vermijd ik dat kleine beetje gluten. Of ik kies bewust wel voor deze saus maar let op met andere producten.

Producten waarop staat ‘kan sporen bevatten van gluten’ eet ik wel. Dit zegt immers vrij weinig. Lees hier het artikel van de Nederlandse Coeliakie Vereniging over dit onderwerp.

Eet van nature glutenvrij

Dit is eigenlijk nog wel de allerbeste tip: Eet producten die van nature glutenvrij zijn. Dus waar geen bereiding aan te pas is gekomen waarbij een minimale hoeveelheid gluten is gebruikt of dat besmet is met gluten. Denk aan verse producten als onbewerkte groenten en fruit, onbewerkte noten, onbewerkt vlees, eieren etc. De natuur produceert gelukkig genoeg glutenvrije producten die we zo kunnen eten. Als je zoveel mogelijk van nature glutenvrije producten eet, heb je vrijwel geen kans op glutenstapeling. Lees ook dit artikel: ‘Hoe eet ik glutenvrij én gezond’. 

Ik ben heel benieuwd hoe jij omgaat met glutenstapeling en of jij tips hebt. Laat het weten bij de comments.

Ook leuk om te lezen

9 Comments

 1. Dat is zo lastig, wij zijn dol op ongezond en lekker eten, uit eten is leuker dan uitgaan. Natuurlijk gaat dat vaker fout en niet alleen door de kennis van de koks maar ook doordat wij het verkeerd inschatten. Wij zijn daar al vaker ziek door geweest maar we leren ervan. Nu koken we meer thuis, zelf met verse groenten/fruit en recepten van internet. Gisteren zeiden we dus ook over ons eigen kookkunst: het is gezond, we worden er niet ziek van maar wat is dat kant-en-klare eten toch lekker. We oefenen iedere week een ander recept dus het komt nog goed naarmate we er handiger in worden. Ik zie hier haver/pindakoekjes….dat kan ik ook eens gaan proberen.

  • Miss Glutenvrij

   Goed dat je zo bezig bent met koken, want dat kan ook hartstikke leuk zijn! Uit eten gaan is zeker leuker en lekkerder, maar gevaar ligt op de loer. Gelukkig zijn er steeds meer veilige adressen. Succes met koken!

 2. siska pekelder

  Hoi
  goed bericht. ..mijn man is ooit door stapeling flauw gevallen in de badkamer dus letten wij hier ook op stapeling…gebruiken zoveel mogelijk natuurlijke producten en producten met kans op sporen neem ik al niet…
  Zo hou ik ook rekening met de -ose. .. glucose fructose dextrose en maltodextrine omdat hier vaak niks bij staat is immers ook onder het normpje. .. Onze dochters gedrag verandert ook door stapeling zo word zij heel emotioneel en kan zij weinig hebben….
  Maar goed er is genoeg in ons glutenvrije wereldje

  Groetjes siska
  Ps
  Wil nog effe complimenten geven vind jouw berichten en recepten altijd super leuk ????

  • Miss Glutenvrij

   Goed dat jullie zo alert zijn en dank je wel voor je compliment.

  • Ik vind het bijzonder knap dat je hebt uit kunnen vinden dat iemand flauw is gevallen door glutenstapeling. De mens is een complexe chemische fabriek en de effecten van eten ons lichaam is nog lang niet doorgrond. Wist je dat 5% van de producten die in de schappen liggen in de winkels besmet zijn met gluten, ondanks dat er op het etiket geen grondstof staat dat gluten bevat? En indien er haver in zit, is dit zelfs 25%. Daarom vind ik het bijzonder knap dat je zo zeker bent over glutenstapeling en er zeker van bent dat dit niet aan iets anders te wijten is.

 3. Ria Trompert

  Ik eet alleen van nature glutenvrije producten. Ik maak alles zelf. Uit eten gaan is vaak een kwestie van vertrouwen, maar altijd lastig. Heb zo mijn vaste adressen.
  Heb ik ook nog een vraag: Vroeger noemde men haver een gluten houdend graan. Men verkoopt nu glutenvrije haver. Wanneer ik iets eet met haver(meel) word ik net zo ziek als wanneer ik tarwe, rogge of gerst zou eten. Wat is dat toch, hebben anderen daar ook last van.?Heb jij dat vaker gehoord?

  Vriendelijke groet Ria Trompert

  • Miss Glutenvrij

   Ik heb geen last van glutenvrije haver, ga hier juist erg goed op. Ik kies wel altijd voor haver met glutenvrij logo. Misschien ben je ook intolerant voor haver…

 4. Er is pindasaus van Hela die gluten en lactosevrij is. Ik krijg hier geen last van. Bij de Albert Hein verkopen ze die niet, ik haal die bij de emte.

Comments are closed.