Dagvers glutenvrij brood bij Albert Heijn

Vanaf nu koop je in alle Albert Heijn winkels en online heerlijk dagvers glutenvrij brood! Iedere dag vers gebakken in Appie’s glutenvrije bakkerij in Tholen. Ik mocht met eigen ogen zien waar de broden worden gebakken en vertel je er alles over in dit artikel. Ook beantwoord ik al jullie vragen over de nieuwe glutenvrije producten. 

Hoera! Vanaf vandaag (maandag 4 september) introduceert Albert Heijn dagelijks vers gebakken, glutenvrij brood van hun eigen merk Vrij van Gluten. Iedere dag helemaal vers gebakken voor jou door echte bakkers in een 100% glutenvrije bakkerij. Het gaat om een divers assortiment van vier heerlijke broden: bruin brood, licht meerzaden brood, donker meerzaden brood en rozijnenbrood. Ook bakken de bakkers bruine meerzaden bollen en een lekkere romige cake.

Voor het eerst in de geschiedenis komt  Albert Heijn met dagvers glutenvrij brood! Breaking nieuws, want iedere dag vers glutenvrij brood in de supermarkt, heeft nog nooit plaatsgevonden. Waar worden deze broodjes gemaakt en hoe zorgt Appie ervoor dat de de producten 100% glutenvrij zijn? Ik mocht het met eigen ogen bekijken in de de glutenvrije bakkerij in Tholen. Ook moesten mijn mijn andere zintuigen aan de slag, want als een van de eerste mocht ik de broden proeven. Is het brood zacht, krokant, smaakvol?

Tholen, 30 augustus 2017: Ik word van harte welkom geheten en krijg direct een kop thee met een plak glutenvrij cake. ‘Dit is de cake die vanaf maandag ook in de winkels ligt’, wordt me verteld. De cake smaakt erg goed, lekker romig en helemaal niet droog. Maar het belangrijkste waar ik hiervoor ben, is het glutenvrije brood.

100% glutenvrije bakkerij

Nederland is een broodland: er gaat niets boven vers gebakken brood. Daarom heeft Albert Heijn alles op alles gezet om dagvers glutenvrij brood te maken wat net zo lekker is als ‘gewoon brood’. Een broodsoort dus die iedereen kan eten. Ook vindt Albert Heijn dat de prijs van glutenvrij brood naar beneden moet. Dus creëerde de supermarktketen een compleet glutenvrije bakkerij. Een ambachtelijke bakkerij waar alleen glutenvrije producten worden gemaakt en waar een gespecialiseerde cultuur heerst met punctuele ambachtsmensen.

De bakkerij zit dus in Tholen en is alleen voor de glutenvrije producten. Het zit niet in of vast aan een andere bakkerij, nee het pand is enkel bestemd voor glutenvrij. De bakkerij was voorheen een gewone bakkerij, om deze glutenvrij te maken, is het gebouw volledig gestript. Alle machines zijn eruit gehaald, de plafondplaten gingen eruit, er kwam een nieuwe vloer, alle gaten werden gedicht en een schoonmaakteam van tien man is anderhalve week bezig geweest het complete pand schoon te poetsen. Alles op alles om elke gluut de deur uit te werken.

Hoe smaakt het brood?

Terwijl de makers van het brood mij vertellen over het productieproces, neem ik mijn eerste hap van het dagverse brood. En wow, wat smaakt dit goed! Het brood is ontzettend zacht, heeft een krokante korst en is smaakvol. Vooral het donker meerzaden brood en rozijnenbrood vind ik super lekker. Die eerste is lekker robuust en je proeft de pitjes en het broodje met rozijnen is enorm zacht, zit lekker vol met rozijnen. Dit wil ik vaker eten.

Ook het bolletje smaakt erg goed. Zacht van binnen en krokant van buiten. Als ik iedereen die niet-glutenvrij is, moet geloven, is dit brood net zo lekker als glutenvol brood en niet te onderscheiden. Verser dan dit kan niet. 

Witte jassen en blauwe slofjes

Bakker Coen neemt ons mee naar de bakkerij. Alle sieraden moeten af, het haar onder een rood netje, ik krijg een witte jas aan en moet blauwe slofjes om mijn schoenen doen. Na het handen wassen en desinfecteren ga ik door een soort poortje waar mijn blauwe slofjes worden geborsteld en ik mijn handen in een apparaat moet doen waarna ze nogmaals worden gedesinfecteerd. Helemaal clean stap ik het glutenvrije heiligdom binnen. This is where the magic happens. 

 

Mengen, bakken, snijden en verpakken

Coen leidt ons door de bakkerij. Hij laat ons zien waar het deeg wordt gemengd, waar de broden de oven in gaan en waar ze worden gesneden en verpakt. De bakkers werken zeven dagen per week zodat zij alle winkels van Albert Heijn kunnen voorzien van glutenvrij brood. En dat zijn er nogal wat. Keihard werken dus voor deze mannen en vrouwen. Maar zij hebben er dan ook veel voor over om heerlijke glutenvrije broden te maken. Echte hardwerkende ambachtslieden.

Ik geniet van het plezier waarmee Coen over zijn vak vertelt. Ja hij moest even schakelen toen hij glutenvrij ging bakken. ‘Het deeg laat zich heel anders behandelen’, legt hij uit. Maar nu wil hij niets anders meer. Hij is trots op zijn product en wil de beste glutenvrije broden van Nederland maken.

Zelf glutenvrije meerzaden bolletjes maken

Na de rondleiding door de bakkerij was het tijd de handen uit de mouwen te steken, ik mocht zelf glutenvrije meerzaden bolletjes maken. Bakker Coen maakte het deeg in een enorme mengkom. Een zo’n kom is genoeg voor een hele kar met broden. Ik mocht met behulp van een ijsbolschep bolletjes scheppen en deze voorzien van knapperige zaadjes. Mijn eigen gemaakte bollen, kreeg ik mee naar huis. In de auto heb ik meteen een bol gegeten, heerlijk dat super verse brood. Zo zacht en de korst is lekker knapperig.

Extra dik plastic en gesealde zakken

Safety first, want de broden worden verkocht in plastic zakken van iets dikker materiaal dan reguliere broodzakken, de zak bevat een witte sluitstrip en is extra geseald. Dit alles voor de veiligheid van de glutenvrije broden. Kruisbesmetting (in winkels/tijdens vervoer) is hierdoor uitgesloten, geen gluut komt de zak in. Op de zakken vind je het herkenbare Vrij van Gluten logo, het eigen glutenvrije merk van Albert Heijn.

Vragen over het dagverse glutenvrije brood van Albert Heijn

Tijdens mijn bezoek aan de glutenvrije bakkerij plaatste ik een foto op Instagram. Wauw, wat reageerden jullie enthousiast. Hieronder beantwoord ik de vragen die jullie stelden.

Met welke ingrediënten worden de broden gemaakt?

Het brood is gemaakt op basis van maïszetmeel, tapiocazetmeel en rijstmeel en bevat minimaal 6 gram vezels per 100 gram brood.

Zit er glutenvrij tarwezetmeel in het brood?

Nee, er is bewust voor gekozen geen glutenvrij tarwezetmeel te gebruiken omdat diverse mensen met coeliakie hier toch gevoelig voor zijn. Het brood is dus tarwevrij. Mensen met een tarweallergie kunnen het brood dus ook eten.

Zijn de broden lactosevrij en melkvrij?

De broden zijn glutenvrij, lactosevrij, melkvrij. Er is bewust voor gekozen alleen de vermelding glutenvrij op de zak te zetten. Er is namelijk geen duidelijke wetgeving voor lactosevrije producten zoals dat wel is voor glutenvrij producten. Maar de broden zijn dus lactosevrij, de grondstoffen zijn dit ook en ze bevatten ook geen sporen van lactose.

Zit er ei in de broden?

Ja de broden bevatten ei.

Voor de exacte ingrediënten en allergenen verwijs ik naar de website van Albert Heijn, daar vind je per brood wat de ingrediënten zijn: http://ah.nl/glutenvrij

Hoe zit het met kruisbesmetting?

Kruisbesmetting is volledig uitgesloten. De bakkerij is 100% glutenvrij. Er kom geen gluut de bakkerij in. Het personeel houdt zich aan strenge hygiëne eisen, zij mogen zelfs geen glutenvolle producten meenemen van huis. Eten in de pauze doen zij dus met het glutenvrije brood. De kleding van de bakkers wordt zelfs glutenvrij gewassen. Ook is Albert Heijn in Italië geweest waar de grondstoffen vandaan komen om te kijken hoe het zit met eventuele kruisbesmetting. De laatste testen laten zien dat de broden tussen de 5 en 8ppm gluten bevatten. Dit is ruim onder de norm van 20ppm

Wat kosten de producten?

 • Bruin glutenvrij € 2,99
 • Licht meerzaden glutenvrij € 2,99
 • Donker meerzaden glutenvrij € 2,99
 • Bruine meerzaden bollen glutenvrij (4 stuks) € 1,99
 • Rozijnenbrood € 1,99
 • Cake € 3,49

Waar koop je de producten?

Het brood is te koop bij alle bakkerijen in de Albert Heijn winkels en online via ah.nl/glutenvrij. De glutenvrije broden vind je bij elkaar op de bakkerijafdeling

Zit er jodium in het brood?

Ja, er zit gejodeerd zout in het brood. Er zit evenveel zout in het glutenvrije brood als dat er in de glutenvolle broden van Albert Heijn zit. Het zoutgehalte van Albert Heijn broden is lager dan broden van andere winkels.

Waarom zit er suiker in het brood?

Suiker is nodig voor de vergisting en om kleur aan de korst te geven. Het lukt helaas nog niet om een suikervrij glutenvrij brood te maken dat voldoet aan alle wensen en eisen van kwalitatief en lekker glutenvrij brood

Kan het brood in de vriezer?

Ja zeker. De broden zijn geschikt voor invriezen.

Zijn te broden ook te koop in België?

Ja,

Wat gebeurt er met het brood van Genius?

De dagverse glutenvrije broden vervangen de broden van Genius. Albert Heijn heeft nog wel andere houdbare producten van Genius in hun winkels.

Komen er nog meer glutenvrije producten?

Albert Heijn heeft natuurlijk al een groot assortiment glutenvrije producten. Dat zal nog verder worden uitgebreid. Ik heb tijdens mijn bezoek aan de bakkerij al een suggestie gedaan voor een saucijzenbroodje :).

Als het goed is, weet je nu alles over het dagverse glutenvrije brood van Albert Heijn. Ik ben er ontzettend blij mee, wat vinden jullie van het brood?

Ook leuk om te lezen

53 Comments

 1. Super! Ik ga vandaag meteen inslaan. Ik snak naar een knapperig korstje ????.

 2. Komt er ook nog wit brood? Want dat van genius gaat er dus helaas uit.

 3. Martinus Johannes Gerardus Timmers

  zo daar ben ik heel blij mee,steeds meer mensen denken eindelijk mee,maar ik weet ook wel dat het heel moeilijk was voor de bakkers eindelijk gehoor,en bedankt A.H dat dit brood bij U in de winkel komt .Alleen hoop ik het te vinden elke dag vers heerlijk zou dat zijn,ben ik blij standaard van die vervelende zelfde verpakte broden af en cake ik dank U van harte Albert Heyn

 4. Martinus Johannes Gerardus Timmers

  Vele mensen met mij hebben hier lang op gewacht eindelijk

 5. Marie Anne

  Heb het gekocht, het donkere brood en het smaakt inderdaad heel lekker.

 6. “wat vinden jullie van het brood?”
  Ik heb vandaag alleen een bruin brood kunnen kopen, dat ging in de vergelijking met het glutenvrij brood van een bakker uit Almelo glansrijk ten onder. Mooie structuur, luchtig, aangename geur, maar droog en veel minder smaakvol dan het brood uit het oosten van het land. Helaas …

 7. Nieuwsgierig geworden door alle reacties en vandaag een broodje gekocht. Viel van ellende uit elkaar en het lukte niet om één sneedje heel uit de verpakking te krijgen. Grote teleurstelling voor 3 euro!
  Daarbij was de smaak ook niet bijzonder.

 8. Helaas viel het brood uit elkaar zodra ik de zak openmaakte. Ook vind ik het qua smaak niet erg lekker; een beetje aan de zure kant met een nasmaak.

  • L.D. Veenstra-Jansen

   Beste Claudia, helaas is dit ook mijn ervaring! Drie soorten geprobeerd, kan niet tippen aan het Genius brood. Valt inderdaad uit elkaar, dus normaal met beleg niet te eten. Doe er kaas op en dan in de magnetron, dan is het nog redelijk bij elkaar. Zie net verder hier dat er nog meer mensen zijn die
   zeker niet tevreden zijn met dit nieuwe brood bij Albert Heijn. De kwaliteit is gewoon SLECHT. Zou er bij Appie niemand zijn die Coeliakie heeft en dit brood eerst heeft getest alvorens de samenwerking met Genius te verbreken?
   Jammer de bakker bakt er niets van.

 9. Wow, Harmke,
  Stiekem zijn we hier wel een beetje jaloers op jouw bezoek aan de bakker in Tholen, zelf wonen we namelijk op fietsafstand en heb ik familie in Tholen wonen.
  Onze dochter heeft al heerlijk van het brood gegeten, ondanks de beperkte levering op dit moment. Ze heeft meerzadenbrood gegeten en bruinbrood, welke ze het lekkerst vond. Bovendien mooi van structuur en lekker van smaak zei ze.

  • Miss Glutenvrij

   Je kan (kon) een bezoek aan de bakkerij winnen. Check even de fb van AH. Leuk dat je dochter zo geniet.

 10. Het is heerlijk brood (donkere variant geprobeerd), maar bij ons viel het na een dag al helemaal uit elkaar… Toch maar weer meteen invriezen dus. Wat dat betreft zeker geen verbetering ten opzichte van Genius. Jammer, want het idee van dagvers glutenvrij brood is natuurlijk geweldig!

 11. Echt heerlijk, de licht meer zaden geprobeerd. Dit ga ik zeker vaker eten. Ook goed dat er gejodeerd zout in zit. Dat zit voor zo ver ik weet bijna nooit in glutenvrij brood. Nu wel hopen dat ik hier niet van die pijnlijke zuurbranden van krijg, zoals van Genius brood.

 12. De smaak viel toch een beetje tegen en het brood is niet zo vast. Als je het invriest kun je de boterhammmen slecht los krijgen van elkaar. Het is ook wat plakkerig en het valt dan snel uit elkaar.

 13. Margreet Evenhuis

  Ik begrijp niets van jullie enthousiasme. Dit Vrij brood van AH vind ik minder lekker dan het Genius brood. Bovendien valt het uit elkaar, en nadat het ingevroren is geweest plakt alles aan elkaar en heb je na een kwartier knutselen uiteindelijk weer als vanouds een lunchzakje vol kruimels… Bah! Het is ook nog eens een stuk duurder dan Genius… Kortom: Ik wil Genius terug in de winkel! Kunnen we een gezamenlijke actie starten?

  • Dag Margriet, helemaal eens. Ik ben ook voor een gezamenlijke actie. Ik wil niet zeuren en ben echt positief ingesteld, maar dit is niks. Het brood is bijna niet te smeren (valt dan helemaal uit elkaar). Is wellicht lekker als het net is gebakken, maar niet op de tweede dag. Dan is het ronduit droog. Meenemen kan, maar dan is het brood echt helemaal uit elkaar gevallen. En tot slot: doordat de “binding” veel minder is valt het meteen uit elkaar in je mond. Na twee boterhammen heb je dus nog niet het gevoel dat je wat binnen hebt gekregen. ;-(( We zijn voor mijn gevoel weer een paar jaar terug in de tijd, toen was er alleen van dat korrelige, glutenvrije brood uit de diepvries te koop…

   En Genius had ook nog fruitbrood en rozijnenbrood dat echt lekker was.
   En dan hebben we het nog niet over de prijs.
   Ik ben hier dus echt niet blij mee en hoop op heroverwegingen van AH.
   En ga dus graag op zoek naar een andere mogelijkheid om Genius te kunnen kopen. En anders wordt het Schar.
   groetjes
   Renée

   • Het brood is helemaal niet lekker! En alle smaken geprobeerd. Invriezen is onmogelijk want het brood plakt aan elkaar na het ontdooien, slechte keuze van Albert Heyn om te stoppen met Genius brood!

    • Miss Glutenvrij

     Wat balen zeg! Smaken verschillen natuurlijk, maar dat het brood na invriezen onhandelbaar is kijkt me niet de bedoeling. Erg jammer dit. Heb je het al gemeld bij AH?

 14. Hi, ik vind het ook vreselijk brood! Invriezen werkt niet, het valt hoe dan ook uit elkaar… Ben erg teleurgesteld. Jammer dat AH ervoor koos om Genius gelijk te vervangen en niet ernaast te verkopen.

 15. Het is slecht brood, het valt uit elkaar zodra je een snee brood wil pakken. Ik blijf naar je Jumbo gaan voor Yam brood.

 16. Ik ben fan vd AH en hun glutenvrije producten voor zowel mezelf als mijn zoontje met coeliakie. Dit nieuwe brood is nog wel voor verbetering vatbaar. Ik krijg de sneetjes niet heel uit de verpakking. De meeste ‘kruimelen’ helemaal uit elkaar. Misschien kunnen ze het beter ongesneden verkopen.

  • Miss Glutenvrij

   Wat jammer. Dit zou niet de bedoeling moeten zijn, hopelijk pakken ze het verkruimelen snel aan.

 17. Het is niet alleen kruimelig maar is ook niet lekker…Ik was tevreden over het genius brood.

 18. P van Boxel

  Wij zijn zeer teleurgesteld dat het Genius brood is vervangen door Ah brood, valt uit elkaar zodra je het uit de zak neemt, laat staan dat je er iets op kunt smeren. Onbegrijpelijk hoe dit kwaliteitstesten heeft kunnen doorstaan. Wij zijn terug overgestapt naar Fria brood van de Plus.

 19. Het brood is echt verschrikkelijk. Valt bij smeren uit elkaar en meenemen in je brooddoos is geen doen. Dan heb je een legpuzzel. Uit de diepvries kan je het niet van elkaar afkrijgen en valt het als zand in je mond uiteen. Eet smakelijk???? Het is om te huilen. Conclusie:BRENG GENIUS terug!!!!

 20. Ik heb de drie soorten geprobeerd, en ben gestopt met het kopen van dit product. Zo een slecht product, ik snap niet dat ze dit hebben kunnen introduceren. Ik was zeer tevreden over Genius. Ik vroor Genius ook in, en mijn werkgever had ook altijd Genius in de vriezer. Nu weer terug naar af. Bij de werkgever Schär “houdbaar” brood, en thuis alternatieven zoals Yam.

  • Miss Glutenvrij

   Wat jammer dat het brood dat nu in de winkels ligt zo slecht is, het brood dat ik mocht proeven was echt goed. Ik ben nu zelf in het buitenland dus heb nog geen broden gekocht. Uit al jullie reacties te merken gaat er duidelijk wat mis. Meld dit zeker bij AH dan kunnen ze er iets aan doen. Over een petitie weet ik niks. Ik weet wel dat het contract met Genius is opgezegd en dit het glutenvrije brood is dat ze voortaan verkopen.

 21. Helemaal met de andere eens,echt een heel slecht product.
  Heb klacht ook op klacht.nl gezet,gemaild over de klacht naar de AH klantenservice.
  Op beide tot nu toe geen reactie.
  Ik wacht af

  • Miss Glutenvrij

   Wat jammer dat je nog geen reactie hebt. Ik heb ook contact met AH en zal zeker melden dat het brood niet goed is. Het brood dat ik mocht testen was echt goed, helaas ligt er nu dus een product in de winkels wat niet goed is. Dat vind ik echt heel jammer.

 22. Helaas maar hier is het ook dramatisch met het nieuwe brood. Mee in de broodtrommel is geen doen, bij smeren valt het al uit elkaar.
  Hopelijk is er ergens heel snel weer genius te verkrijgen. Dat was het enige lekkere brood.

 23. Martien Verspeek

  Mijn vrouw heeft ook coeliakie. Ik bak elke week zelf brood voor haar. Valt niet uit elkaar en is goed in te vriezen. Omdat wij vlak bij Duitsland wonen haal ik mijn meel bij de Lidl in Duitsland. Heerlijk!!! En slechts € 1,69 voor een brood.

 24. Detlev Delp

  het brood is goed van kwaliteit ( minder zout & suiker ) dus minder kalorien

 25. John Vervoorn

  Heb twee dochters en die vinden het ook niet lekker en zouden ook graag het andere brood terug willen die bolletjes vinden ze wel lekker maar moet je dezelfde dag nog eten . We moeten ook naar een ander product zoeken want di wordt hem niet.????

  • Miss Glutenvrij

   Wat jammer zeg! Hopelijk verandert er snel iets aan de kwaliteit zodat het beter wordt.

 26. Deze week heb ik voor de tweede keer meerzadenbrood gehaald. Ik klaag niet zo snel maar ik kon het niet eens normaal opeten van de droogte. Het viel uit elkaar. Als ik het zelf bak is het ook heerlijk krokant en valt het niet uit elkaar. Niet droog en lekker vers zoals bij de bakker. Eenmaal afgekoeld droogt het meteen uit en dat voorkom je door het meteen goed verpakt in de vriezer te doen. De korst wordt zacht in de zak en dan staat dit brood een paar dagen niet in de vriezer. Daarom wordt er veel meer vet in gedaan dan normaal brood: drie a vier keer zoveel en dat is niet nodig, het helpt niet tegen het uitdrogen. Glutenvrij brood kan je nu eenmaal niet buiten de vriezer bewaren.

 27. Wat een slecht brood van AH , het valt zo uit elkaar en smaakt bitter, kon het niet eens even roosteren . Toen maar bij andere AH gehaald , ronduit niet te eten ! Zo droog , ik ben er net niet in gestikt !

  • Miss Glutenvrij

   Wat balen dat het brood zo slecht was. Lijkt me echt niet de bedoeling. Hopelijk verandert er snel iets!

 28. Niet iedere verandering is een verbetering. Dit nieuwe ‘verse’ brood haalt het niet bij het brood van Genius. Mijn dochter vind de smaak beduidend slechter, het valt volkomen uit elkaar, invriezen is een drama en daarna ontdooien helemaal. Het plakt, het scheurt, het valt uit elkaar, en het smaakt minder lekker. Een echte misser dus.

 29. Helaas ben ik t met E. RUTTE eens mijn zoontje van drie vind t ook niet te eten. AH is op de hoogte van hiervan en ze proberen zo snel mogelijk eetbaar brood van te maken. Ondertussen raad ik iedereen aan (heb ik van miss glutenvrij) om brood bij bakker Leo te bestellen! Ik heb het vandaag binnen gekregen en mijn zoontje vind t heerljk. Heeft heerlijke korst en brood is zacht e de smaak is ook goed!

 30. Pietje Delp - Terpstra

  vanmorgen kontakt met A.H. Franeker gehad en mij is verzekerd dat binnen nu en 14 dagen het Genius Bruin & Meerzadenbrood terug komt in de schappen

 31. Ik heb in Zaandam dit brood gekocht en die viel van ellende uit elkaar zo droog en poederig was het. Ik heb het in Hoorn gekocht en die was perfect! Misschien ligt het aan het filiaal? Vind het wel apart.

Comments are closed.