Positief in het leven staan ondanks glutenintolerantie

Positief in het leven staan ondanks coeliakie, het lijkt misschien niet altijd makkelijk. Ik geef je graag tips hoe je zorgt voor een positieve kijk op jou leven zonder gluten. 

Coeliakie is stom! Daar ben ik altijd heel duidelijk over. Het is een irritante aandoening die veel pijn en ellende kan veroorzaken. Ook zorgt het op sociaal vlak voor gedoe en teleurstellingen. Door coeliakie voel ik me soms ontzettend gefrustreerd en verdrietig. Ik heb er menig traan om gelaten en het al miljoenen keer vervloekt.

Positieve en realistische kijk op het leven met coeliakie

Laatst kreeg ik een mailtje van een lezeres, ze schreef: ‘Ik lees je blog altijd met veel plezier, je hebt een prettige positieve en realistische kijk op het leven met coeliakie.’ Van zulke woorden word ik erg blij. Ja, ik heb coeliakie en ik haat het, maar ik sta positief in het leven en ben gelukkig. Ik ben blij dat ik mijn gevoel met jullie kan delen en hierover kan vertellen. Coeliakie is stom, maar echt niet het einde van de wereld!

Ruim vijf jaar blog ik nu over mijn leven met coeliakie. Ik deel vooral veel tips en recepten want na 27 jaar mag ik mezelf een echte ervaringsdeskundige noemen, ik blog over mijn glutenvrije reizen, de nieuwe producten die ik ontdek en ik deel mijn ervaring en gevoel over het leven met coeliakie. Zo vroeg ik mijn moeder te vertellen hoe coeliakie bij mij is ontdekt, ik schreef over wat gluten met mij doet, hoe ik coeliakie accepteerde en een plekje gaf, maar deelde ook hoe ik in mijn pubertijd worstelde met het hebben van glutenintolerantie.

Op mijn blog lees je verhalen van andere mensen met coeliakie/glutensensitiviteit. Ik ben heel benieuwd hoe zij het beleven om coeliakie te hebben en hoe zij hiermee omgaan. Door mijn blog heb ik heel veel mensen (virtueel) gesproken over coeliakie. Ook lees ik alle reacties die ik krijg op blogs en posts op social media. Deze zijn vaak positief, maar soms ook verdrietig of erg negatief.

Het glutenvrije glas is halfvol/ -leeg

Wanneer ik een leuk nieuwtje deel rondom een (nieuw) glutenvrij product reageren sommige mensen dat het te duur is en/of niet in de supermarkt bij hen om de hoek wordt verkocht. Wanneer ik een restaurant tip deel, is hun reactie: ‘veel te ver weg’. En ga zo maar door….

Ik heb medelijden met deze mensen. Bij hen is het glas altijd halfleeg. Coeliakie is de ergste ramp die hen of hun kind is overkomen. Zij zijn slachtoffer en de wereld is tegen hen. Wat zal het leven zwaar voor hen zijn. Ik ben dankbaar en blij dat ik positief in het leven sta. Ik geniet, leef en ben gelukkig ondanks coeliakie. Graag deel ik mijn tips om ook positief in het leven te staan ondanks glutenintolerantie.

1. Stop met klagen

Klagen siert niemand. Natuurlijk heb je soms wel eens iets te mopperen of te zeuren, maar doet dit niet te lang, even balen mag, maar zorg dat je er niet in blijft hangen. Blijf vooral niet je klacht de hele tijd herhalen. Accepteer wat je niet kan veranderen.

2. Zie de mogelijkheden

Beperking maakt creatief roep ik altijd! Doordat ik glutenvrij moet eten, zoek ik altijd naar creatieve oplossingen en heb ik van koken mijn hobby gemaakt. Hoe zorg ik ervoor dat ik dit gerecht wel glutenvrij kan maken, creëren we een glutenvrije bbq, zorg ik ervoor dat ook ik een verre reis kan maken zonder ziek te worden. Ik ben altijd op zoeken naar oplossingen en ideeën om ondanks coeliakie toch net zoveel te kunnen doen als anderen.

3. Sta stil bij de mooie momenten

‘Enjoy the little things in life’. Wanneer ik heb genoten van een heerlijk glutenvrij diner in een fantastisch restaurant dan ben ik intens blij. Ik heb lekker gegeten, ben niet ziek geworden, was samen met mijn dierbaren en ik was gelukkig. Sta hier even bij stil. Ook wanneer ik een glutenvrij koekje bij de koffie krijg of iemand om mij denkt, probeer ik hierbij stil te staan. Deze momenten moet je koesteren als je coeliakie hebt. Ik schreef ooit een blog over de ‘glutenvrije geluksmomentjes‘ die ik zo af en toe ervaar.

4. Wees dankbaar

Aansluitend op bovenstaande tip: wees dankbaar. Dankbaar zijn maakt gelukkig en het zorgt ervoor dat je positief in het leven staat. Zeg dank je wel. Je maakt jezelf en een ander er blij mee.

5. Omring je met positieve mensen.

Vermijd zeikerds en pessimisten, omring je met lieve mensen die jou positief benaderen, met je meedenken en voor jou zorgen en klaar staan. Wil iemand (weer) geen rekening met je houden omdat je glutenvrij moet eten. Vraag je dan af of je nog zin en tijd hebt om energie in deze persoon te steken. Hij/zij doet dit ook niet voor jou. Steek liever tijd in mensen die het waard zijn en je laten groeien en je gelukkig maken.

6. Wees niet afgunstig

Kijk niet naar wat de buurman heeft. Het gras lijkt altijd groener bij hen. Iemand anders kan wel een broodje Subway halen en ik niet. Nou en! Verwijs ik graag weer naar tip 2. Kijk naar de mogelijkheden. Geen broodje Subway? Dan haal ik toch een glutenvrije pizza bij Domino’s of een glutenvrije burger bij McDonald’s. En zitten ook deze twee ketens niet in de buurt, kijk dan wat wel kan. Blijf vooral niet hangen in het gevoel dat een ander iets heeft wat jij niet hebt. Het zal je alleen maar een negatief gevoel geven en ongelukkig maken.

7. Eet gezond en beweeg genoeg

Zorg goed voor jezelf. Eet gezond en beweeg genoeg. Het zal je een goed en positief gevoel over jezelf geven en je voelt je lekker in je vel.

Wellicht zijn het open deuren die ik intrap, maar met bovenstaande tips, creëer je dat je positief in het leven staat. Een positief en gelukkig gevoel gun ik iedereen. Mocht jij nog een tip hebben? Deel ‘m bij de comments!

Ook leuk om te lezen

8 Comments

 1. Marie Anne de Jonge

  Tuurlijk is het niet leuk om coeliakie te hebben maar sinds ik weet dat ik het heb is het door uiterst consequent het dieet te volgen wel veel beter geworden. Je fijn en vol energie te voelen, nou daar is veel voor te zeggen. Ik lees met plezier je berichtjes en ben het met je eens dat het glas meer dan halfvol is.

  • Miss Glutenvrij

   Wat een leuke reactie thnx! Fijn dat voor jou het glas ook halfvol. Het leven met coeliakie kan je net zo leuk maken.

 2. Er is heel veel wél mogelijk! En jouw tips maken mijn ontdekkingstocht een stuk leuker! Voor mij is het leven mét een glutenintollerantie een stuk leuker geworden! Voor deze wetenschap was ik altijd ziek en moe…

  • Miss Glutenvrij

   Wat fijn dat je je zoveel beter voelt en dank je wel voor je lieve woorden!

 3. Ik kon deze blog zelf geschreven hebben: (meestal) is mijn glas halfvol, klagen doe ik zelden want wat heeft dat voor zin? Ik ben blij dat ik NU coeliakie heb en niet twintig jaar geleden want toen was dat echt moeilijk.

  • Miss Glutenvrij

   Zo is het maar net! Het leven is nu zoooooveel beter dan nu. Helaas had ik 20 jaar geleden wel coeliakie maar daar weet ik nog maar weinig van.

 4. Bedankt voor je tips. Mijn dochter van 11 heeft net een week de diagnose na darmbiopt. Dus we gaan je site veel gebruiken!

Comments are closed.