Glutenvrije krentenbollen van haver

Met haver en kwark maakte ik heerlijke glutenvrije krentenbollen. Het recept is super simpel en ik heb geen extra suiker toegevoegd. Kortom een heerlijk voedzaam tussendoortje.

Mijn favoriete tussendoortje van dit moment is deze krentenbol van haver. Ik ben sowieso dol op haver en je kunt er de lekkerste gerechten meemaken zoals deze fijne krentenbollen. Het recept is super makkelijk en binnen een half uur kan je smullen van zo’n smaakvolle bol. Warm zijn ze namelijk ernstig lekker!

Mijn vriend is dol op deze krentenbollen. Ook liet ik mijn collega proeven en die vond ze zelfs lekkerder dan krentenbollen met gluten. Het had volgens haar iets weg van een Hongaars broodje. Genoeg enthousiasme, tijd voor het recept!

Kies voor glutenvrije haver

Let op dat je altijd voor gecertificeerde glutenvrije haver kiest. Haver is van nature glutenvrij, maar vrijwel altijd besmet met gluten. De gecertificeerde variant is geschikt voor mensen met coeliakie. Glutenvrije haver koop ik tegenwoordig bij Albert Heijn van hun eigen merk Vrij van Gluten. Deze is 100% glutenvrij, fijn om mee te werken en niet duur. En hij is zo af en toe ook nog in de aanbieding :).

Ingrediënten glutenvrije krentenbollen van haver

  • 250 gram magere kwark
  • 250 gram havermout (AH Vrij van Gluten)
  • 175 gram rozijnen
  • 2 eieren (M)
  • 1 tl vanille extract*
  • 1 el olijfolie
  • 1 el bakpoeder (Dr. Oetker)

*Vanille extract koop je o.a. bij de toko. Verwar ‘m niet met aroma, want dit is lang niet zo sterk. Je moet extract hebben en dit is doorzichtig en enorm sterk van smaak. Vanille extract bewaar je in de koelkast en je kan er ontzettend lang mee doen. Een gezond alternatief voor vanillesuiker. Met het extract kan je overal een vanille smaak aan geven.

Werkwijze

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden (boven en onder);
  2. Leg bakpapier op een bakplaat;
  3. Doe alle ingrediënten in een kom en kneed goed met je handen, er ontstaat een plakkerig deeg;
  4. Maak tien even grote bolletjes en druk ze een beetje plat op de bakplaat;
  5. Bak de krentenbollen 20 minuten;
  6. Laat afkoelen op een rooster.

Tip: Wanneer de bollen zijn afgekoeld vries ik ze direct in. Wanneer ik naar mijn werk ga, haal ik er een of twee uit. Tegen de tijd dat het koffiepauze is, is mijn krentenbol ontdooit en heb ik een heerlijk voedzaam glutenvrij tussendoortje.   

Ook leuk om te lezen

8 Comments

Geef een reactie