Glutenvrije appelcrumble met havermout en hazelnoten

Appelcrumble als dessert verveeld nooit. Ik maakte een glutenvrije variant met havermout, hazelnoten en rozijnen. Als zoetmaker voegde ik geen suiker toe, alleen wat honing. Een heerlijk smaakvol toetje, maar ook een fijn recept als je snel appelgebak wilt maken. 

De combinatie van haver en hazelnoten verrasten me. De appelcrumble krijgt er enorm veel smaak van. Ook gebruikte ik zo min mogelijk suiker. Door alle andere smaakvolle ingrediënten is dat niet nodig.

Kies voor glutenvrije haver

Let op dat je altijd voor gecertificeerde glutenvrije haver kiest. Haver is van nature glutenvrij, maar vrijwel altijd besmet met gluten. De gecertificeerde variant is geschikt voor mensen met coeliakie. Glutenvrije haver koop ik tegenwoordig bij Albert Heijn van hun eigen merk Vrij van Gluten. Deze is 100% glutenvrij, fijn om mee te werken en niet duur. En hij is zo af en toe ook nog in de aanbieding, erg fijn.

Ingrediënten (voor 6 à 8 personen)

  • 100 gram glutenvrije witte bloem (iedere all purpose mix volstaat)
  • 50 gram havermout (AH Vrij van Gluten)
  • 45 gram hazelnoten
  • 100 gram roomboter ongezouten
  • Snuf zout
  • 3 el honing
  • 3 appels (Jonagold)
  • 40 gram rozijnen
  • 1 el kaneel

Werkwijze glutenvrije appelcrumble

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (boven en onder warmte);
  2. Snij de appels zonder ze te schillen in kleine blokjes;
  3. Meng de stukjes appel met het kaneel en de rozijnen;
  4. Doe de bloem, havermout, roomboter, honing en het zout in de keukenmachine.Mix tot er een brokkelig deeg ontstaat.
  5. Leg het appelmengsel in een ovenschaal;
  6. Verbrokkel het deeg over het appelmengsel;
  7. Zet de schaal 30 minuten in de oven;
  8. Laat afkoelen.

Tip: Je kunt de appelcrumble zo’n drie dagen bewaren in de koelkast. Een handig dessert dus om van tevoren te maken. Ook lekker met een bolletje ijs erbij!

Ook leuk om te lezen

Geef een reactie