Glutenvrij reizen in Peru

Vera bezocht afgelopen zomer Peru. In dit artikel vertelt ze over haar glutenvrije ervaringen in dit land, wat haar favoriete Peruaanse glutenvrije gerechten zijn en geeft ze tips voor als je ook glutenvrij eet en naar Peru gaat.

Vera Kreuwels, 31 jaar weet sinds haar 24e dat ze coeliakie heeft. Net als ik laat zij zich zo weinig mogelijk belemmeren door coeliakie. Een maand na de diagnose vertrok zij zelfs voor 2,5 jaar naar Haïti. Inmiddels woont Vera weer in Nederland. Afgelopen zomer reisde zij vier weken met haar vriend door Peru en Bolivia. De reis was voor haar een leuk uitdaging, in dit artikel haar ervaring wat betreft Peru.

Alpaca’s, ceviche en Pisco sours

‘Vooraf vond ik weinig informatie over glutenvrij eten in Peru en Bolivia. Behalve dat er in beide landen weinig allergenenregelgeving is. Wel had ik vooraf een paar kaartjes geprint met de Spaanse dieetvertaling en een kleine glutenvrije noodvoorraad gekocht voor in mijn backpack. Dit bestond uit: 1,5 doos crackers en glutenvrije muesli repen. Ready, set, go!

Deze blog gaat over mijn glutenvrije ervaringen van het eerste deel van onze reis in Peru: het land van Alpaca’s, ceviche en Pisco sours.


Sapjesbar op de markt van Cusco.

Ontbijten met vers fruit

Een Peruaans hotelontbijt bestaat meestal uit vers fruit (jummie!), (fruit)yoghurt, muesli, kaas en roerei. Samen met verse “jugos” (sapjes, vaak ananas) en koffie en thee. Soms was er ook verse avocado. Als je glutenvrij moet eten dus een ideaal ontbijt. De fruityoghurt vertrouwde ik niet, de gewone yoghurt wel. Bij de muesli/cruesli bleek eigenlijk altijd wel gepofte quinoa te zitten. Helaas ontdekte ik pas aan het einde van de reis dat deze glutenvrij is.

In een paar hotels was er alleen een simpel ontbijt met toast, jam en boter. Op zo’n dag at ik een paar crackers uit mijn eigen voorraad met wat boter en suiker. De boter in Peru is altijd gezouten, dus dat was even wennen. Brood eten ze beduidend minder als bij ons in Nederland en glutenvrije broodvervangers kennen ze helaas niet.

Bananenchips Choclo en Coca

Veel straatkraampjes verkopen bananenchips. De chips wordt gemaakt van hartige, groene bananen. De ronde variant is gezoet, de langwerpige zijn zout. Ik kende ze van eerdere reizen en ben er dol op. Vers fruit is er te over, meloen, papaja, banaan, passievrucht, enz. Ik at als tussendoortje vaak fruit, een avocado of dronk een vers fruitsapje.Ook wordt er çhoclo’ verkocht door dames op straat. Het is een gekookte maiskolf van hele grote mais. Deze krijg je in een plastic zakje, eventueel met een stukje kaas erbij. Lekker, voedzaam, glutenvrij en spotgoedkoop.

In Cuzco kocht ik in een glutenvrije winkel (in de straat Choqechaka) quinoa-repen en chocolate chip cookies. De ijle lucht van de stad was wennen en zoetigheid schijnt te helpen tegen hoogteziekte. Ook producten van de Coca plant helpen tegen hoogteziekte. Coca-thee is glutenvrij en cocasnoepjes zijn dat vaak ook.

Pas op met quinoa

Quinoa-repen worden veel op straat verkocht. Deze lijken glutenvrij maar bij het inspecteren van de ingrediëntenlijst blijkt hier helaas in de meeste gevallen toch gluten in te zitten, pas dus op.
Tijdens de busreizen (van soms wel 15 uur) wordt eten uitgedeeld: meestal broodjes en geen glutenvrije opties.

Een keer werd wel een goedbedoelde poging gedaan mij van eten te voorzien tijdens onze treinreis met Peru Rail naar Machu Picchu. Een geweldige reis met panorama uitzicht. Nadat we naar de nodige lama’s en alpaca’s hadden gezwaaid, kwam het treinpersoneel langs met eten. Toen ik zei dat ik niks hoefde werd me gevraagd of ik geen zin had of dat ik allergisch was. Toen ze hoorden dat ik glutenvrij moet eten werd er bij de volgende stop speciaal iets voor mij gehaald. Ik kreeg een uitgepakte quinoa-reep met noten en gedroogd fruit. Zo’n lief gebaar, maar helaas wist ik dat die meestal niet glutenvrij zijn. Ik heb hem voor de zekerheid dus niet gegeten.


Drie soorten Ceviche

Culinaire hoofdstad van Zuid-Amerika

Peru is trots op zijn keuken. Lima wordt wel de culinaire hoofdstad van Zuid-Amerika genoemd. In bijna alle restaurants staan dan ook Peruaanse gerechten op de menukaart, waaronder een aantal glutenvrije. In restaurants gebruikte ik de Spaanse dieetvertaling, welke altijd heel serieus werd bestudeerd. Obers in Peru zijn erg goed op de hoogte van de ingrediënten van de gerechten. Dit waren mijn favorieten:

Ceviche: mijn favoriete Peruaanse gerecht! Rauwe vis gemarineerd in citroen of limoen met rauwe ui en chilipeper. Een soort sushi-salade. Pas wel op waar je ceviche eet. Je zult niet ziek worden van gluten, maar wel van slechte hygiëne in de keuken…
Als je liever geen rauwe vis eet dan is er vaak forel, in allerlei soorten.


Palta a la reina (de ketchup heb ik voor de zekerheid niet gegeten)

Palta a la reina: een “koninklijke avocado” gevuld met aardappel, wortel en kip of tonijn. Voor de zekerheid wel even bestellen zonder mayonaise of ketchup.

Zuid-Amerika = vlees! Op elke menukaart staat “lomo”, een supermals soort biefstuk. Vaak is er ook biefstuk van alpaca en lama en kip (pollo). Vlees dat ‘a la plancha’ (uit de pan) of ‘a la parilla’ (van de grill) wordt bereid is eigenlijk altijd glutenvrij. In veel sausjes bij het vlees zit gluten (dat heb ik helaas getest, dus blijven opletten!).

Lomo saltado: het nationale gerecht van Peru. Rundvleesreepjes gestoofd in niet-glutenvrije sojasaus. Maar niet getreurd. Door de enthousiaste verhalen van mijn vriend werd ik nieuwsgierig naar dit gerecht. En wat bleek: gewoon vragen. In een paar restaurants wilden ze het ook wel voor me maken zonder sojasaus.

Pisco Sour: Een cocktail van de lokale drank Pisco, gemengd met limoensap en daarbovenop een laagje geklopt eiwit. Wel even vragen zonder ‘angostura’. In de eiwitlaag worden vaak een paar druppels van deze kruidenbitter toegevoegd, deze is echter niet altijd glutenvrij.
Bij een drankje krijg je vaak gepofte maiskorrels. Een heerlijke glutenvrije snack!


Pisco sours

Glutenvrije menukaart

Twee keer kwamen we in restaurants een glutenvrije menukaart tegen. Restaurant Mojsa in Puno is een must. Fantastisch lekker eten. Ook restaurant Incontri del Pueblo Viejo in Aguas Caliente (Machu Picchu) heeft een glutenvrije menukaart.

Coeliakie en op reis naar Peru?

Zeker doen! Ik ben één keer “glutenziek” geweest (van een sausje bij een alpaca steak), dus je moet wel blijven opletten. Maar het was een fantastisch reis, met heerlijk glutenvrij eten.

Ook leuk om te lezen

1 Comment

  1. Pingback: Glutenvrij reizen in Bolivia - MissGlutenvrij.nl

Comments are closed.