Glutenvrij reizen in Bolivia

Vera bezocht afgelopen zomer Bolivia. In dit artikel vertelt ze over haar glutenvrije ervaringen in dit land en geeft ze tips voor als je ook glutenvrij eet en naar Bolivia gaat.

Vera Kreuwels, 31 jaar weet sinds haar 24e dat ze coeliakie heeft. Net als ik laat zij zich zo weinig mogelijk belemmeren door coeliakie. Een maand na de diagnose vertrok zij zelfs voor 2,5 jaar naar Haïti. Inmiddels woont Vera weer in Nederland. Afgelopen zomer reisde zij vier weken met haar vriend door Peru en Bolivia. De reis was voor haar een leuk uitdaging, in dit artikel haar ervaring wat betreft Bolivia. Vera’s verslag over Peru vind je hier.

Op mijn blog vind je al een verslag van Robbin over Bolivia. Vera mailde me dat haar ervaring heel anders is omdat zij veel uit eten is geweest en vrijwel geen supermarkten is tegengekomen.

Bolivia glutenvrij

‘Vooraf had ik gelezen dat volgens de Amerikaanse coeliakie vereniging Bolivia een ”tough country for celiac travellers” zou zijn. Maar ik las ook dat Bolivia het land van de quinoa is. Die uitdaging durfde ik dus wel aan! Deze blog gaat dan ook mijn glutenvrije ervaringen in Bolivia, het land van apen, zoutvlaktes, jungle en quinoa.

Zoutvlaktes, geisers & apen

Veel bezienswaardige plekken in Bolivia zijn heel afgelegen. Je moet er dus heen met een gids, meestal met een meerdaagse tour. Omdat het eten bij de tour inbegrepen is en er geen winkels zijn, is dat best wel spannend. Wij bezochten de Salaris de Uyuni en gingen naar de jungle bij Rurrenabaque. Bij beide tours werd bij de inschrijving al gevraagd of je ergens allergisch voor bent. Voor de zekerheid nam ik toch wat snacks mee.

Met Red Planet Expedition reisden wij drie dagen door de Salar de Uyuni, een prachtig gebied met zoutvlaktes, vulkanen, woestijnen, flamingo’s, geisers en hot springs. Onderweg was er steeds een apart bakje met eten voor mij. Onze gids, Markus, was erg goed op de hoogte over gluten en zorgde ervoor dat de koks echt glutenvrij kookten. Het was niet alleen een hele gave excursie, maar ook een glutenvrij succes.

De jungle van Serere bezochten we met Madidi Travel. Gids Alex, was iets minder goed op de hoogte over gluten, maar de vaste koks begrepen me toen ik zei dat ik geen ‘harina’ (bloem) mocht. Een keer kregen we bij de lunch iets dat leek op gekookte tarwe. Bij navraag bleek het dat inderdaad te zijn. De kok reageerde: bloem is toch geen tarwe?! Wel dus! Ik had er gelukkig nog niks van gegeten en kreeg frietjes in plaats van tarwe. Ik moest goed opletten, maar heb drie dagen prima gegeten zonder ziek te worden, genoten van de jungle en heel veel apen gezien.

Pindarepen, sonso’s en quinoa

Bijna alle straatkraampjes verkopen repen van pinda’s en honing, soms ook van sesam en honing. Een heerlijk glutenvrije versnapering! En ook nog eens heel goedkoop: voor nog geen 15 eurocent.

Bij de grote kramen en in winkels worden ook quinoa repen verkocht. Ze zijn gemaakte van gepofte quinoa en honing. In winkels vind je quinoa koekjes. Vooral de chocolate chip cookies vond ik heerlijk. Een ander glutenvrij tussendoortje (of als lunch) is sonso. Een lekkere deegsnack gemaakt van Yucca (tapioca) en kaas.

Van La Paz naar Uyuni reisden wij met de nachtbus van Todo Turismo. Bij de online reservering kon je aangeven of je coeliakie hebt. Ik kreeg onderweg quinoa met groenten als avondeten en gepofte quinoa als ontbijt.


Kraam op een busstation: zoek de glutenvrije snacks!

Ook is er in Bolivia heel veel vers fruit te koop. In de markthal van Sucre vonden we een sapjesbar met verse fruitsapjes. Veel van hen verkopen ook sapjes met muesli erin. Maar we vonden we iemand die dat niet deed: dan bevat de blender in ieder geval geen gluten.


Sapjesbar in de markthal in Sucre. Ik nam een sinaasappel-kiwi sapje.

Coeliakie en op reis naar Bolivia?

Ja! Je gaat naar Bolivia voor de waanzinnige natuur, niet voor de keuken. Maar dat geldt ook voor mensen zonder coeliakie.

Bolivianen zijn niet heel trots op hun traditionele keuken. De meeste restaurants hebben een internationale keuken met pizza en hamburgers. Niet echt ideaal voor iemand met coeliakie. Het traditionele Boliviaanse eten is hartstikke lekker en vaak van nature glutenvrij. Vooral de quinoa-opties zijn meestal glutenvrij. Het is dus even zoeken, maar je vindt altijd wel wat. Hieronder beschrijf ik een aantal succesnummers.

Buen provecho, eet smakelijk 100 quinoa variaties!

Ontbijt: Een Boliviaans hotelontbijt lijkt erg op het ontbijt in Peru. Veel fruit, heerlijke sapjes, yoghurt, kaas en roerei. Glutenvrije broodvervangers kennen ze niet.

Quinoa: wordt in Bolivia verbouwd. Het is dan ook overal te krijgen in allerhande vormen en hartstikke glutenvrij en heel goedkoop. Probeer ook de quinoa koekjes en quinoa-pop: gepofte quinoa. Quinoa pop is lekker als mueslivervanger in je yoghurt.

Glutenvrije pizza: In het dorpje Uyuni (het start- en eindpunt van de Salar de Uyuni tour) verkopen ze bij Minute Man pizza ook glutenvrije pizza’s! Deze gezellige pizzeria zit verstopt in het Tonito hotel. De pizza’s zijn gemaakt van Quinoa-meel. Ook de nacho’s zijn glutenvrij.

Quinoa soep: Gevulde soep met quinoa en groenten. Bijna altijd zonder bouillonblokjes gemaakt.

Rurrenabaque: Bij restaurant Cas de Campo at ik twee keer heerlijk en glutenvrij. De dochter van de eigenaresse is glutenvrij. Dus ze zijn erg goed op de hoogte.

Biefstuk van rund (lomo), lama of alpaca. Je kunt ze het beste bestellen zonder sausje. Bij Restaurant Vienna in La Paz at ik heerlijke biefstuk (foto hieronder).

 

Ook leuk om te lezen