Glutenvrije gezonde granola met quinoa (suikervrij + vezelrijk)

Meteen de dag goed beginnen doe je met deze glutenvrije, suikervrije, vezelrijke granola met haver en quinoa. Voedzaam, lekker en heel makkelijk om te maken. 

Vezels! We hebben ze nodig. Vooral als je glutenvrij eet. En daarom ben ik altijd op zoek naar vezelrijke glutenvrije producten en recepten.

Ik ontbijt graag met Griekse yoghurt, fruit en granola. Uit gemak koop ik vaak een pak glutenvrije granola zoals die van Eat Natural. Deze is namelijk te koop bij de supermarkt en zeg zelf, dat is wel zo makkelijk. Maar in die kant-en-klare granola’s zit veel suiker en vet en minder vezels dan je zou willen.

Tijd dus om weer zelf granola te gaan maken. Eigenlijk is het ook heel snel gedaan en je weet precies wat er in gaat. Mijn granola bevat lekker veel vezels doordat ik voor haver en quinoa kies, rauwe noten, weinig vet en geen suiker.

Ingrediënten glutenvrije granola

  • 125 gram glutenvrije haver
  • 50 gram quinoa (ik gebruikte Lola Quinoa)
  • Halve eetlepel kaneel/(speculaas- en) koekruiden/pumpkin spice
  • 2 eetlepels kokosolie
  • 100 gram gemengde noten
  • 3 eetlepels honing/agavesiroop (optioneel)
  • Handje rozijnen of gedroogd fruit (optioneel)

Kies voor glutenvrije haver

Let op dat je altijd voor gecertificeerde glutenvrije haver kiest. Haver is van nature glutenvrij, maar vrijwel altijd besmet met gluten. De gecertificeerde variant is geschikt voor mensen met coeliakie. Glutenvrije haver koop ik tegenwoordig bij Albert Heijn van hun eigen merk Vrij van Gluten. Deze is 100% glutenvrij, fijn om mee te werken en niet duur. En hij is zo af en toe ook nog in de aanbieding, erg fijn.

Werkwijze glutenvrije granola

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (boven en onder)
  2. Doe in een kom de haver, quinoa, kruiden en noten;
  3. Verwarm de kokosolie even (in de magnetron) tot ie vloeibaar wordt;
  4. Voeg de kokosolie bij de droge ingrediënten;
  5. Wil je de granola toch iets zoeter, voeg dan ook de honing/agavesiroop toe;
  6. Meng alle ingrediënten goed;
  7. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hierop de granola, verspreid het mengsel goed over de plaat;
  8. Bak de granola in 15 minuten (schep na 10 minuten even om en bak dan nog 5 minuten);
  9. Laat de granola afkoelen en voeg eventueel de rozijnen/gedroogd fruit toe.

Je kunt de granola zo’n twee weken bewaren in een afgesloten pot.

Ook leuk om te lezen

1 Comment

  1. Gebruik je gepofte quinoa of de nog onbewerkte vorm? Ik ben altijd lui en mix direct uit zakken, maar dan heb je geen krokante… Gewoon havervlokken, gepofte quinoa, amaranth, kokos, gehakte hazelnoten (makkelijk te vinden in Duitsland ;)), wat gedroogde vruchten, zaden etc. Maar deze krokante lijkt me ook lekker om eens te maken!

Comments are closed.