Glutenvrije app: Een app voor het scannen van glutenvrije producten

Een app waarmee je producten kunt scannen zodat je weet of ze glutenvrij zijn. Hoe handig is dat? Ik vertel je waarom ik geen voorstander ben van zo’n app. Ook vertel ik je hoe je te weten kunt komen of een product glutenvrij is.

Ik krijg regelmatig de vraag of er een app is waarmee je etiketten van producten kunt scannen om zo te zien of ze glutenvrij zijn. Ook heb ik meerdere malen vragen van studenten beantwoord die als studieopdracht bezig waren met het ontwikkelen van zo’n glutenvrije app. Er zijn dus veel mensen op zoek naar zo’n app en daarom lijkt het me tijd er een artikel over te delen.

Handig zo’n app?

De glutenvrije app lijkt vooral een uitkomst voor als je net glutenvrij moet eten, of je (klein)kind moet dit of je wil voor iemand glutenvrij koken. Hoe handig is het als je door even met je telefoon te scannen direct kunt zien of een product gluten bevat? Ja, dit zou zeker fantastisch zijn. En als het allemaal zo zou werken als we in gedachten hebben, is zo’n app zeker een uitkomst. Helaas is zo’n goedwerkende app denk ik een utopie en ik ga je vertellen waarom.

De app bevat niet alle artikelen

Iedere dag verschijnen en verdwijnen er artikelen. Bedenk maar eens hoeveel verschillende artikelen er in de diverse supermarkten staan. Dit zijn er enorm veel. Je hebt de a-merken, de huismerken, de speciale dieetvoeding, maar ook de verse producten. Het is onmogelijk om al die producten in een app te krijgen. Ook valt niet te waarborgen dat alle nieuwe artikelen erin komen en de oude eruit? De app is dus nooit volledig.

Wie gaat zo’n app betalen?

En dan nog de grote hamvraag: Wie gaat zo’n app maken en hoe wordt die bekostigd? De glutenvrije markt is en blijf klein omdat het toch maar om een selecte groep mensen gaat die in aanraking komen met glutenvrij. Het is simpelweg niet interessant voor een bedrijf om al die merken te verzamelen. Ik zou zelf nooit voor zo’n app willen betalen, dus dan moet er worden betaald door adverteerders en die hebben (weet ik uit ervaring) weinig budget.

De app is onbetrouwbaar

En wat nou als een receptuur veranderd? Is zo’n app daar dan meteen van op de hoogte? Of moet er eerst iemand ziek worden, die dan de moeite wil nemen dit te melden aan de app? Ik vind het te riskant. Ik kan en wil zo’n app niet vertrouwen. Het gaat tenslotte om mijn gezondheid.

Leer etiketten lezen!

En wat nu dan, hoor ik je denken? Het leek zo handig. Ik roep dit al jaren en blijf dit doen, maar lieve lezers, leer alsjeblieft etiketten lezen. Ik schreef hier een uitgebreid artikel over hoe je dit doet en waarom etiketten leren lezen zo belangrijk is: missglutenvrij.nl/2015/06/21/het-belang-van-etiketten-lezen

En mijn oma en tante dan?

Top dat je je voorneemt etiketten te leren lezen, maar hoe zit het nu met je oma en tante? Wat nou als zij een glutenvrij product voor je willen kopen? Je kunt hen uitleggen hoe je etiketten leest. Voor sommigen is dit lastig of ze hebben er geen zin in, dan kan je wijzen op de allergenen. Op veel producten staat of een product wel of niet glutenvrij is. Zeg dat ze moeten letten op gluten en tarwe. Dit staat vaak dik gedrukt of onderaan.

Of je geeft een lijstje mee waarop een aantal glutenvrij producten staan. Ik maakte een handig artikel met plaatjes. Die vind je hier. Zorg dat je bereikbaar bent zodat iedereen je kan vragen of je iets mag eten. Zo hou je de controle. Check ook altijd of een product dat iemand voor je koopt echt glutenvrij is. Dit is geen wantrouwen, maar bescherming van je eigen gezondheid.

Glutenvrije apps

Ja, er zijn een aantal glutenvrije apps. In sommigen staat ook vrij veel, maar het blijft naar mijn mening een risico en ik raad het af. In mijn appstore vond ik GlutenVrijApp op basis van de Livaad.nl database. In het verleden maakte ik wel eens gebruik van Livaad, maar nu hou ik het bij etiketten lezen. Dit is toch de meest veilige manier.

Hoe denk jij hierover?

Ook leuk om te lezen

1 Comment

  1. Ellen Bijkerk

    Wat een fantastisch fijne nieuwsbrief maak jij toch, zo leerzaam vooral voor mijn gezins en familieleden.

Comments are closed.