Glutenvrij eten in Lissabon

Maren bezocht Lissabon. In deze blog deelt zij haar ervaringen en tips om lekker glutenvrij uit eten te gaan in de Portugese hoofdstad. 

Maren: ‘Zoals ik in mijn vorige blog schreef, vertrok ik een week na de diagnose coeliakie voor een weekendje naar Lissabon met mijn schoonfamilie. De trip stond uiteraard al maanden gepland en voor mij was dit direct een goede test of je wel lekker glutenvrij kunt eten in het buitenland. Als groentje in de glutenvrije wereld had ik hier nog geen idee van…

In Portugal weten ze namelijk wel wat coeliakie is. Natuurlijk wist niet elk restaurant het even goed, maar over het algemeen snapte men wat gluten waren. En wisten ze het niet, dan gebruikte ik Google Translate of wat zinnetjes die mijn Braziliaanse vriendinnetje voor mij had opgesteld. Ik vond restaurants die een allergenenkaart hadden en er was er zelfs een restaurant dat zo goed was ingespeeld op glutenvrij, dat ik glutenvrij brood kreeg.

Hangry van het reizen

Helaas ging niet alles even goed. Na onze vliegreis kwamen we rond half 3 ’s middags aan in Portugal. Het enige wat ik op had was een fatsoenlijk ontbijt en daarnaast wat glutenvrije koekjes. Dat was zeker niet genoeg en ik had onwijze honger. Zie dan maar eens een winkeltje te vinden die glutenvrije producten verkoopt… Na drie keer ‘nee’ te hebben gehoord werd ik zo ongeveer helemaal gek en zochten we een supermarkt op.

Inmiddels was ik ontzettend ‘hangry’ en stonden de tranen in mijn ogen. Na een banaan en wat ander fruit naar binnen te hebben gestouwd, ging het wel weer. Ondertussen had mijn schoonmoeder in die supermarkt – de Pingo doce – verse (!) glutenvrije afbakbroodjes en normaal brood gevonden, dus ik had sowieso brood bij het ontbijt.

 

Goede restaurants

Gelukkig was dit de enige negatieve ervaring die ik heb gehad in Lissabon, want verder is alles goed gegaan en heb ik onwijs genoten. Ik had sowieso al een voorraad koekjes en crackers meegenomen en we reserveerden voor het diner altijd bij een restaurant dat glutenvrije opties had. Voor de lunch was het even zoeken en vragen, maar uiteindelijk kwamen we daar ook wel uit. Toen ik Lissabon bezocht, wist ik nog niet dat ik hierover zou gaan bloggen. Daarom heb ik geen foto’s van het lekkere eten en ben ik een aantal restaurants vergeten, maar deze drie restaurants zijn aanraders:

Italy Caffe Ristorante. Dit was een Italiaans restaurant, waarbij ik uit een aantal pasta’s kon kiezen die geheel glutenvrij waren. Je kunt hier ook kiezen voor een pasta die door iemand van het personeel eerst in een Parmezaanse kaas wordt ‘gedraaid’ en daarna pas op je bord komt te liggen. Dit doen ze aan jouw tafel, dus dat was een leuke experience.
Meson Andaluz. Een kwalitatief goed tapasrestaurant met heel veel glutenvrije opties. Het personeel weet precies te vertellen wat je wel en niet mag en ze hebben er glutenvrij brood, zodat je met iedereen een broodje mee kunt eten. Daarnaast hebben ze ook glutenvrije toetjes, dus dat was genieten.
Nosolo Italia. Een Italiaans restaurant dat in Belém ligt, naast het monument Padrão dos Descobrimentos. Het personeel weet ook hier precies wat gluten zijn en er was erg veel keus, zowel voor lunch als diner. De pizza die ik had, was ook nog eens ontzettend lekker, dus ik heb hier een goede ervaring gehad. Let wel op dat ze hier niet kunnen garanderen volledig glutenvrij eten te serveren, omdat er in de keuken met gluten wordt gewerkt. Maar goed, dat geldt zowat in elk restaurant denk ik.

Supermarkten glutenvrij

Als je door de supermarkten in Lissabon loopt, valt het je vanzelf op dat ‘glutenvrij’ daar – net als in Nederland – op sommige producten staat. De ham die ik op mijn brood deed, had bijvoorbeeld het glutenvrije logo en op de groene zak chips van Lays stond ‘sem glúten’. In de Pingo doce was het wel even zoeken, want ze hebben daar geen schap met glutenvrije producten. Dat heeft de Continente wel. Deze supermarkt is veel groter en had echt van alles in dat schap staan: crackers, brood, koekjes, havermout… De Albert Heijn is er niets bij! Het schijnt ook dat El Corte Inglés een groot aanbod aan glutenvrije producten heeft, maar daar ben ik zelf niet geweest.

Glutenvrije Pastéis de Nata

Tot slot kun je Lissabon niet verlaten zonder Pastéis de Nata (Portugese custard taartjes) te hebben gegeten. Het is een van de meest bekende zoetigheden uit de Portugese keuken en… ze hebben ‘m glutenvrij! Je kunt het onder andere kopen bij de Pingo doce. De Pastéis de Belém heb ik helaas niet glutenvrij weten te vinden.

Ook leuk om te lezen

1 Comment

  1. Tip voor verse pastel de natas en nog veel meer gebak, broodjes etc!!! Zarzuela !!!
    Aangesloten bij Portugese coeliakie vereniging

    Ook de winkel Celeiro, dat is een soort Holland & Barret met veel glutenvrij

    En restaurant la Trattoria voor heerlijke gv pasta’s

Comments are closed.