Glutenvrije zelfgemaakte hummus

Hummus is een heerlijk gezond glutenvrij tussendoortje, een fijne smaakmaker en multi-inzetbaar in veel gerechten. Ik maakte een heerlijke glutenvrije variant met komijn. Helemaal niet moeilijk en super lekker!

Read More

Glutenvrije appelcrumble met havermout en hazelnoten

Appelcrumble als dessert verveeld nooit. Ik maakte een glutenvrije variant met havermout, hazelnoten en rozijnen. Als zoetmaker voegde ik geen suiker toe, alleen wat honing. Een heerlijk smaakvol toetje, maar ook een fijn recept als je snel appelgebak wilt maken. 

Read More

5x glutenvrije salades voor op brood of toastjes

Vijf heerlijke glutenvrije salades voor op een toastje of broodje. Deze smeerseltjes met tonijn, zalm, kip kerrie, ei en knoflook maken van elke hap een feestje.

Read More

Glutenvrije krentenbollen van haver

Met haver en kwark maakte ik heerlijke glutenvrije krentenbollen. Het recept is super simpel en ik heb geen extra suiker toegevoegd. Kortom een heerlijk voedzaam tussendoortje.

Read More

3x glutenvrije crostini’s met salami, kipfilet en parmaham

Crostini’s zijn het ideale hapje voor tijdens een borrel, verjaardag of als voorafje. Deze heerlijke rijk belegde broodjes maak je eenvoudig glutenvrij. Ik creëerde drie verschillende glutenvrije crostini’s waarbij ik drie soorten vlees gebruikte: parmaham, salami en gerookte kipfilet.

Ik had nog een baguette van Schär liggen. Met dit stokbrood maakte ik drie verschillende soorten glutenvrije crostini’s. Met parmaham, vijg, geitenkaas en balsamico, een variant met pesto, kip en mozzarella en eentje met salami, kruidenroomkaas, komkommer en parmezaan.

Baguette bereiden (voor 15 crostini’s)

Ingrediënten

  • 1 baguette (Schär)
  • Olijfolie

Werkwijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden;
  2. Snij de baguette schuin zodat er grotere sneetjes ontstaan;
  3. Besmeer beide zeiden van de sneetjes met olijfolie;
  4. Leg ze op een bakplaat en bak ze in 7 minuten krokant;
  5. Laar de sneetjes afkoelen.

Crostini met parmaham, vijg, geitenkaas en balsamico

Ingrediënten

  • 5 stukjes brood
  • Halve vijg
  • 1 rondje zachte geitenkaas
  • Plak Parmaham
  • Balsamico azijn

Werkwijze

  1. Zorg dat de broodjes afgebakken zijn met olijfolie en zijn afgekoeld;
  2. Leg op elk sneetje brood een stukje Parmaham;
  3. Snij de halve vijg in vijf partjes en leg dit op het sneetje;
  4. Verbrokkel de geitenkaas en leg naast elk stukje vijg wat geitenkaas;
  5. Besprenkel met balsamicoazijn.

Crostini met pesto, kip en mozzarella

Ingrediënten

  • 5 stukjes brood
  • Groene pesto
  • 3 plakjes gerookte kipfilet
  • 3 cherrytomaatjes
  • 3  kleine bolletjes mozzarella
  • 5 blaadjes basilicum
  • Handje pijnboompitjes

Werkwijze

  1. Zorg dat de broodjes afgebakken zijn met olijfolie en zijn afgekoeld;
  2. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan;
  3. Besmeer elk sneetje brood met pesto;
  4. Snij de plakjes kipfilet in tweeën en leg een half plakje dubbelgevouwen op het sneetje;
  5. Snij de cherrytomaatjes en mozzarellabolletjes door midden;
  6. Rijg aan een prikkertje eerst het bascilicumblaadje, dan het cherrytomaatjes en dan het mozzarellabolletje;
  7. Bestrooi de sneetjes met de geroosterde pijnboompitten.

Crostini met salami, kruidenroomkaas, komkommer en parmezaan

Ingrediënten

  • 5 stukjes brood
  • Salami
  • Kruidenroomkaas
  • Komkommer
  • Parmezaanse kaas

Werkwijze

  1. Zorg dat de broodjes afgebakken zijn met olijfolie en zijn afgekoeld;
  2. Besmeer de sneetjes met kruidenroomkaas;
  3. Leg op elk sneetje een (half) plakje salami;
  4. Rasp een deel van de komkommer en leg dit op het sneetje;
  5. Rasp wat Parmezaanse kaas en leg dit ook op het sneetje brood.

Ik hoop dat ik jullie wat inspiratie heb kunnen geven voor lekkere glutenvrije crostini’s. Ik blijf maar nieuwe variatie bedenken, want de mogelijkheden met dit hapje zijn eindeloos. Hou je meer van zoete crostini’s met fruit, check dan een dit artikel: Glutenvrije zoete crostini’s met romige kaas en fruit.

18x glutenvrij ontbijt zonder brood 

Ontbijten met brood doe ik al jaren niet meer. Ik kies liever voor yoghurt, havermout, ontbijtkoek of (gezonde) pannenkoeken. Ik geef je inspiratie hoe ook jij glutenvrij kan ontbijten zonder brood.

Nederland is een broodland. We ontbijten met brood, lunchen met brood en dikwijls wordt er ook nog brood gegeten bij het avondeten. Glutenvrij brood is de afgelopen jaren veel beter geworden, maar ermee ontbijten vind ik maar niks. Het liefst ontbijt ik met Griekse yoghurt of havermout. Is het weekend dan maak ik graag pannenkoeken. Moet het allemaal snel dan is een plak ontbijtkoek een uitkomst.

Ontbijten met yoghurt

Meest van tijd ontbijt ik met Griekse yoghurt. Ik kocht altijd die emmer van de Aldi met 10% vet heel erg lekker, ook errug vet, nu pak ik de 0% vet versie. Deze is ietsje minder dik, maar nog steeds lekker. Deze Griekse yoghurt gebruik ik als basis voor mijn yoghurt ontbijtjes. Uiteraard kan je alle soorten yoghurt, kwark, biogarde noem het maar op pakken. Kies wat jij lekker vindt.

Griekse yoghurt met blauwe bessen en boekweit granola van Eat Natural


Griekse yoghurt met verse frambozen en de glutenvrije muesli van Verival.

 
Griekse yoghurt met verse aardbeien en zelfgemaakte glutenvrije granola.


Griekse yoghurt met blauwe bessen en pecannoten (met eventueel wat honing)

Griekse yoghurt met mango, pecannoten en kokos


Griekse yoghurt met kakifruit, pecannoten en kokos

En zo kan je eindeloos variëren met yoghurt ontbijtjes. Kies een stuk fruit met daarbij granola/muesli/noten/zaden. Net waar je zin in hebt en wat je in huis hebt.

Ontbijten met glutenvrije havermout

Havermout ik ben er dol op. Verschillende merken verkopen glutenvrij haver. Let op dat je altijd gecertificeerde haver koopt, anders heb je kans dat het graan is besmet met gluten. Ik koop mijn glutenvrije havermout bij Albert Heijn en kies dan voor de haver van Semper of eigen merk Vrij van Gluten. De Jumbo Oats van Provena vind ik ook erg fijn, die koop je online of in speciaalzaken.

Havermout appel kaneel pecannoten

Dit ontbijt blijft een van mijn favorieten en ik maak ‘m regelmatig. Havermout met appel, kaneel, pecananoten en rozijnen. Bijkomend voordeel: het recept is glutenvrij, lactosevrij en vegan.

Glutenvrij havermout ontbijt peer amandelen

Dit glutenvrije havermout ontbijt met peer en amandelen is voedzaam, smaakvol en zonder toegevoegde suikers en erg lekker!

Glutenvrij havermout ontbijt met aardbei en superfood

Graag geef ik je nog een variatie om te ontbijten met havermout. Lekker met aardbeien en superfood. Dit ontbijt is glutenvrij en lactosevrij.

Je kunt ook overnight oats maken (Google maar eens). Ik ben hier alleen niet zo’n fan van, want ik vind warme havermout nou eenmaal lekkerder.

Ontbijten met pannenkoeken

Ontbijten met pannenkoeken! Ik doe dit vooral graag in het weekend, maar doordeweeks kan ook heel prima. Een voordeel is dat je pannenkoeken al van tevoren kan maken en ze alleen even hoeft te verwarmen als je ze wilt eten.

Banaan pannenkoekjes

Met slechts drie ingrediënten maak je deze banaan pannenkoekjes. Ook een ideaal ontbijt om te maken voor als je op vakantie bent en geen glutenvrije ontbijt kan vinden.

IMG_0014

Glutenvrije en lactosevrije boetkweitpannenkoeken

Zin in een wat steviger ontbijt maak dan deze boekweitpannenkoeken. Lekker met vers fruit, honing of jam.

Glutenvrije pannenkoeken

Met vrijwel elke glutenvrije witte bloem kan je deze pannenkoeken maken. Lekker als ontbijt voor in het weekend of om mee te nemen. Dit recept maak ik al heel lang en is nog steeds favoriet. Koopmans verkoopt ook mix voor glutenvrije pannenkoeken. Deze vind ik persoonlijk érg lekker en koop ik sinds ik de mix heb ontdekt.

 

 

Ontbijten met glutenvrije ontbijtkoek

De naam zegt het al: ‘ontbijtkoek’. Op mijn site vind je meerdere recepten voor glutenvrije ontbijtkoek ook is deze koek glutenvrij te koop in de supermarkt.

Glutenvrije ontbijtkoek van Peijnenburg

‘s Lands bekendste ontbijtkoek merk verkoopt glutenvrije ontbijtkoek. Ik schreef er een uitgebreid artikel. over.

Suikervrije ontbijtkoek (glutenvrij en lactosevrij)

Met amandelmeel en boekweitmeel maakte ik deze suikervrije ontbijtkoek. Hij is glutenvrij, lactosevrij en eivrij. En toch is ie heel smaakvol, luchtig en lekker.

Ontbijtkoek met noten en rozijnen

Haast in de morgen en toch veel trek? Neem dan een paar plakken van deze ontbijtkoek mee voor onderweg.

Ontbijtkoek met kwark

Een recept voor glutenvrije ontbijtkoek gemaakt met kwark.

Mini-ontbijtkoekjes

Deze glutenvrije ontbijtkoekjes maak je in vormpjes dus zijn ideaal als ontbijt voor onderweg.

IMG_0009

Super makkelijke kruidkoek

Niet de gezondste, wel een heel makkelijk recept. Met maar vijf ingrediënten maak je zelf een glutenvrije kruidkoek.

Ik hoop dat ik jullie heb kunnen inspireren voor een glutenvrij ontbijt zonder brood.

Hoe ontbijt jij het liefst?

Glutenvrij dessert: Citroen mousse

Deze citroen mousse is heerlijk fris en smaakvol. Een mousse gemaakt met slagroom, Griekse yoghurt en uiteraard citroen. Dit glutenvrije dessert, maak je heel eenvoudig zelf met maar 5 ingrediënten, maar ziet er toch chique uit.

Nu het zomer is, heb ik ineens veel zin in frisse toetjes. Toen vrienden kwamen eten bedacht ik deze citroen mousse, een heerlijk luchtig en fris dessert met als basis citroen.

Ingrediënten Citroen Mousse

  • 1 Citroen
  • 50 gram witte basterdsuiker
  • 200 ml verse slagroom
  • 100 ml Griekse yoghurt
  • 2 gelatine blaadjes

 

Werkwijze citroen mousse (voor 4 personen)

  1. Rasp de schil van de citroen en doe de rasp in een (steel)pannetje, hou een klein beetje rasp over voor de topping;
  2. Pers de citroen en voeg het sap samen met het suiker toen aan het pannetje met daarin de rasp. Breng dit aan de kook. Zet het vuur laag en verwarm nog even kort;
  3. Week in een klein beetje water twee gelatineblaadjes, knijp de blaadjes uit en voeg ze toe aan het citroenmengsel, roer goed;
  4. Laat het citroenmengsel iets afkoelen en voeg de Griekse yoghurt toe;
  5. Zet het pannetje in een bak met koud water en laat afkoelen;
  6. Klop ondertussen de slagroom stijf en zet in de koelkast;
  7. Roer regelmatig in het citroenmengsel tot het een beetje lobbig wordt, het wordt iets minder vloeibaar en stijft op. Meng zodra dit gebeurt de slagroom met het citroenmengsel.
  8. Vul vier glazen met het citroen slagroommengsel en top af met het overgebleven citroenrasp;
  9. Laat de mousse minimaal twee uur opstijven.

Tip: serveer met een glaasje ijskoude Limoncello.