Wat is coeliakie? (glutenallergie)

coeliakie

Wat is coeliakie?

Coeliakie is een auto-immuunziekte. De darmen van iemand met coeliakie verdragen geen gluten. Daarom wordt de ziekte ook wel glutenintolerantie genoemd of in de volksmond: glutenallergie (dit is geen officiële term).

Bij mensen met coeliakie raakt het slijmvlies van de dunne darm beschadigd telkens als zij gluten eten. Dat leidt uiteindelijk tot heftige klachten als buikpijn, diarree, obstipatie, vermoeidheid, depressiviteit en vele andere klachten. De belangrijke bouwstoffen in eten kunnen niet goed worden opgenomen en verlaten het lichaam gepaard met meestal veel pijn.

Het Klokhuis maakte een item over coeliakie. In deze video wordt in duidelijke en makkelijke taal uitgelegd wat glutenintolerantie/glutenallergie precies is. Klik op het plaatje om de video te bekijken.

Glutenvrij(e) dieet/ levensstijl

Coeliakie is een auto-immuunziekte, er bestaat helaas geen medicijn tegen. Het enige wat iemand met coeliakie kan doen om van de klachten af te komen, is levenslang een glutenvrij dieet volgen. Ik noem mijn dieet liever ‘een glutenvrije levensstijl’. Een dieet is vaak tijdelijk, maar coeliakie gaat nooit meer over. Glutenvrij leven is soms lastig, maar zorgt ervoor dat ik pijnloos en gezond kan leven. Coeliakie is vooral een sociale ziekte, bij elk eetmoment (uit eten, verjaardagen, feestjes) word ik ermee geconfronteerd. In Nederland zijn er waarschijnlijk 160.000 (1%) mensen die coeliakie hebben. Tot nog toe zijn er echter maar zo’n 25.000 gediagnosticeerd.

Wat is gluten?

Gluten is een eiwit dat voorkomt in de graansoorten tarwe, rogge, gerst, spelt, kamut (een tarwesoort) en in de meeste soorten haver. Gluten komt niet alleen voor in brood, gebak en pasta’s, maar ook in bijvoorbeeld soep, sauzen, snoep en vlees. Gluten (vaak tarwe) wordt in die producten vaak als (goedkoop) bindmiddel gebruikt.

NIET glutenvrij

  • Tarwe, rogge, gerst
  • Haver, Havermout, havervlokken, havermeel (tenzij afkomstig uit een glutenvrije haverketen)
  • Spelt, khorasan tarwe (ook wel bekend als kamut ®), triticale
  • Tarwemeel, griesmeel
  • Tarwebloem, tarwemout
  • Zemelen, grutten
  • Couscous, bulgur, seitan
  • Roggemeel, roggebloem
  • Gort, gerstemoutbloem, parelgort
  • Muesli, cruesli
  • Deegwaren, vermicelli, macaroni, spaghetti, mie
  • Paneermeel

Kan gluten bevatten, hoeft niet

  • Bindmiddel en alles waarin dat gebruikt is zoals bijvoorbeeld kant-en-klare sauzen, soepen, bouillonblokjes, vleeswaren, snoepjes, broodbeleg als kokosbrood, chocopasta.
  • Plantaardige vezels (kunnen afkomstig zijn van tarwe)
  • Plantaardig eiwit (dit kan afkomstig zijn van tarwe)
  • Mout, moutstroop, moutextract (mout ontstaat door gerst- of tarwekorrels te laten kiemen en drogen. Een deel van de gluten uit de korrels wordt tijdens dit proces afgebroken. Door onvolledige afbraak kunnen mout, moutaroma of moutextract altijd nog gluten bevatten.
  • Bier wordt afgeraden bij een glutenvrij dieet. Bij de bereiding van bier wordt meestal gebruik gemaakt van mout. Mout ontstaat door gerst of tarwe korrels te laten kiemen en drogen. Een deel van het eiwit (gluten) wordt hierdoor afgebroken maar niet alles. Bier kan daarom nog sporen van gluten bevatten. Er zijn diverse biersoorten beschikbaar met de claim glutenvrij en/of een glutenvrij logo, deze zijn wel geschikt voor een glutenvrij dieet.

Meer inhoudelijke informatie over coeliakie vind je op de website van de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) glutenvrij.nl

Coeliakie, tarweallergie of glutensensitiviteit

Mensen met coeliakie/ glutenintolerantie verdragen geen gluten en worden al ziek van één enkele broodkruimel. Het slijmvlies van hun dunne darm raakt door gluten ernstig beschadigd.

Mensen met een tarweallergie krijgen uitsluitend klachten na het eten van producten waarin tarwe verwerkt zitten. Zij verdragen alle andere graansoorten wel, maar eten vaak glutenvrij, met uitzondering van glutenvrij tarwezetmeel (ja dit bestaat).

Mensen waarbij geen coeliakie kan worden aangetoond en die ook geen andere darmaandoening hebben, maar wel baat hebben bij een glutenvrij dieet, hebben glutensensitiviteit (NCGS). Deze ziekte is nog vrij nieuw en er wordt volop onderzoek naar gedaan.

3 Comments

  1. Ik denk dat ik vind dat ik benadeeld word door u omdat u vindt dat ik coeliakie heb zonder het te hebben, omdat ik denk dat coeliakie niet is wat u zegt, omdat gluten zorgen voor samenhang in deeg zonder dat het hoeft, omdat ik maak brood dat mag door glutenvrij te zijn, omdat ik denk dat ik gluten kan verdragen, maar het niet hoeft omdat ik gezond wil zijn, waar u doet alsof het levensbedreigend is, waar het dat is volgens anderen, die menen dat coeliakie een levensbedreigende ziekte is zonder te beseffen dat het dat is als het een ALLERGIE is, en niet intolerantie die heeft het merendeel van de mensen die zegt allergisch te zijn!!!

  2. martens hilde

    Ben aan mijn tweede glutenvrije dag bezig! Gelukkig dat er sites als deze zijn.

Geef een reactie