Klachten door coeliakie

Je niet aan het glutenvrije dieet houden als coeliakiepatiënt kent nogal wat klachten. Als je niet weet dat je overgevoelig bent voor gluten zijn de klachten vaak ook niet zo duidelijk dat je meteen weet dat je coeliakie hebt. In dit artikel vertel ik over de klachten.

Coeliakie wordt op alle leeftijden (nog) ontdekt. Bij mij werd het net voor mijn eerste verjaardag geconstateerd. Mijn klachten begonnen toen ik voor het eerst voedsel met granen, brood, soepstengels en pap, at. Mijn lichaam gaf al meteen aan dat het overgevoelig is voor gluten.

Bij anderen wordt de diagnose pas later in de kindertijd of als ze (jong)volwassen zijn gesteld. Dit kan komen doordat het lichaam pas later aangeeft dat het overgevoelig is voor gluten, maar coeliakie heb je al vanaf de geboorte. De klachten en de ernst ervan verschillen per persoon. Dit heeft te maken met de lengte van het stuk darm dat door coeliakie is aangetast en hoe erg het beschadigd is door de gluten.

Individueel verschilt de overgevoeligheid per persoon. Mijn lichaam reageerde heel heftig. Ik raakte zelfs ondervoed doordat al het eten inclusief de bouwstoffen mijn lichaam direct weer verlieten. Tegenwoordig reageert mijn lichaam nog steeds heel heftig op gluten. Mijn lijf staat finaal op zijn kop. Misselijkheid, overgeven, diarree en hoofdpijn zijn reacties van mijn lichaam als het gluten binnenkrijgt. Ook raak ik geïrriteerd, moe en voel ik me lusteloos.

Anderen hebben (alleen) last van lichte moeheid en bloedarmoede. Pas na de diagnose en een glutenvrij dieet volgen, merken sommigen dat ze zich niet lekker hebben gevoeld. Dit is ook het lastige van coeliakie en daarom wordt de ziekte niet (meteen) herkent. Ook kunnen klachten in de loop van tijd veranderen. Soms verergeren ze in de loop der jaren, maar ze kunnen ook minder worden. Maar coeliakie blijf je houden, je leven lang.

Het enige wat helpt om van de klachten af te komen en de beschadiging van de dunne darm te herstellen en in de toekomst te voorkomen, is het glutenvrije dieet. Vaak al na een aantal dagen het dieet volgen, verminderen de klachten en na zes weken zijn bij de meeste coeliakiepatiënten de klachten verdwenen. Hoewel de klachten snel verdwijnen, kan het maanden tot jaren duren voordat de dunne darm weer hersteld is.

De klachten op een rij

 • Diarree
 • Een opgeblazen gevoel
 • Rommelen van de buik
 • Gewichtsverlies
 • Moe en/of lusteloos zijn
 • Stemmingswisselingen
 • Geïrriteerdheid
 • Concentratieproblemen
 • Bloedarmoede
 • Slechte eetlust of juist hele erge honger
 • Aften (witte blaasjes) in de mond
 • Osteoporose (botontkalking)
 • Uitblijven van ongesteldheid

Een klein deel van de coeliakiepatiënten heeft een huidafwijking Dermatitis herpetiformis genoemd. Hier zal ik in een later artikel over vertellen. Ik heb hier zelf geen last van, maar omdat dit bij sommigen die glutenvrij moeten leven voorkomt, wil ik hier graag ook aandacht aan besteden.

Ook leuk om te lezen

6 Comments

 1. hoi harmke
  ziet er mooi uit, kijk uit naar je volgende bericht.

 2. Dag Harmke,
  Wat een mooie website heb je! Informatief en leuk om te lezen hoe jij met het glutenvrije leven om gaat. Deze site ga ik zeker in de gaten houden!
  Ik heb dit berichtje al eerder geprobeerd te plaatsen, maar dat is kennelijk niet doorgekomen.

  Je schrijft: ‘coeliakie heb je al vanaf de geboorte’
  Dit klopt niet helemaal…
  Coeliakie ontwikkel je. Hoe coeliakie precies ontstaat is nog niet bekend. Wel is bekend dat het wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren. Ten eerste moet je het HLA-DQ2 en/of -DQ8 gen hebben. En natuurlijk moet je gluten eten. Als je nooit in je leven gluten eet (bijvoorbeeld sommige mensen in Azie) ontwikkel je ook geen coeliakie. Daarnaast spelen er naar schatting 80 genetische bepalingen een rol in het ontwikkelen van coeliakie. Tenslotte zijn er ook nog externe factoren die coeliakie kunnen triggeren of juist voorkomen. Zoals borstvoeding, stresssituaties, rotavirussen, enz.
  Het prevent celiac disease onderzoek gaat onderzoeken of je de ontwikkeling van coeliakie kan voorkomen: ‘LUMC-wetenschappers gaan onderzoeken of het geven van kleine hoeveelheden gluten aan zuigelingen die een verhoogde kans hebben op het krijgen van coeliakie gedurende de periode van borstvoeding het ontwikkelen van coeliakie zou kunnen voorkomen.’ (zie: http://www.preventceliacdisease.com/ )

  Tenslotte heb ik nog 2 vraagjes aan je:
  1. Mag ik op mijn website (www.mirjamholleman.nl) een link plaatsen naar jouw website?
  2. Wat voor plugin heb jij gebruikt voor share this twitter en facebook? Ik vind h’m erg netjes.

  Vriendelijke groet, Mirjam

  • Hoi Mirjam,

   Ik ga dit aanpassen op mijn site. Dank je wel voor de aanvulling!
   Om antwoord te geven op je tweede vraag: ik gebruik wordpress als cmssysteem voor mijn site. Daar kun je de plug ins automatisch instellen.

  • Hoi Marieke,

   Wat vervelend dat je last hebt van aften. Aften is een klacht die je kunt krijgen als je coeliakie hebt en gluten eet. Het is alleen niet zo dat je coeliakie hebt als je aften hebt. Aften kunnen namelijk ook ontstaan door bacterien in de mond, ik heb ze namelijk ook wel eens en ik houd me heel erg goed aan mijn dieet. Mocht je last blijven houden, dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan.

Comments are closed.