Glutenvrij op een festival

Ik ben dol op festival! Maar als ik de hele middag en avond sta dansen (in de zon), moet ik ook een keer iets eten. En zie maar eens iets glutenvrij’s  te vinden op een festival… Hier mijn tips!

Nu het zonnetje weer langzaam doorbreekt, krijg ik steeds meer zin om te dansen tot de zon ondergaat en mijn voeten niet meer kunnen. Heerlijk vind ik het om in de buitenlucht te genieten van (hardere) dance muziek. Sinds mijn zeventiende ga ik iedere zomer al naar festivals. Maar na een paar uur intensief dansen, krijg ik trek. De kraampjes met frikandellen, broodje beenham, tosti’s en pizza’s lonken naar me, maar helaas, dit is allemaal niet glutenvrij. En het laatste waar ik zin in heb is ziek worden op een festival.

Een festival dat ik absoluut niet wil missen, is Defqon. Ik heb een email gestuurd naar Q-dance, de organisatie van dit feest met daarin de vraag wat ik glutenvrij kan eten op hun festival omdat ik begrepen heb dat het verboden is eten mee naar binnen te nemen.

Het antwoord dat ik kreeg, is dat als ik een doktersverklaring mee neem en die aan de beveiliging laat zien dat het dan goed komt. Ik heb dan de mogelijkheid om eten mee naar binnen te nemen. Mocht je dus naar een festival gaan en eten mee naar binnen willen nemen, neem dan een doktersverklaring mee. Zo’n verklaring kun je aanvragen bij je huisarts. Hij/zij zal dan een brief opstellen waarin staat dat je op doktersadvies glutenvrij moet eten. Check van tevoren even door een mail te sturen naar de organisatie van het festival dat je wilt bezoeken of zij hetzelfde beleid als Q-dance hanteren.

festival1

Het eten dat ik mee zou nemen naar een festival:

  • Glutenvrije zelfgemaakte pannenkoeken (recept), ook lekker om koud te eten
  • Zakje Snack a Jacks (diverse smaken)
  • Glutenvrije toastjes, bijvoorbeeld rice crackers van Van der Meulen (zie ook dit artikel)
  • Glutenvrije wafels, zelfgemaakt (recept) of gekocht in de supermarkt/natuurwinkel
  • Glutenvrije muffins (recept)

Ik wil je afraden om smeltende producten met bijvoorbeeld chocolade mee te nemen. Het is vaak warm op een festival en dan blijft er weinig van je eten over. Je kunt je producten in een (gehuurd) kluisje bewaren, zodat je niet de hele dag met je glutenvrije hapjes hoeft rond te lopen. Let er op dat je alleen producten mee neemt die minimaal een dag houdbaar zijn buiten de koelkast en ook met warm weer goed blijven. Het is slim om je eten in bakjes te doen en niet in een zakje, het blijft dan heel en verkruimeld niet.

festival2Natuurlijk kun je op de meeste festivals wel iets glutenvrij’s scoren. Friet is vaak te krijgen, maar vraag wel even na of het niet samen gebakken wordt met de snacks en check of de sauzen glutenvrij zijn, anders moet je dit achterwege laten. Ook is er meestal een scala aan fruit te koop en staan er kraampjes die ijs verkopen.

Ik heb zin in de festivals! Laat de zomer maar komen!

Ook leuk om te lezen

5 Comments

  1. Pingback: Ik ben terug van vakantie! (+ super ervaring op Pinkpop van lezeressen) | Miss Glutenvrij

  2. Snack a Jacks..zijn alle smaken glutenvrij? Ik koop nooit Snack a Jacks omdat ik niet wist dat die glutenvrij waren! :-)

Comments are closed.