Gevolgen van coeliakie: lichamelijk

Coeliakie kan nogal wat gevolgen hebben voor je lichaam en geest. Je niet houden aan het glutenvrije dieet kan je lichaam kapot maken, kanker veroorzaken en je depressief maken.

Eerder lazen jullie al dat coeliakie nogal wat klachten kan veroorzaken. Maar een dagje klachten valt wel te overleven, een dagje gluten eten moet dan ook niet zo’n probleem zijn. Zou je denken… Vandaag vertel ik welke lichamelijke gevolgen coeliakie voor je lichaam kan hebben. In een later artikel behandel ik de psychosociale gevolgen van deze ziekte.

Doordat bij coeliakiepatiënten de afweerreactie is verstoord beschadigd de darmwand en verloopt de spijsvertering niet meer goed. Het lichaam maakt grote hoeveelheden anti-lichamen aan die de gluten aanvallen omdat zij het zien als iets wat niet goed is en dus uit het lijf moet. Door die aanvallen ontstaan er ontstekingen in de darmwand en beschadigd het slijmvlies van de darm.

De zogenoemde vlokken die ervoor zorgen dat de darmen het voedsel kleiner maken en in het lichaam opnemen, gaan kapot en verdwijnen. Hierdoor kan de voeding niet meer opgenomen worden in het bloed. De kwaliteit van de vertering gaat dus achteruit. De belangrijke bouwstoffen gaan verloren omdat zij zonder in het bloed te worden opgenomen het lichaam weer verlaten. Klachten treden dan vaak op.

Kanker
Als het dieet niet wordt gevolgd, bestaat er een verhoogde kans op het krijgen van kanker op latere leeftijd. Zoals kanker van de slokdarm, dikke darm of maag. Ook komt kanker in het lymfesysteem voor. Het komt bijna nooit voor dat iemand overlijdt aan de directe gevolgen van coeliakie. Dit kan alleen gebeuren in zeer ernstige gevallen waarbij de aandoening niet wordt herkend en niet wordt behandeld. Wanneer je je aan je glutenvrije dieet houdt, kan je een volledig normaal leven zonder klachten en complicaties leiden. Je heb dezelfde levensverwachting als mensen zonder coeliakie en ook niet meer kans om kanker te krijgen.

Ook leuk om te lezen