Jillz is glutenvrij

Jillz is glutenvrij! In dit artikel lees je mijn mailwisseling met de makers en hoe het zit met de gerstemout en waarom Jillz dus toch glutenvrij is. 

Bijna iedereen kent de reclame van Jillz wel. Vier gespierde mannen die een idyllisch watertje uit lopen met een brede lach op hun gezicht. Mét in hun handen de Jillz flesjes waar jij zo naar smacht. She’s fresh, exciting.

Een vriendin tipte mij een paar jaar geleden over Jillz. Het is appelcider die op dezelfde manier gemaakt wordt als wijn en daarna wordt gemixt met ‘sprankelend water’ en ‘subtiele fruitextracten’. Maar toen ik de ingrediënten checkte, baalde ik.

Ingrediënten

 • water
 • appelcider
 • suiker
 • gerstemout
 • voedingszuur: citroenzuur, natuurlijke fruitaroma’s.

Gerstemout (ontkiemende gerstkorrels) is namelijk niet glutenvrij. Ik stuurde in juni 2010 een mail naar Jillz (onderdeel van Heineken) met de vraag of de appelcider glutenvrij is en of het percentage gluten onder gluten norm, de codex alimentarius zit. Ik kreeg dezelfde dag nog reactie:

In juli 2008 is de gluten standaard van de codex alimentarius, verlaagd van 200ppm naar 20 ppm. Van Jillz hebben we nog geen meetgegevens geregistreerd, maar omdat in druivensap geen gluten aanwezig zijn, en er nog minder gerstemout in zit dan in onze pilseners, die duidelijk lager dan de codex norm liggen, verwacht ik niet dat het gluten gehalte hoger dan 20 ppm ligt, eerder daar ook weer ver onder.

Garantie afgeven dat de gluten waarde onder de 20 ppm ligt kan ik momenteel niet. Hiervoor moeten we eens analyses laten doen en in de huidige tijd, zal dit niet op korte termijn gaan gebeuren. In overleg met uw behandelend arts zou u het product kunnen uitproberen. 

In principe moet het drinken van Jillz dus geen problemen veroorzaken!

Met vriendelijke groet,

Het Jillz Team

Ik ben Jillz, zonder overleg met mijn arts, gaan drinken. Ik heb nooit ergens last van gekregen, maar ik wilde toch met zekerheid weten dat Jillz glutenvrij is. Het was inmiddels één van mijn lievelingsdrankjes geworden. Na twee jaar na mijn mail zou er toch wel meer bekend moeten zijn?!

Dus stuurde ik in april 2012 weer een mail met daarin de vraag of er al meer bekend was over gluten in Jillz. Dit was hun reactie:

Jillz bevat een glutengehalte van minder dan 1 ppm. Dit mag duidelijk als glutenvrij worden beschouwd.

Jillz is dus glutenvrij. Hoera! Het is altijd slim om contact op te nemen met een producent van een product als je twijfels hebt over het percentage gluten dat in een product zit. Soms zitten er wel gluten in, maar is het product toch glutenvrij zogenoemd onder norm die uitgedrukt wordt in ppm en codex alimentarius wordt genoemd. Geniet van je Jillz!

10 Comments

 1. Hoi,
  Leuke blog, maar wat houdt de chronische ziekte coeliakie in?
  Ga zo door ;)

  Gr. Rick

  • Hoi Rick,

   Dank je wel. Coeliakie is een aandoening aan de dunne darm die zorgt voor overgevoeligheid voor gluten. Gluten zijn eiwitten die voorkomen in de graansoorten tarwe, rogge, gerst, spelt, kamut (een tarwesoort) en in de meeste soorten haver.

   Mocht je er meer over willen weten, lees dan eens dit artikel: http://missglutenvrij.nl/coeliakie/wat-is-coeliakie/

 2. Wist ik helemaal niet! Nu ga ik zeker die jillz niet meer afslaan! Bedankt!

 3. Pingback: Paas Thee, Lunch & Snacks « glutenvrijvoormij

 4. Pingback: Ask Miss Glutenvrij #3 | Miss Glutenvrij

 5. Pingback: Eetdagboek: Mei 2014 | www.MissGlutenvrij.nl

 6. Hallo,
  Ik heb een vraag over Glutenvrij bier. Ik heb voedselovergevoeligheid en moet beginnen met Glutenvrije voeding. Gerst werd ook geschrapt dus. Maar binnenkort hebben we een feestje en raar maar waar dan dronk ik steeds een biertje of 2. Ik zie dat er in glutenvrij bier gerstemout verwerkt zit. Mag ik dat drinken? Waarschijnlijk niet. Zijn er andere alternatieven? Alvast bedankt.

 7. Pingback: Codex Alimentarius - MissGlutenvrij.nl

Comments are closed.