Pil tegen coeliakie

Is coeliakie te genezen met een pil of kun je een capsule slikken die er voor zorgt dat de gluten die je eet nooit in je darmen komen waar ze schade aan richten? 

Een pil tegen coeliakie. Wat heb ik daar vaak van gedroomd. Al moet ik wel tien pillen op een dag slikken, als ik daardoor ‘gewoon’ mag eten en nooit meer hoef op te letten of ik gluten binnen krijg, daar teken ik voor! Als klein meisje heb ik dikwijls aan mijn ouders gevraagd of de dokter in het ziekenhuis mijn darmen niet kon omwisselen met een overleden iemand die geen coeliakie heeft. Dan zou ik gezonde darmen hebben en alles kunnen eten. Nu weet ik dat het wel anders zit en dat coeliakie niet een kwestie is van darmen omwisselen. Dat zou ook wel een hele heftige operatie worden waarvan ik me afvraag of die zou lukken.

De Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) plaatste gisteren een bericht op haar site over aanbieder van farmaceutische middelen Arkopharma. De fabrikant van geneesmiddelen wekt de suggestie een soort pil te hebben ontwikkelt waarbij een coeliakiepatiënt normaal brood kan eten zolang de pil wordt geslikt. De pil zou een vervanger zijn voor het glutenvrije dieet. Op een in België verspreide flyer stond volgens de NCV dit: ‘Gluten Digest, een voedingssupplement op basis van spijsverteringsenzymen, om personen met glutenintolerantie te helpen opnieuw brood, deegwaren… te eten.’

Ik ben meteen op onderzoek uit gegaan naar de pil. Dit zou hem moeten zijn:

Arkopharma zegt op hun site dit over het product: ARKO ENZYM GLUTEN DIGEST helpt een goede spijsvertering terug te vinden (proteasen – lipasen) bestemd voor personen die moeilijk glutenbevattende voedingsmiddelen kunnen verteren. 3 capsules per dag: 1 capsule 15 minuten vóór elke maaltijd, ‘s morgens, ‘s middags en ‘s avonds.

Wauw! Zou die pil dan toch echt bestaan? In de omschrijving van Arkopharma zie ik niet dat de pil een vervanger is voor het glutenvrije dieet. Ik heb gezocht naar de flyer, maar kon deze helaas niet vinden. Op het Amerikaanse forum voor coeliakie werd de pil verworpen als flauwekul. De NCV trekt het ‘medicijn’ ook meteen in twijfel. Zij laat onderzoeken in hoeverre de tekst op de Belgische flyer misleidend is. De vereniging heeft namelijk nog geen wetenschappelijk bewijs dat laat zien dat Gluten Digest veilig te gebruiken is door mensen met coeliakie en of het ook werkt.

De flyertekst is voorgelegd aan Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) in Brussel. Zij zullen zich hierover op korte termijn uitspreken.

Ik ben erg benieuwd. Hoe graag ik Arkopharma ook zou willen geloven, ik doe het niet. Op dit moment werkt het glutenvrije dieet voor mij en (bijna) alle andere coeliakiepatiënten als enige ‘medicijn’. Een pil die coeliakie geneest of er voor zorgt dat ik zonder klachten te krijgen gluten kan eten blijft een (toekomst)droom.

Ook leuk om te lezen

9 Comments

 1. Het zou fijn zijn he, gewoon uit eten kunnen, niet ‘moeilijk’ hoeven doen als je een keer bij vrienden wilt eten. Maar heb ik liever een dieet dan een medicijn, gewoon omdat ik dat zelf meer in de hand heb. Maar voor bovenstaande voorbeelden: Graag!
  Ik denk dat dit medicijn niet bedoeld is voor mensen met coeliakie. Er staat immers: “helpt een goede spijsvertering terug te vinden”. Dat is niet het probleem bij ons over-actieve-afweersysteem…
  We wachten rustig af totdat er wel een medicijn komt!

  ps: kan jij al weer bij mijn website?

 2. Heeft iemand het inmiddels al geprobeerd?
  Ik Ben namelijk wel erg nieuwsgierig.

  Gr,
  Ann

 3. Al heel mijn leven droom ik hiervan he ziet het niet maar ik huil nu van geluk!

 4. Pingback: GV blogweek: ‘Wat ik vandaag eet’ | Miss Glutenvrij

 5. Er is een enzym wat mensen met coeliakie/ glutenintolleranten missen: DPP IV … heet o.a. Glutenrelief … mijn zoon en ik, glutenintollerant, nemen voor elke maaltijd waar mogelijk wat gluten en/of melkproducten inzitten 1-2 capsules in hiervan… wij merken dan echt dat onze darmen rustig blijven hierdoor…

 6. Ik gebruik al meer dan een jaar gluten digest van arkopharma en kan echt bijna alles eten zonder problemen. Heel soms gebeurt het wel eens dat het niet goed gaat maar ben er achter dat dat meestal is door de combinatie met veel vet…bijv bij een frituur. Mss dat vet ervoor zorgt dat het enzym minder goed werkt? Ik eet echt alles weer en dit is zoveel beter dan het glutenvrije dieet :s
  Nu vandaag weer nieuwe pillen gehaald alleen heet het nu glutenase…ik hoop maar dat idd alleen de naam veranderd is en niet de samenstelling. …

 7. Is er niemand van de coeliakie-patiënten bekend met NAET (Nambudripad’s Allergie Eliminatie Techniek, een combinatie van o.a. spiertesten en Chinese acupressuurmassage) of Quantum-Allergy? Dit zijn gereedschappen om verstoringen in het lichaam (bv. een allergie of verslaving) op te lossen.

Comments are closed.